Gasztronómiai különlegességek a Balaton partjáról, amelyeket ki kell próbálnod!
Kóstolj bele a Balatonba!

Hekket, lángost és palacsintát már mindenki evett a Balaton partján, amit általában egy jó hideg sör vagy fröccs kísér. De az igazi, ízig-vérig balatoni gasztrókülönlegességeket is ismered? Mutatunk néhányat, amelyet idén nyáron garantáltan ki kell próbálnod!

BalatonBor

A BalatonBor Olaszrizlingből készül, jó ivású, ugyanakkor tartalmas balatoni bor, elsősorban a gasztronómia és a régiós értékesítés számára. A BalatonBor az első termelői összefogásra épülő régiós bormárka Magyarországon, ezért joggal mondhatjuk, hogy „a Balaton Bora”. A BalatonBor a Balatoni Kör és a Rizling Generáció közös terméke, de bárki készítheti, aki megfelel a feltételeknek. Az objektív paramétereken túl a termék minőségét egy, a Balatoni Kör és a Rizling Generáció által összehívott bíráló bizottság garantálja. A BalatonBor kizárólag a borbírálaton megfelelt borokból készülhet.

Szerkesztőségünk a tavalyi Balaton-felvidéki csapatépítőnk alkalmával ismerkedett meg a BalatonBorral a Tagyon Birtokon. Leírhatatlan élmény volt, ahogy a szőlőtőkékre néző lejtőn ebédeltünk, és finomabbnál finomabb borokat kóstoltunk, egy meleg szeptemberi délutánon. Minden, ami számunkra a Balaton – kellemes társaság, gyönyörű látvány, finom ételek és italok – benne volt abban a napban, és az i-re a BalatonBor tette fel a pontot, úgyhogy jó pár üveggel betáraztunk otthonra is.

HegyBor

A HegyBor Olaszrizlingből készül, tartalmas balatoni bor, ami a Vinea Balaton második szintje elsősorban a gasztronómia és a régiós értékesítés számára. A Vinea Balaton program HegyBor kategóriájának célja a Balaton környéki történelmi szőlőhegyek Olaszrizling borainak közös kommunikációja és a helyi eredetvédelmi törekvések előmozdítása. A Vinea Balaton HegyBor kategóriába nevezett borok a BalatonBor-nál is alkalmazott „Origo kóstoló” szerint kerülnek elbírálásra.

BALATON Szemes

A BALATON évtizedek óta a magyarok kedvenc ostyaszelete, idén viszont egy újítással rukkoltak elő, 2019 év elején megérkezett az új szuperszeletük, a BALATON Szemes. A kétféle ízben kapható finomság aszalványokból, földimogyoróból, puffasztott rizsszemekból áll, amit csoki tesz még ínycsiklandozóbbá. Ha szereted a BALATON Szeletet, de egy kis újdonságra vágysz és plusz szempont az is, hogy a nassolnivalód feltöltsön egy kis energiával, próbáld ki, és harapj bele a BALATON Szemesbe! Ha igazán pró vagy, akkor Balatonszemesen kóstolod meg első alkalommal, de amit mi igazán szeretünk ebben az édességben az az, hogy bárhol, bármilyen pillanat közben legyünk, akár munkában, otthon vagy éppen úton, egyetlen harapással nem csak töltődhetünk, de felidézhetjük a kedvenc balatoni emlékeinket is, legyen az egy csók a mólón, egy őrült buli vagy fesztivál, esetleg egy kellemes semmittevéssel töltött nap.

Hedon Sörfőzde

A Hedon eleinte vándorsörfőzdének indult, három gerilla sörfőző alapította 2014-ben. Balatonvilágoson találtak épületet saját főzdéjükhöz, melynek átépítése után 2015 augusztusában elindult a sörfőzés, az ország akkor egyik legmodernebb és legnagyobb kapacitású üzemében. Az első főzés egy Credo volt, majd a sorozat minden tagja követte. Azóta az alapítók gondoltak egy nagyot, és a sörfőzdéből találkozási pontot alakiítottak a balatonvilágosi sörhadiszálláson. A Hedon Playground nem csupán egy sörfőzde kerthelyiséggel, hanem a Balaton egyik legizgalmasabb meeting pontja, egy igazi közösségi tér, ahonnan páratlan kilátás nyílik a Balatonra, és ahol minden korosztály ugyanolyan jól érzi magát Ez egy olyan hely, ahol minden fűzöldben, borostyánsárgában, búzaszőkében vagy égszínkékben pompázik. Egy hely, ahová minden sörrajongó ellátogat egyszer a teljes pereputtyával vagy éppen nélkülük. Egy hely, ahol önmagad lehetsz és végre minden Hedont kipróbálhatsz.

Fotó: Hedon Facebook-oldala

Az év fagylaltja 2018

Az tavalyi év legfinomabb fagyijának kikiáltott bazsalikomos málna, egy gyenesdiási fagylaltműhely, a Bringatanya kreálmánya. A családi cukrászdában megkóstolhatod még a bronzérmet nyert epres-rebarbarás Philadelphia-fagyit is, és még sok egyéb finomságot!

blank

Levendulás sör

A Tihanyi Apátság 2017-ben kérte fel a tapolcai Stari Kézműves Sörfőzdét, hogy készítsen egy különleges söritalt, a tihanyi levendula felhasználásával – így született meg a Tichon Levendula.

blank

Az év strandétele 2017

Szintén 2017-ben Az év strandétele-díj nyertese Bezerics Dániel Pulled Ponty fantázianevet viselő specialitása lett. A két bagel közé ezúttal zöldfűszeres vajkrém, friss bébispenót, füstölt ponty „hasaalja”, fokhagymakompót és marinált lilahagyma került, új szintre emelve a megszokott balatoni strandételek ízvilágát.

blank