Úton a formás test felé – A személyi edző tippjei

Gáll Dorka megmutatja, hogyan jöhetsz csúcsformába. 

Sok nő indul neki az erőedzésnek azzal a félelemmel, hogy túl nagy izmai lesznek, férfiassá válik. Gáll Dorka, a Life1 Váci35 Fitness személyi edzője munkája során pont az ellenkezőjét tapasztalta. Ahhoz, hogy valakinek nagy izmai legyenek, rengeteg munkára van szükség, véletlenül senki nem lesz túl izmos. A nők sokkal nehezebben tudnak izmot szedni magunkra, mint a férfiak, ennek a fő oka, hogy sokkal alacsonyabb a tesztoszteron szintjük.

Minél erősebbé válsz, annál formásabb és nőiesebb lesz a tested. Minél több izommal rendelkezel annál jobb lesz az anyagcseréd és annál jobban fogsz mutatni bikiniben. Dorka női tanítványainak eredményei folyamatosan alátámasztják, hogy nem kell félni az ellenállásos edzéstől. Viszont ahhoz, hogy erőssé válhassunk először meg kell tanulnunk helyesen mozogni.

Hogyan induljunk el az úton?

Íme Dorka javaslatai:

1. Tűzzünk ki teljesítménybeli célokat az esztétikai célok helyett!

„Amikor belekezdünk egy edzésprogramba, sokkal fontosabbnak tartom, hogy teljesítménybeli célokat tűzzünk ki és ne esztétikai célokat. Az esztétikai célok járulékosan jönnek a teljesítménybeli célokkal együtt. Viszont sokkal egészségesebb viszonyt tudunk kialakítani a testünkkel, az edzéssel és az étkezéssel kapcsolatban, ha nem csak a tükörnek akarunk edzeni.”

2. Ne féljünk a súlyzók használatától!

„A legtöbb nő fejében az a kép él, hogyha nagy súlyokat használ, akkor egyből nagyon izmossá fog válni.

Leegyszerűsítve, ez így néz ki:
– Könnyű súly, magas ismétlésszám = mozgástanulás
– Nehéz súly, alacsony ismétlés szám = erő növelés
– Nehéz súly, magas ismétlésszám = izomtömeg növekedés (hipertrófia)
– Kardió munka = állóképesség fejlesztés

Ahhoz, hogy izmossá válj, nagy súllyal kell elvégezned sok ismétlésszámot!”

3. Nincs helyi zsírégetés!

„Amelyik területet dolgoztatod, az formásabb/nagyobb lesz. A zsír a kalória deficittől fog eltűnni, vagyis ha kevesebb kalóriát viszel be, mint amennyit elhasználsz. Megcsinálhatsz mindennap rengeteg hasgyakorlatot, de ha az étkezésedre nem figyelsz, akkor a zsír nem fog eltűnni onnan!”

4. Végezzünk teljes testet megmozgató edzéseket!

„Ahhoz, hogy formás, nőies testünk legyen fontos minden mozgásmintát megdolgoztatni. Ebbe beletartozik a felsőtest is: végezz felsőtest húzásokat és nyomásokat az alsótest és törzs gyakorlatok mellett!”

blank

5. A helyes kivitelezés mindig fontosabb, mint a nagyobb súly, vagy a magas ismétlésszám.

„Tanuld meg a gyakorlatok helyes kivitelezését először saját testsúllyal, csak utána csináld plusz súllyal. Ha nem vagy biztos a technikában, válassz magadnak egy személyi edzőt, aki megtanítja a számodra megfelelő gyakorlatokat és elindít az úton a céljaid felé.”