A kaukázusi krétakör a Nemzeti Színházban

Április 14-én és 15-én 19.00 órától játsszák Bertolt Brecht világhírű drámáját, A kaukázusi krétakört a Nemzeti Színházban, amit német nyelven, magyar és angol felirattal láthat a közönség. 

A kaukázusi krétakör cselekménye gyönyörű példája az egyszerűségnek és a dialektikus szépségnek: forradalom zajlik, és közben egy csecsemő egyik anyától egy másikhoz kerül. Menekülés közben az új anya helyzete egyre kilátástalanabb lesz, míg végül bíróság elé kerül. Az idők változnak, a gyermek immár dúsgazdag örökös. Acdak bíró továbbra is hatalmon van: a gazdagok átkozzák, a szegények áldják döntéseit. Amikor a vér szerinti anya visszaköveteli gyermekét, a bíró újra feltalálja Salamon krétakörét.

Bertolt Brecht és az általa alapított Berliner Ensemble 1954-ben átvette a Theater am Schiffbauerdamm-ot, első előadásuk A kaukázusi krétakör volt. A mostani előadás rendezője, Michael Thalheimer, a Berliner Ensemble társulatának állandó alkotója.

Michael Thalheimer1965-ben született Fankfurt am Main-ban. 1985-től színészetet tanult Bernben, majd a német Svájc több színházában játszott. Első rendezését 1997-ben mutatta be a Theater Chemnitz. 2005-től 2008-ig a Deutsches Theater Berlin főrendezője és művészeti tanácsának tagja volt. Rendezései többek között a bécsi Burgtheater, Schauspiel Frankfurt, müncheni Residenztheater, Thalia Theater, a Nanterre-i Théâtre des Amandiers és a berlini Schaubühne színpadán voltak láthatóak.

Amikor Oliver Reese a 2017-18-as évad elején átvette a Berliner Ensemble művészeti igazgatását, Michael Thalheimer házi rendező és a társulat művészeti tanácsának tagja lett. Ő rendezte a társulat évadnyitó előadását, Bertolt Brecht darabját, A kaukázusi krétakört.

Michael Thalheimer rendezései számos díjat és elismerést kaptak. Ezek között van a 3Sat tévécsatorna Innovációs Díja, a berlini Friedrich Luft Díj, kétszer nyerte el Moszkvában az Arany Maszkot és többször a Nestroy Díjat. Számos előadása szerepelt a Berlini Színházi Találkozón, legutóbb 2013-ban a Médea. Rendezései olyan nemzetközi fesztiválokon is szerepeltek, mint a Saltburger Festspiele, Wiener Festwochen és a Festival Iberoamericano de Teatro Bogotában.

Berliner Ensemble, Berlin
Rendező: Michael Thalheimer