Természetjáróknak kedveznek a FlixBus új járatai

A nemzetközi buszszolgáltató nyáron olyan új járatokat is indít, melyekkel népszerű túraútvonalak érhetőek el Szlovéniában és Szlovákiában.

Július 11-én közvetlen, menetrend szerinti nappali és éjszakai járat indul Budapestről Poprádra, Ótátrafüredre és Tátralomnicra, melyekkel a fővárosból megközelítőleg 6 óra alatt elérhető a Magas-Tátra. Ráadásul június vége óta a Bledi-tó partjára is heti hétszer biztosít átszállás nélküli közösségi közlekedési lehetőséget a FlixBus.

Júlia-Alpok: Bled

A Bledi-tó és környéke kellemes sétákra és nagyobb fizikai kihívásokat rejtő túrákra is alkalmas.

A tavat körülölelő kellemes, 6 kilométeres sétaútvonalon számos fürdőhelyet találunk, de Bled városa jó kiindulópont azoknak is, akik a Júlia-Alpokat szeretnék felfedezni. Bár a Triglav 2864 méter magas csúcsa nem messze található innen, érdemes több napot szánni a meghódítására, hiszen a szintemelkedés a jó erőnlétben lévő tapasztalt túrázóknak is kihívást jelenthet.

A hegy lábánál található turistaházaktól egyébként kevésbé megterhelő útvonalak is indulnak, melyek mentén gyönyörű patakok és vízesések színesítik majd sétánkat.

Magas-Tátra: Poprád, Ótátrafüred, Tátralomnic

A Magas-Tátra Magyarországról az egyik legkönnyebben elérhető olyan terület, melyen valódi hegyekkel találhatják szembe magukat a túrázni vágyók. Poprádról vagy Ótátrafüredről már könnyen megközelíthető a Poprádi-tó és a Csorba-tó is, melyek egy könnyed sétával körbejárhatók és mivel egymástól sincsenek messze, a két célpont akár egy egynapos programmá is összevonható.

A hegység egyik legismertebb pontja a 2634 méter magas Lomnici-csúcs Tátralomnic felől közelíthető meg legegyszerűbben. A településről felvonó indul a hegytetőre: az 1700 méternyi szintkülönbséget megtenni a kötélpályán igazán különleges élmény! A hegy megmászásához rutin és technikai felszerelés is szükséges, így a hobbi természetjáróknak inkább az alacsonyabb szakaszokon való túrázás javasolt.

A frissen hálózatba kapcsolt célállomások, illetve az isztriai és dalmáciai megállók mellett a zöld buszos szolgáltatóval további vakáció-célpontok is elérhetőek Magyarországról, melyek mindegyikén csodaszép vízparti környezetben kirándulhatnak az aktív pihenésre vágyó vendégek.

Keleti-Alpok: Salzburg

A Salzburg környéki tavak kellemes nyári kiránduló célpontok lehetnek. A Fuschlsee-t megkerülő 10 kilométeres séta körülbelül három órát vesz igénybe, mivel az útvonal nagy része a part mentén vezet, de fürdéssel és pihenéssel vagy a Sissi-filmekből ismert kastély meglátogatásával kiegészítve akár egész napos programot is szervezhetünk a környéken.

blank

Azok, akik hosszabb túrát terveznek a Wolfgang See-t vagy a Mondsee-t is meglátogathatják. Mivel mindkét tó nagyobb kerületű, mint a Fuschlsee, erre járva érdemes inkább a környező túraútvonalakból választani, ahonnan szép kilátás nyílik a vízre. A Wolfgangsee a gyaloglás levezetéséhez számos vízisport lehetőséget is biztosít, a Mondsee partján pedig Salzkammergut legnagyobb strandja található, egy több mint 100 méter hosszú vízi csúszdával.

Dél-Morvaország: Horní Plana

A Lipnó-tó partján fekvő kistelepülésen csupán 2000 ember él. A terület leginkább természeti adottságairól híres: a Horní Planától északra elterülő Sumava Nemzeti Parkban ugyanis Közép-Európa legnagyobb összefüggő erdősége található, melyet Csehország zöld szívének is neveznek. A fák mellett ráadásul jégkorszaki eredetű hegyi tavak is megszemlélhetők.

blank

A gyaloglás mellett érdemes a tópartra is ellátogatni egy kellemes csobbanás erejéig, hisz ez a hely ugyanolyan megbecsülésnek örvend a csehek körében, mint a magyarok esetében a Balaton. A tó déli oldalán gyalogos ösvényeken keresztül is megközelíthető az egész országban egyedülálló lombkorona sétány, ami 24 méteres magasságban, 372 méteren keresztül halad, majd egy 40 méter magas toronyban végződik, ahonnan remek a kilátás a környező vidékre.