Láss többet, költs kevesebbet: a tudatos utazás varázsa

Imádsz utazni, de túl költséges? Nem feltétlenül. Ebben a cikkben minden ahhoz szükséges tippet megtalálsz, hogy utazásod ne csak élménydús, de környezetkímélő és megfizethető is legyen.

Új helyeket felfedezni, önmagunkat megismerni, élményekkel gazdagodni, relaxálni – ilyen és hasonló célokkal indulunk legtöbbször útnak. Minden negatív szándék nélkül mégis saját magunkra és a környezetre is egyaránt káros tevékenységekkel kötjük össze a nyaralást, pedig nem feltétlenül kellene így lennie.

A szemetelés, a víz pazarlása, a helyi élővilág veszélyeztetése mind visszafordíthatatlanul káros hatással vannak környezetünkre. Természetesen ennek hatása nem feltűnő, ha egyetlen utazó hosszú hétvégi kiruccanását nézzük, viszont ha belegondolunk, hogy ez globális szinten 1 milliárd turistát jelent, azonnal rádöbbenünk jelentőségére. Egy átlagos hotel naponta több tonna műanyagot pazarol el, nem is beszélve arról a víz- és energiamennyiségről, amit szolgáltatásaikhoz felhasználnak. Az általuk kínált kényelem sokszor eltereli a figyelmet a kisebb szállás alternatíváktól, pedig létezik több környezettudatos lehetőség is.

A fenntartható szállásolás népszerűsége évről évre nő és ezzel bővül a választék is: több környezetbarát hotel, farm- és lomház közül válogathatunk, melyek a prémium szállások árának töredékéért elérhetők. Ezek mind családiasabb alternatívák és sokszor igazi betekintést adnak a helyiek mindennapjaiba. Ilyen szálláslehetőségeket legtöbbször vidéken találhatunk, de aggodalomra semmi ok: városokban is léteznek környezetbarát opciók. Mielőtt nagyvárosba utazunk, érdemes átnézni a város kínálta apartman és couchsurfing lehetőségeket. Ha hosszabb időre utazunk, a kiadó lakások listáját is megéri végigböngészni.

A fenntartható szállásolás mellett az ökoturizmus  is egyre népszerűbb. Afrikában és Ázsiában például számos önkéntes lehetősége nyílik azoknak, akik nem engedhetnek meg maguknak drága repjegyeket és szállásokat. Ezeken a területeken rengeteg olyan közösség található, amelynek nagy szüksége van önkéntesekre és akik cserébe örömmel adnak szállást és ételt. Kenya és Cape Town nemzeti parkjaiban például a WWF hivatalos projektjeinek keretein belül várnak önkénteseket a világ számos pontjáról. Ha egy ilyenben részt veszel, csak a repülőjegyet kell kifizetned, a szervezők minden egyéb költséget állnak. Az odajutás és a szállásválasztás mellett arra is érdemes odafigyelnünk, hogy mivel töltjük a nyaralást.

Kíméld a vadvilágot!

Az elefántokon való lovaglás és a delfinshow-k szuperizgalmasan hangzanak, ellenben egyáltalán nem etikusak – katasztrofális hatással vannak a vadvilágra. Mégha első ránézésre nem is tűnnek boldogtalannak ezek az állatok, legtöbbször kegyetlen bánásmódban részesülnek. Elfogják és ketrecekben, alultápláltan, bántalmazva tartják őket. Mielőtt nyaralásod során állatos programokra mennél, mindenképpen bizonyosodj meg róla, hogy szeretettel és megértéssel gondoskodnak róluk.

Amikor utolsó pillanatban szuvenír vadászatra indulsz, ne a tipikus, turistáknak szánt boltokat keresd! Kerüld el a turistákat célzó bevásárló utcákat és velük együtt a túlárazott, tömeggyártott klisé ajándékokat is. Keress fel inkább egy helyi piacot és nézd meg ott a kínálatot! Ezeken a helyeken nemcsak igazi kincsekre lelhetsz, melyeknek még története is van, de a környezetet is kíméled és a helyi gazdaságokat is erősíted.

Rengeteg lehetőséged van tudatosan utazni, a tudatos utazás pedig nemcsak a környezetet, de pénztárcádat is kíméli. Ha még többet olvasnál arról, hogyan utazhatsz olcsóbban, mindenképpen lesd meg korábbi cikkünket is ebben a témában. Következő utazásod szervezésekor pedig egy dolog jusson eszedbe: nem mindig a legkényelmesebb opció a legmegfelelőbb!

Írta: Sujbert Vivi