20 remek program a Színházak Éjszakáján

Szeptember 21-én szombaton ismét megrendezésre kerül a Színházak Éjszakája, 2019-ben 34 budapesti színház közreműködésével. Mivel az összes résztvevő színház több programot is meghirdetett erre a napra, nem csupán azt kell eldöntenünk, melyek a számunkra legérdekesebbek, de külön logisztikát igényel az is, hogyan és mennyi idő alatt jutunk el egyik helyről a másikra, illetve hogy érdemes-e sorbaállni a limitált férőhelyes programokon, előzetes helyfoglalás nélkül. Mi azt kívánjuk, bárcsak képesek lennénk osztódni, mert akkor az alábbi programokon biztosan egytől-egyig részt vennénk.

Színházak Éjszakája 2019 program

Gangszínház – Békés Pál: Egy kis térzene – Bethlen Téri Színház udvara – 14:00-15:00

Közösségi színházi előadás a lakóház udvarán. Rendezte: Kroó Balázs. A Pulzus Társulás és a Bethlen koprodukciója.

Rendhagyó nyílt próba – Rocco és fivérei – Nemzeti Színház – 15:00-16:00

Luchino Visconti Rocco és fivérei című filmjének forgatókönyve alapján.

Kik pörgetik a hazai popkultúrát? – Rózsavölgyi Szalon – 15:30-16:30

Jön Novák Péter énekes, szövegíró, zeneszerző, és csatlakoznak hozzá: Bősze Ádám zenei szakember, Kolodko Mihály szobrász (ő készíti a városi miniszobrokat), Molnár Áron noÁr és a 24.hu internetes portál. Ők mindannyian bekerültek a „pop” kategóriában a Fidelio KULT50 idei kiadványába. De hogyan lehet a popkultúra része a szobrászat, a klasszikus zenei műsorvezetés, társadalmi, kulturális projektek? Erről is lesz szó a Fidelio pop programjában.

Sikerfilmek a színpadon – Katona József Színház – 15:00-16:30

A Magyar Színházi Társaság és a Színház folyóirat beszélgetéssorozata. Egy sikerfilm a színházban is sikert arat? Jár-e kockázattal egy ilyen adaptáció? A műfaji keretek megváltozása milyen hatással van a történetre? Változnak-e a nézői elvárások? Hogyan kell a forgatókönyveket színpadra alkalmazni? Milyen kompromisszumokat kell kötni, és mi az, ami adaptálhatatlan?

Re:verze – Momentán Társulat – 16:00-17:00

Szőke Szandra és Pirisi László előadásán a szemünk előtt születnek a slágerek, bepillanthatunk a popzene műhelytitkaiba. Semmi nincs előre megírva. Dobj be egy ötletet, és figyeld, ahogy dallá válik!

Felújító próba másként – Újszínház – 16:00-17:00

Hogyan is néz ki egy felújító próba? Most megmutatjuk. Aki ebben segít: Dörner György igazgató, rendező; Esztergályos Cecília, Tordai Teri és Bordán Irén színművészek.

színházak éjszakája 2019 program

Vers a’la carte – Játékszín – 17:00-17:45

A már jól ismert, interaktív Vers a’la carte Hirtling István vezetésével.

Szinkronszínház – Trónok harca – Karinthy Színház – 17:00-18:00

Gyere és találkozz a Trónok harca szinkronhangjaival. Bemutatkoznak a magyar változat főszereplői, alkotói. A program során a közönség részvételével elkészítjük egy addig soha nem látott Trónok harca-epizód szinkronját. Mindenki a sorozat részévé válik úgy, hogy a székéről sem kell felkelnie.

Libikóka – Grecsó Krisztián és Hrutka Róbert zenés pódiumestje – Jurányi – 18:00-19:15

Az ismert író és a népszerű zeneszerző közös estjén anyáink, apáink történetei kerülnek elő. Úgy, ahogy régen, társaságban volt szokás: dalban, mesében, adomában mondva el. Zene, irodalom és színház éteri találkozása ez az este.

Nézzünk bizakodva a jövőbe! – Örkény István Színház – 18:00-19:30 és 20:00-21:30

Felolvasás Örkény István egyperces novelláiból. 2004. szeptember 21-én a színház névadójának írásaiból olvastak fel az Örkény művészei a Magyar Dráma Napján, színháznyitásként. Most, 15 évvel később újra előveszik ezt a műsort, mind a 25 „örkényes” színész közreműködésével.

Színházi mesterségek bemutatója – Magyar Színház – több időpontban

Kalandtúra a színházban, melynek során megismerhetjük és kipróbálhatjuk az ügyelő, a súgó, a kellékes, az öltöztető, a hangosító, a világosító és a sminkes munkáját, és a kulisszatitkokat. A túra másfél órán át tart.

Rendezők viadala – Momentán Társulat – 19:00-20:00

Legyen romantikus tinifilm? Vagy a Kalahári sivatagban játszódó kalandfilm? Esetleg egy retro sci-fi az űrben? Nézz bele és szavazd meg a neked tetsző imprótörténetet, mert a végén csak egy maradhat!

„Közértbe megy le tejért…” – Katona József Színház – több időpontban

Az évadzáró után a Katona művészei az idén tíz éve elhunyt Cseh Tamás dalaival köszönték meg mecénásaiknak a sokat jelentő támogatásukat. Az estnek végül akkora sikere lett, hogy úgy érezték, érdemes lehet szélesebb közönség előtt is előadni. A Színházak Éjszakáján a korábbi est kibővített változatával várják majd a nézőket és emlékeznek a társulat egykori tagjára, Cseh Tamásra.

színházak éjszakája 2019 program

Eztrád extrákkal – Szkéné Színház – 19:00-20:30

„Előadásunk egy zenés színházi kísérlet a világról alkotott benyomásaink alapján: a nézővel való aktív játék sok humorral, zenével és talán annál is több felkiáltó- és kérdőjellel.” Játsszák: Parti Nóra, Katona László, Kovács Krisztián, Molnár Gusztáv, Mucsi Zoltán, Scherer Péter és meglepetés vendégek.

Rendhagyó beugró – Játékszín – 19:00-19:45 és 20:00-20:45

A népszerű, szituációs játékokon alapuló szórakoztató produkció Novák Péterrel és a Játékszín művészeivel.

Proton Színház: Frankenstein-terv – Trafó – 19:00-21:10

Kinek a bűne, ha odakozmál egy élet? Mikor kezdődik és hol ér véget egy apa-fiú viszony? Hova vezet a gyilkos szeretetlenség, avagy elkerülhető-e a végzet? Egyebek mellett ezekkel a kérdésekkel szembesít Mundruczó Kornél és Bíró Yvette Frankenstein-terv című előadása.

Apró kozmikus félreértés – József Attila Színház – 19:30-21:00

Forgách András 12 nő voltam című művének adaptációja – a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház előadása.

The Tango Orchestra koncert – Radnóti Színház – 21:15-22:45

A 10 című előadás zeneszerzőjének, rendezőjének és színészeinek közreműködésével.

Jean-Paul Marat üldöztetése és meggyilkolása – Ódry Színpad – 22:30-24:00

Ahogy a charentoni elmegyógyintézet színjátszói előadják De Sade úr betanításában Peter Weiss világsikerű drámáját. Ezúttal a végzős színész osztály tolmácsolja Kovács D. Dániel rendezésében.

Kulisszajárás Karinthy Mártonnal – Karinthy Színház – 00:00-00:30

Karinthy Márton megmutatja színházát.