Lerombolhatja egy dokumentumfilm Michael Jackson hagyatékát?

Michael Jacksont évtizedek óta a pop királyaként tartják számon. Nélküle egészen biztos, hogy mást jelentene ma a popzene. Hírnevén azonban csorbát ejthet a március elején bemutatott Neverland elhagyása c. dokumentumfilm, amelyben két férfi vall arról, hogy miként váltak Michael Jackson szexuális bántalmazásának áldozatává gyerekkorukban.

Amikor 1993-ban nyilvánosságra kerültek azok a vádak, melyek szerint Jackson fiatal fiúkat zaklatott, sokan nem hitték el, hogy az énekes ilyen szörnyű tettekre lenne képes. A Neverland elhagyása két olyan fiúnak – az akkor tízéves James Safechucknak és hétéves Wade Robsonnak – a története, akik Jackson barátai lettek.

Mind őket, mind családjukat elbűvölte a karrierje csúcsán lévő énekes mesébe illő élete.

Dan Reed rendező elmondta: “Ha bármi újat tanultunk a közelmúltban, az éppen az, hogy a szexuális zaklatás összetett kérdés, és oda kell figyelnünk az áldozatok mondandójára. Nagy bátorság kellett ahhoz, hogy ez a két férfi megossza a saját történetét, amelyek hitelessége nem kétséges számomra. Úgy vélem, bárki, aki megnézi a filmet, érteni és érezni fogja, hogy micsoda érzelmi teher nehezedett rájuk és családjukra, és átélhetővé válik az is, mekkora erő kell ahhoz, hogy valaki szembenézzen ilyen régóta őrzött titkokkal.”

A Neverland elhagyása a harmincas éveiben járó Safechuckkal és Robsonnal, valamint mindkettőjük édesanyjával, feleségével és testvéreikkel készült gyomorszorító interjúkon keresztül mutatja be a hosszan tartó bántalmazást, és feltárja azokat a komplikált érzéseket, amelyek végül ahhoz vezettek, hogy a két férfi szembenézzen a múltjával azután, hogy mindkettejüknek fia született.

Igazak a vádaskodások?

A dokumentumfilmben hallottak két táborra osztják a nézőközönséget. Vannak, akik úgy vélik, a film bebizonyítja, Michael Jackson pedofil volt, míg mások a popkirály védelmére keltek, és továbbra is hisznek ártatlanságában.

A SEMrush online marketing ügynökség összesen 30 ezer Twitter-bejegyzést elemzett a film premierje utáni napokban, amiből kiderült, majdnem háromszor annyian használtak pozitív csengésű szavakat a dokumentumfilm kapcsán, mint semlegeseket vagy negatívakat – írja a BBC.

Szakértők szerint túl korai még megállapítani, hogy a dokumentumfilm visszhangja hosszú távon csorbát ejt-e Michael Jackson hagyatékán.

Hogyan reagált a Jackson család?

Az énekes családja tagadja a vádakat, és állítják, a vádaskodók csak Jackson vagyonából akarnak részesedni. A család 100 millió amerikai dollárt (közel 28 milliárd forintot) követel az HBO-tól, amiért a csatorna megszegte egy korábbi szerződés becsmérlést és sértő szavakat tiltó záradékát.

Michael Jackson 20 éves lánya, Paris egyhetes hallgatás után Twitteren azt írta, nem tud olyat mondani apja védelmében, ami ne hangzott volna még el. Hozzátette, támogatja családja erőfeszítéseit, hogy tisztára mossák apja nevét, és külön megköszönte másod-unokatestvérének, Taj Jacksonnak a közbenjárását, aki masszív médiakampányt indított a rágalmazók ellen.

fotó: ig/parisjackson

Én csak próbálom elérni, hogy mindenki lenyugodjon, ne ússzon az árral szemben, hanem viselkedjen felnőtt módjára, és vegye le a szemfedőt.

– írta.