Nem, ez nem egy rossz vicc kezdete. A közös pont a húsfogyasztás, mely az elmúlt ötven évben a négyszeresére nőtt a FAO statisztikája szerint. Mégis milyen környezeti hatása van az ipari állattartásnak és mi az összefüggés a fent említett dolgok között?
Manapság már nem számít akkora luxuscikknek egy kiló marhahús, mint nagyszüleink idejében, pedig a Földünk hatalmas árat fizet érte. Jelenleg a mezőgazdasági területek több, mint 80%-át állattenyésztésre használják, emellett hatalmas területeken termelnek kifejezetten az állatok takarmányozására szánt szóját vagy kukoricát.
Mindezt gyakran értékes erdők, az állatok természetes élőhelyeinek kipusztítása árán teszik. De nem csak a talajra, a vízre és a levegőre is hatással van a nagyipari állattenyésztés.
Hallottál már a vízlábnyom kifejezésről? Ez azt a mennyiségű vizet jelenti, amelyre jelen esetben a termőföldtől a tányérodig vezető úton át szükség volt az élelmiszer előállításához. (Ebbe beletartozik az állat közvetlen vízfogyasztása, de a takarmányozásához szükséges élelem öntözése, a telep takarításához szükséges víz is.) A húsfajták közül a marhahús a „legszomjasabb”: több mint tizenötezer liter vízre van szükség egy kiló előállításához.
Ha már a marháknál tartunk, nem mehetünk el szó nélkül az emésztési folyamataik során keletkező gázok mellett sem, melyek nagyban hozzájárulnak a klímaváltozáshoz. Azonban nem csak a tehenek, úgy általában az egész húsipar több üvegházhatású gázt, metánt termel, mint a teljes közlekedési szektor összesen. Ráadásul minden egyes kihagyott hamburgerrel annyi energiát spórolsz meg, amivel 4,5 évig tölthetnéd a telefonodat.
Persze senkit nem akarunk felszólítani a húsmentes életmódra, azt viszont mindenkinek erősen javasoljuk, hogy étkezzen tudatosan és környezetkímélően.
És most jöjjön egy igazán finom és egyszerű, tavaszi recept:
Medvehagymás pestó RECEPT
Felelős Gasztrohős jóvoltából
Ha te is imádod a pestót, akkor a következő receptet neked találtuk ki. Noha csak egy kis pluszt adtunk a szószhoz, az íze sokkal gazdagabb és finomabb lett tőle.
Hozzávalók
- 1 kis csokor medvehagyma
- 1 marék dió
- 2 evőkanál parmezán
- kb. 100-125 ml olaj
- só
- bors
Elkészítés
Turmixgépben keverjük össze a hozzávalókat! Reggeliként szendvicsekhez vagy ebédként tésztával fogyaszthatjuk. (Hűtőben akár egy hétig is eláll, de figyeljük arra, hogy az olaj mindig ellepje.)