Nyílt fórum a városi lét fenntarthatóságáról

Október 4. és 6. között különleges programsorozatra hív az Art Market Budapest és a Cittadellarte – Fondazione Pistoletto alapítvány: egy nyílt társadalmi fórumra a városi lét fenntarthatóságáról.

Michelangelo Pistoletto

Michelangelo Pistoletto (sz. 1933) valóságos élő legenda a nemzetközi művészeti életben, Európa egyik legmagasabbra értékelt élő alkotója. A világhírű mester 1998-ban az észak-olaszországi Biella városában Cittadellarte – Fondazione Pistoletto néven különleges alapítványt és komplex művészeti bázist hozott létre, amely a művész látásmódját tükröző, a társadalom és kultúra összefüggéseit középpontba helyező programok megvalósítására koncentrál.

Pistoletto szellemi munkásságának jellemzője, hogy a művészetre és társadalomra vonatkozó gondolatait manifesztumok formájában fogalmazza meg, amelyek közül az egyik legismertebb az úgynevezett Third Paradise (Harmadik Paradicsom). Pistoletto vallja, hogy a művészek feladata az alkotótevékenység mellett a különböző társadalmi csoportok közötti dialógus elősegítése.

Rebirth Fórum

Az emberi létezés és az urbánus lét fenntarthatóságának kérdését fókuszba helyező Third Paradise 2019 októberében a Cittadellarte és az Art Market Budapest együttműködésében komplex programsorozat formájában Budapestre érkezik. A Pistoletto: Third Paradise Budapest 2019 egyik legfontosabb eleme az a Rebirth Fórum elnevezésű 3 napos nyílt társadalmi fórum, amely célja a közös gondolkodás a legkülönbözőbb hátterű résztvevők bevonásával, olyan innovatív ötletek kidolgozása, amelyekkel a várost, az emberek mindennapjait a technika segítségével úgy lehet komfortosabbá tenni, hogy közben a környezet állapotának megőrzése, a fenntarthatóság prioritásként merül fel – a majdani „harmadik paradicsomi” állapot elérésének reményében.

A nyílt jelentkezés alapján a fórum munkájába bekapcsolódó, a tervek szerint maximum mintegy 100 fő külön csoportokban 10 témakört dolgoz fel, majd közösen megfogalmazott gondolataikat a tematikus csoportok egymásnak prezentálják. A tervezett témakörök: önfenntartó város, víz, egészségügy, kommunikációs csatornák, közlekedés, táplálkozás/élelmiszer, pazarló fogyasztás, klímadepresszió, újrahasznosítás, pénzforgalom. A fórum lényege, hogy az annak munkájában szabadon résztvevők a legkülönbözőbb aspektusokból legyenek képesek szemlélni és megítélni a társadalmi és környezeti kérdéseket, célja pedig közös gondolatok, javaslatok megfogalmazása.

A programra ITT tudtok jelentkezni.

További információ elérhető ITT és ITT.