Mutatunk 10 okot, amiért télen is Madridba akasz menni

Ki mondta, hogy Madridot csak a melegebb hónapokban érdemes célba venni? A spanyol főváros egész évben tökéletes helyszín a kikapcsolódásra: pazar módon elegyíti történelem és természet szépségeit, nem beszélve a különleges gasztronómiáról. A kultúra és a képzőművészet fellegváraként a kötelező látványosságokon túl is jó pár izgalmas dolgot tartogat. Télen is! Összegyűjtöttünk néhány nyomós érvet.

Paseo del Arte: merülj nyakig a művészetben!

A Királyi Palota, az Almudena katedrális és a Bernabéu Stadion után vegyük az irányt a Paseo del Arte felé, amelyen végigsétálva mindössze 1 km-en belül megtaláljuk a város legfontosabb múzeumait. A Pradóban többek közt Goya, El Greco, Titian, Rubens és Hieronymus Bosch műveiben merülhetünk el. Január 27-ig érdemes megnézni a 15. század egyik leglenyűgözőbb alkotója, a szuggesztivitásáról híres cordobai Bartolomé Bermejo tárlatát, de az idén 200 éves Prado történetét és fejlődését bemutató kiállítás is jó választás. Akit a modernebb művek hoznak lázba, a Reina Sofíában Dalítól Miróig tobzódhat az alkotásokban, és élőben csodálhatja meg Picasso monumentális mesterművét, aGuernicát. A Thyssen-Bornemisza Múzeumban az impresszionisták, az expresszionisták és a 19. századi európai és amerikai festői képviseltetik magukat: egyik aktuális kiállításukon például kiderül, hogyan hatott Manet-ra, Degas-ra és kortársaikra a fotóművészet.

CaixaForum: kívül-belül látni kell

A Prado mellett található, a La Caixa pénzintézet által szponzorált modern művészeti galéria 2007 óta várja a látogatókat, ahol kiállítások, koncertek és filmklubok követik egymást – de maga az épület már önmagában is meglehetősen látványos. Nem lehet szó nélkül elmenni a szomszédos ház tűzfalát beborító lenyűgöző növényinstalláció mellett sem.

Matadero – vágóhídból művésztelep

Az egykor – 1924 és 2003 között – vágóhídként üzemelő Matadero közel 90 épületből álló ipari komplexum, amely monumentális méretei és története miatt is megér egy látogatást. Több mint 10 éve művésztelepként működik, és kiállításoknak, fesztiváloknak ad otthont, így a művészetkedvelőknek semmiképp sem érdemes kihagyniuk.

Bohém negyedek, kincsekkel teli boltok

Ha szeretnénk kicsit elveszni Madridban, keresve sem találhatnánk ideálisabb helyet a város legizgalmasabb negyedeinél. A Lavapiésben például hangulatos galériák és tavernák között válogathatunk, a Chuecában található boltok jóvoltából pedig menő cuccokkal megrakva térhetünk haza.

A város legnagyobb bolhapiaca

Mindenképp ejtsük útba a vasárnaponként megrendezett El Rastro bolhapiacot Madrid egyik legrégebbi, Latina nevű negyedében. Itt aztán egymást érik az izgalmasabbnál izgalmasabb portékák, ha pedig elfáradnánk a nagy nézelődésben, bármikor beülhetünk a környező kávézók és bárok valamelyikébe.

Mercado de San Miguel

Ha már piac, nem érdemes megfeledkeznünk Madrid ínycsiklandó étkeket rejtő hagyományos piacáról, a lerombolt San Miguel templom helyén 1809 óta működő Mercado de San Miguelről sem. Már maga az épület is gyönyörű, amihez felejthetetlen gasztronómiai élmények társulnak.

Gasztrofesztivál

A madridiak egyébként jó érzékkel elegyítik a gasztronómiát a művészetekkel, amire jó példa a január 23-tól február 10-ig tartó Gasztrofesztiváljuk. Ilyenkor az egész város megtelik ínyencfogásokkal és programokkal, de akár már a karácsonyt vagy a szilvesztert is érdemes náluk tölteni, hiszen a lenyűgöző dekorációnak köszönhetően november végétől január elejéig csillog-villog az egész város.

Változatos étteremkínálat, na meg a churros

Persze ahhoz, hogy egy jót együnk Madridban, egyáltalán nem szükséges megvárnunk a január végét. Ugyanis annyiféle éttermet találunk itt, hogy nem győzünk válogatni. A tökéletes reggelit és a kihagyhatatlan édességet itt egyértelműen a churros testesíti meg: a spanyol égetett tészta kipróbálására az 1894 óta működő Chocolatería San Ginést ajánljuk.

A madridi éjszaka

Aki belevetné magát a pezsgő éjszakai életbe, válassza Malasañát, ahol az alternatív ruhaboltoktól kezdve a kézműves üzleteken át a klubokig minden van, mi szem-szájnak ingere. Persze itt is lehet jókat enni: egyik kedvenc helyünk például a  La Tita Rivera.

Extra tipp: így utazz!

Válasszuk az Iberia légitársaságot, akik 2017 tele óta egész évben indítanak közvetlen járatokat Budapestről Madridba, jelenleg hetente négyszer. Akkor is megéri velük átruccanni, ha Észak-Amerikába készülünk, mivel az Iberia a Oneworld szövetség tagja, így madridi átszállással, egyszerűen repülhetünk a tengerentúlra. Sőt, olyan paradicsomi üdülőhelyekre utazhatunk tovább a spanyol fővárosból, mint Gran Canaria, Tenerife vagy Granada.