Kezdjük az évet a Vigadóban! – Januári programajánló

Tavaly lelkesen látogattunk el a Vigadó különböző programjaira és idén sem lesz ez másképp, hiszen már 2019 első hónapjában is rengeteg izgalmas kiállítást tekinthetünk meg. Íme, 4 januári program a Vigadó kínálatából, melyekre mi biztosan elmegyünk.

 

Generációk – Apa és Fia |id. Guti József és Guti J. Soma kiállítása – január 13-ig

Korszakok és válaszok… Meglepő, hogy viszonylag kevesen élnek a családi örökség és a kiérlelt tudás előnyeivel. Ilyen a Cranach festőcsalád, vagy idősebb és ifjabb Brueghel. A félmúlt és a kortárs magyar festészet két eredeti, karakteres alkotója apa és fia, az 1914-ben született id. Guti József, illetve Guti J. Soma. Előbbi gazdag életművének egy része a háború végén lebombázott műtermében megsemmisült, más alkotásai nyugati gyűjtők birtokában vannak, de jó párat, fia, Soma őrzi. Életművüket összehasonlítva mindkettő korszakokra osztható: az apáé a plain art-tól a portrékig a rajzosságig és a konstruktivizmusig terjed, fiáé az átértelmezett szürrealizmustól a tárgyformáló objektekig és „aranykorszakában” a nemesfém kifinomult alkalmazásáig.

Jegyvásárlásért kattints ide.

Jelhelyzetek – január 13-ig

Polgár Csaba Ferenczy-díjas képző- és iparművész. Jelen emlékkiállítása a hatalmas életműből készült válogatás, amely első sorban a modern festő munkásságából ad ízelítőt.

Igyekszik utalni mind gazdag szín- és formavilágára, mind pedig változatos technikai megoldásaira, képépítésére. Arra az egészen elementáris expresszióra, amivel a világból szerzett benyomásait megválaszolta, esztétikai élménnyé szublimálta. Voltaképpen fölütés ez a kiállítás egy eljövendő életmű-bemutatóhoz.

Jegyvásárlásért kattints ide.

Kókay Krisztina ’75 – a vonal misztériuma – január 27-ig

Kókay Krisztina grafikus és textilművész négy évtizedet meghaladó alkotói munkásságának emblematikus szövött falikárpitjaiból, textilre festett grafikáiból, egyedi és sokszorosított rajzaiból válogatott jubileumi tárlat kínál bepillantást és nyújt transzcendens alternatívát a posztmodern pánik csalódottságtól átitatott indulatából meghasadt valóságnak, valamint a dekonstruktív művészet téves optimizmusának és az öncélú kiteljesedésbe vetett bizonyosság kritikájának. A koherens értelem és az isteni szándék egyetemes megfogalmazásának igénye a kollektív emlékezethez és az univerzális megtapasztalás őstípusához kötődik, amely helyet kínál mindannak, ami közösségi vagy megosztható.

Örökítés – A Lelkes család kiállítása – január 27-ig

Egy család, amelyből immár hat nemzedéken keresztül művészek kerülnek ki, csak ma számít kuriózumnak. Valaha, amikor a mesterségeknek művészi színvonaluk volt és a művészetek is mesterségeknek számítottak, nem volt ritka az ilyesmi. Kaszt-szabta keretek között, vagy a céh szabályai szerint a mesterségek öröklődtek: a XIX. század közepéig élt az a gyakorlat, hogy a legidősebb fiú vitte tovább apja vállalkozását. A hét nemzedékből itt kiállító tizenkét alkotó közül öten, mint a festészet művelői szerepelnek, de van, aki a fotózást választotta életpályául, másikuk formatervező iparművészként lett elismert. Találunk a kiállítók között belsőépítészt, szobrászt, kiadványtervezőt és könyvtervezőt is. Korábbi szakképzettségeik között viszont az ötvösség, a díszítőfestészet és a textilművészet is fellelhető.

Jegyvásárlásért kattints ide.