Téli szünet Budapesten

Arra az esetre, ha az elmúlt félév bulijai teljesen kibelezték a malacperselyedet és a külföldi kiruccanás emiatt szóba sem jöhet, nekünk van néhány pénztárcabarát tippünk, hogyan hozd ki mégis a legtöbbet a téli szünetből. Budapesti ötletkalauz a város felfedezéséhez, nem csak vidékieknek!

#1 Vásározás

Fények, díszek, illatok. Ez a három szó a város valamennyi karácsonyi vásárára ráillik, ennek ellenére mindegyiket más miatt szeretjük. Az idén ősszel felújított Vörösmarty téren egy minden eddiginél izgalmasabb programokkal, széles ételkínálattal, téli édességekkel, igényes ajándékokkal, több mint 100 kézműves standdal, valamint pezsgő hangulattal rendelkező, prémium-kategóriás, fényűző vásárt találunk; Óbudán a meghitt, családias szórakozásé a főszerep; míg a környezettudatosság jegyében megrendezett Szent István téri vásár idén is visszahozza a nagysikerű, Bazilikára vetített 3D-s épületfestést. Sőt, ha kedvünk tartja, az egész épületet egy monumentális képeslappá varázsolhatjuk!

#2 Fényvillamosozás

Kinek kell a Polar Expressz, ha van nekünk fényvillamosunk is? Az első szerelvény még 2009-ben állt szolgálatba a 2-es villamos vonalán, azóta pedig annyira megszerették a budapestiek és a városba látogató turisták, hogy mostanra már a Duna mindkét oldalán megtalálhatóak a ragyogó fényfüzérbe öltöztetett járművek, így pedig az adventi időszak elmaradhatatlan kellékeivé váltak. Vasárnaptól keddig a 2-es, szerdán és csütörtökön a 19-es, pénteken pedig a 47-es és a 49-es villamosok vonalán utazhatunk a több ezer LED-del kivilágított csillamosokon, míg január 4-ig minden szombaton más-más pályán futhatunk bele a díszes kocsikba.

#3 Korcsolyázás

A kvintesszenciális téli program. Akár a nagymama bejglijét szeretnéd lemozogni, vagy egy különleges randevút tervezel, netán összekötnéd a kellemeset a hasznossal, a város számos pontján találsz ezekre alkalmas korcsolyapályákat. Mind közül a legszebb természetesen az 1869 óta működő Városligeti műjégpálya, mely Európa legnagyobb mesterséges jégfelületével, online megvásárolható jegyekkel, lélegzetelállító környezetben várja a pengecipős tömegeket. Ha szeretnéd olcsóbban megúszni, de a historikus miliőből nem szívesen engednél, akkor irány a nem kevésbé hangulatos óbudai Fő tér ingyenesen használható korcsolyapályája, ahol barokk környezetben, decemberben a város egyik legkedveltebb adventi vására által körbefogva róhatod a köröket.

#4 Fürdőzés

A téli hideg ellen még egy nagy bögre forralt bornál is jobb választás valamelyik fővárosi fürdő felkeresése. A Király fürdő termálvizes medencéiben diákigazolvánnyal már 2000 forintért megmártózhatunk, hogy aztán egész nap élvezhessük az évszázadok során erősen megkopott oszmán luxust, de ugyanennyibe kerül a belépő Budapest legmodernebb fürdőkomplexumába, a Csillaghegyi Árpád Strandfürdőbe is. Utóbbi szaunavilággal, úszómedencével, wellness részleggel, panoráma medencével, vízi csúszdákkal, valamint konditeremmel vár minden feltöltődni és kikapcsolódni vágyót.

#5 Szánkózás

Csak mert már elmúltál 12, még nem kell örökre lemondanod a szánkózás nyújtotta örömökről. Akár klasszikus szánkóval, műanyag tepsivel, vagy hólapáttal vágnál neki a havas lejtőknek, Budapesten garantáltan megtalálod a számításaidat. A sík pesti oldalon nincs nagyon lehetőség válogatásra, úgyhogy ha a városligeti Királydombra esne a választásod, készülj fel a gyermekes családokkal vívott háborúra. Budán fényévekkel jobb a helyzet, a Tabán lankáin a Budai Vár fenséges látványában gyönyörködhetünk, de több kedvelt szánkópályának ad helyet a Hármashatár-hegy is, a Normafánál pedig mindenkinek jut bőven hely a szélsebes száguldozásra.

blank

#6 Andalgás

Ha a korcsolyázástól a szánkózásig bezárólag minden kötelező téli programot teljesítettünk, és még mindig nem sikerült lemeríteni a bennünk dolgozó Duracell-nyuszikat, egyszerűen csak vegyük nyakunkba a várost, és sétáljunk addig, amíg a lábunk bírja. Az Andrássy út, a Deák Ferenc utca, a Várnegyed, a Duna-korzó, vagy a Városliget mind kihagyhatatlan téli célpontok.