Simon Márton verseiből menő képek születtek

Január 24-én rendezik meg a Belső horizont című tárlat finisszázsát a Négyszoba Galériában. A Belső horizont tárlat története egészen 2012-ig nyúlik vissza, amikor egy sötét hajú lány, Herbert Anikó (Haniko) besétált a békéscsabai könyvtárba, ahol belemerült Simon Márton Dalok a magasföldszintről című kötetének verseibe.

Haniko, vizuális művész alkotási reflektálnak a kötet verseire. A kiállítás záróeseményén Simon Márton olvas fel a kötetből, vagyis azokból a szövegekből, amelyeknek részletei a kiállítás képein is fontos szerepet kaptak. Továbbá az esten Simon Márton legújabb, a Rókák esküvője kötetében megjelent, az Önarckép kilátással című versre készült alkotás első ízben lesz látható.

„Munkáimban aktívan válaszolok a kortárs irodalomra, mintegy újrahasznosítva annak szellemi termékeit, s bár a „talált tárgy” emlegetése kicsit már elkoptatott frázis, mégis valami ilyesmiről lehet szó, irodalmilag és képzőművészetileg.”

– vallja Haniko művészetéről.

Videómunkákat, vegyes technikával készült installációkat és nagyméretű akvarelleket alkot. Munkáit letisztultság, finom, esztétikus kivitelezés és személyes hangvétel jellemzi. Munkáival az érdeklő társadalmi problémákra, jelenségekre reagál.

A Belső horizont kiállítás alkotásaiban hol lehelet finomságú, hol ólom sűrűségű akvarellek párbeszédben állnak nemcsak egymással, de egy szövegvilággal is. Versekkel. Mondatokkal. Pillanatokkal. Ilyen formán, ezek kölcsönhatásából alakul ki végül a „látványból” „táj”: az a belső horizont, aminek a felvázolására most együtt tehetünk kísérletet. Aniko saját koncepciója szerint gondolja tovább, emeli ki, saját világával szövi át a szöveget, mégis: szép egységet alkotnak.

„Mintha nem is az én mondataim lennének (…) az egész nagyon távoli tőlem, még ha saját is. Mint a maratonon a start meg a cél”

– reflektál Simon Márton a kiállításra.

Simon Márton, költő, slam poetry előadó szövegeit egy csomó minden jellemzi, amit ő szeret kísérletező attitűdként megmagyarázni, bár ezt talán pontosabb úgy összefoglalni, hogy alkalmanként a megírhatatlanságig egyszerű,finom részletek érdeklik, alkalmanként a 10 szótagos kecskerímek. Szeretne ide egy olyan mondatot is, ami az írás iránti elkötelezettségéről szól, de sajnos többnyire úgy érzi, amikor igazán szükség lenne rá, sosem tud frappáns lenni, ha pedig néha sikerül, pláne elmegy a kedve az egésztől.

További információ az esemény Facebook-oldalán.

A Simon Mártonnal készített interjúnkat itt olvashatod.