Izmosodni akarsz, de már unod a csirkehúst? – 5 meglepő fehérjeforrás

Tudjuk, megfelelő mennyiségű fehérjebevitel (és persze edzés) nélkül nincsenek dagadó izmok sem. De mit tegyünk, ha már unjuk a csirkét, a magvakat és a lazacot? Mutatunk 5 ételt, amiről nem is gondolnád, hogy tele vannak fehérjével. Eláruljuk, mit érdemes legközelebb a bevásárlókocsidba tenni, ha változatosan étkezéssel szeretnéd a szervezeted a megfelelő proteinmennyiséghez juttatni.

Burgonya

Tudtad, hogy egy nagyobb krumpli gondoskodik az ajánlott napi fehérjebeviteled 10%-ról? (Szemben a mostanában népszerű édesburgonyával, amiben feleannyi fehérjét találsz.) Szeleteld fel a krumplit, tedd a sütőbe, majd ha megpirult, rakj rá egy kis tonhalat. Isteni.

Zab

A zabot nemcsak magas rosttartalma miatt szeretjük: fehérjeforrásnak sem utolsó. 100 gramm zabban ugyanis 17 grammnyi fehérje van. Ha unod, hogy reggeli rántottát vagy omletteket, nyugodtan kezdd inkább a napod egy zabkásával. Ízésítésként ajánljuk a mazsolát és a mézet!

Borsó

Olcsó, könnyen beszerezhető és gyorsan elkészíthető. Párold meg és keverd a köretedhez, salátádhoz, vagy készíts belőle főzeléket! Egy adagnyi borsóban 8 gramm fehérjét találsz, na meg rengeteg K-vitamint, ami jót tesz a csontoknak. Ráadásként pedig még C-vitamint is tartalmaz.

Kinoa

A kinoa (Alias rizsparéj) Dél-Amerikából származik és egy adagnyi az ajánlott napi fehérjebeviteled feléről (bizony, a feléről!) gondoskodik. (Míg a kuszkuszból ugyanennyi adag csak a 12%-át biztosítja a napi fehérjeszükségletünknek.) A kinoában fehérjetartalma mellett sok a magnézium és a vas is. Ha nem vagy az a sütős-főzős típus, a kinoát csak szórd a müzlidbe és máris eleget tettél azért, hogy gondoskodj a megfelelő fehérjebevitelről.

Spenót

Feledkezz el a régi menzás spenótfőzelékes élményeidről (vagy inkább traumáidról?) és kezdj el barátkozni a zöldséggel. Nem hiába volt ez Popey kedvenc étele: a zöld levelek rengeteg fehérjét, vasat tartalmaznak és az izmokat tápláló luteinből is van benne bőven.

forrás: Men’s Health