Grammy-díjas nagyágyúk lépnek fel a Budapesti Nemzetközi Gitárfesztiválon

A klasszikus gitár nagyjai, három Grammy-díjas legenda lesz a vendég az idei Budapesti Nemzetközi Gitárfesztiválon november 8-10. között a Zeneakadémián.

Az Eötvös József Liszt-díjas gitárművész, a Zeneakadémia tanszékvezető tanára által hat éve életre hívott rangos fesztivál a klasszikus gitárzenét helyezi középpontba, bemutatva a hangszer és irodalmának sokoldalúságát és kiemelkedő művészeit.

Az idei fesztiválon David Russell a világszerte turnézó angol gitárművész, a londoni királyi Zeneakadémia tanára, a kubai-amerikai származású, lírai játékáról híres Manuel Barrueco és az amerikai lantművész, Paul O’Dette lépnek fel. Minden világhírű vendégművész szólóestet ad, ezt megelőzően pedig mesterkurzust tart a Zeneakadémia Solti György termében.

A klasszikus gitár korábban sokáig háttérbe szorult a magyar zenei tradíciók hangszerei mellett. Szerencsére azonban 2002-ben gyökeres változás kezdődött a hazai fejlődésben, hisz Eötvös József gitárművész vezetésével elindult a Liszt Ferenc Zeneakadémia klasszikus gitár osztálya. Rövid időn belül pedig bebizonyosodott, hogy a gitár méltó partnere a többi hangszernek, ugyanis az elmúlt 15 év alatt több mint két tucat helyezést értek el nemzetközi versenyeken a tanszak hallgatói.

A hangszer teljes magyarországi kibontakozása végül a Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivállal vált lehetővé, amelyhez különböző versenyek és egy mesterkurzus is csatlakozik. A rendezvény az elmúlt négy évben Magyarország legnagyobb klasszikusgitáros eseményévé nőtte ki magát, színvonalas koncertjei rendre teltházzal zajlanak le.

Aki ellátogat a novemberi koncertsorozatra, olyan legendákat hallhat majd élőben, akik befejezték egy hangszer elfogadottá tételét világszinten. Paul O’Dette lantművészről például egy író úgy vallott, mint “a legtisztább példája egy zseninek, aki ehhez a hangszerhez nyúlt.” O’Dette valóban segített kialakítani azt a technikai és stilisztikai színvonalat amire a 21.századi zenészek törekednek.

Az angol David Russell világszerte híres egyedülálló zenei tehetségéről és inspiráló művészetéről: egyaránt dicséri őt a közönsége és a kritikusok. 1997 óta a londoni királyi Zeneakadémia munkatársa, tanulmányai alatt pedig kétszer is megnyerte a Julian Bream-díjat. Idejének nagy részét világkörüli turnékkal tölti és rendszeresen fellép York, London, Tokió, Los Angeles, Madrid, Toronto vagy Róma híres koncerttermeiben. Közönsége csodálja zenei zsenialitását és magával ragadó színpadi jelenlétét.

blank

Manuel Barrueco pedig korunk egyik legkiemelkedőbb gitárosa. Páratlan előadóművészetét úgy jellemzik, mint nagyszerű hangszerjátékos, kiemelkedő és elegáns zenész, aki csábító hangzással és rendkívüli líraisággal játszik. Munkásságának legfőbb célja, hogy a gitárt a világ főbb zenei centrumaiba eljuttassa. Az utóbbi harminc évben fellépett az Egyesült Államok legfontosabb koncerttermeiben, a Miami-i New World Symphony-tól a Seattle Symphony-ig és a Hollywood Bowl-tól a New York-i Lincoln Centerig.

blank
A fesztivál koncertjeire szeptember 30-ig kedvezményesen vásárolhatók jegyek és bérletek a Budapestguitar.com oldalon, illetve ugyanitt várják a jelentkezéseket a mesterkurzusokra is október 15-ei határidővel.