5 budapesti étterem, ha halas finomságokra vágysz

Hiába nincs Magyarországnak tengere, az országot sűrűn szelő tavaknak és folyóknak hála ízletes halételekben így sem szenvedünk hiányt. Az alábbi 4 vendéglátóhelyen mind a tíz ujjadat megnyalod a fogások után, míg az ötödik versenyzőnk friss alapanyagokat kínál otthoni kísérletezéshez.

Nobu Budapest

A Kempinski Hotel Corvinusban található Nobu az első közép-európai tagja az avantgárd japán étteremláncnak, amelyet Nobu Matsuhisa séf és a világhírű színész, Robert De Niro alapított. Schreiner Gábor főszakács felel azért, hogy a japán-perui ízkavalkád tökéletesen megvalósuljon, akár a Nobu egyedülálló, világhírű különlegességei közül választasz, akár a vegetáriánus ajánlatok között szemezgetsz, mint például a grillezett vadbrokkoli matsuhisa dresszinggel vagy az új stílusú tofu sashimi. A különlegesebb ízekre vágyóknak a Las Vegas-i sushi tekercseket és a nyárson sülő őzfilét ajánljuk mézes anticucho mártással. Teszteld le az étterem kínálatát, kóstold meg az új Bento Boxokat, majd tedd fel az i-re a pontot egy mennyei szezonális desszerttel. A részletekért látogass el a Nobu Budapest Facebook-oldalára!

1051 Budapest, Erzsébet tér 7-8.

Wan Hao

A budapesti kínai negyedként ismert környéken található a Wan Hao, ami kantoni és szecsuani szakácsok autentikus főztjével várja a látogatókat. A finom dim sumjairól és kantoni ételkülönlegességeiről híres étteremben kétféle elkészítési módot alkalmaznak, amikor hal vagy más tengeri herkentyűk kerülnek az asztalra. A kantoni módszer szerint minden hozzávalót kínai gyógynövényekkel kell párolni, ami az umamit, azt a bizonyos ötödik ízt fokozza. Ezzel ellentétben a szecsuani eljárás során a hal elkészítéséhez chili paprikát, zöldségeket és sok növényi olajat használnak, utóbbinak hála lakkszerű, vonzó fényt kap az étel. Ha a Wan Haoban jársz, érdemes részt venni a nem mindennapi teaszeánszon is. 10% kedvezményért hivatkozz a Funzine-ra!

1107 Budapest, Jegenye utca 30.

Új Sipos Halászkert

A csendes óbudai városrészben elidőzni mindig különleges. Könnyű beleszeretni a kerület kellemes kisvárosi hangulatába, ami a főtéren sorakozó hívogató éttermek egyikében élvezhető igazán. Ilyen például az Új Sipos Halászkert, ahol felidézhetjük a nagymamánál elköltött vasárnapi ebédeket, vagy átadhatjuk magunkat egy tradicionális harcsapaprikásnak túrós csuszával vagy a híres Sipos-féle halászlének. A Halászkertben magyar borok széles választékából szemezgethetünk, hiszen az étterem saját borospincével büszkélkedhet, de pálinkából sincs hiány: 30 különböző fajta kóstolható. Egy gyertyafényes vacsora az Új Sipos Halászkert hangulatos kerthelyiségében semmi máshoz nem fogható.

1033 Budapest, Fő tér 6.

blank

Bubba’s Captain’s Pub

A mindig vidám képzeletbeli kapitány után elnevezett Bubba’s Captain’s Pub igazi paradicsom a halételek és a kézműves sörök szerelmeseinek. Az étlapon szép számmal találhatunk finomságokat: édes és sós vízi halételeket is kóstolhatunk, a grillezett filéktől és tintahaltól a kagylókon és farkassügéren keresztül a makréláig. A fish & chips is isteni a Bubba’s-ban, de érdemes megkóstolni a 12 különféle hamburger közül is egyet (vagy többet). A hangulatos kerthelyiség még áprilisban kinyit, ahol külön élmény lesz felfrissülni egy hideg sörrel (van például Guinness és Bombardier) és megkóstolni az autentikus halételeket.

1118 Budapest, Budaörsi út 7.

blank

The Fishmonger

Autóval csupán húsz percre van Budapesttől az ország legnagyobb halas viszonteladója, a Budaörsi Halpiac, ahol édes és sós vízi halak széles választéka kapható. A tengeri herkentyűk a világ különböző pontjairól érkeznek, Új-Zélandtól Norvégiáig, és egy maximum 48 órás repülőút után érkeznek meg Magyarországra. Annak érdekében, hogy kifogástalan minőséget biztosítsanak a vásárlók számára, a halakat, rákokat és kagylókat ételszakértők, úgy mint élelmiszermérnökök, illetve húsgyártást és -feldolgozást ellenőrző szakemberek vizsgálják a halpiacon. A The Fishmongerben (magyarul „A halárus”) komolyan veszik a fenntartható haltenyészetet és a környezetvédelmet: csak olyan partnerekkel dolgoznak, akik hasonló nézeteket vallanak.

blank