Egy csontig hatoló kiállítás – BODY

Iskolás koromban a biológia órákon csak egy dolgot tartottam fontosnak: hogy ne én feleljek. Pedig ha jobban odafigyeltem volna, már akkor rádöbbenhettem volna, hogy az emberi test egy valóságos csoda, ahol minden egyes sejtünknek megvan a maga funkciója.

Bár akkor nem talált rám ez a felismerés, a február 15-én nyíló BODY kiállítás megtekintése után mindannyian rádöbbenhetünk, mennyire különleges és káprázatos alkotás az emberi test.

A Király utcai Komplexben található BODY egy rendkívül izgalmas tudományos kiállítás, ahol 2200 négyzetméteren, 12 termen keresztül ismerhetjük meg jobban a saját testünk működését. A kiállított preparátumok és maradványok eredetiek, melyek olyan emberektől származnak, akik szerveiket tudományos célokra ajánlották fel.

A kiállítás első termében az orvostudomány fejlődéséről tudhatunk meg érdekes információkat, az őskortól alkalmazott egyik „legnépszerűbb” egészségügyi beavatkozástól, a koponyalékeléstől kezdve egészen Leonardo da Vinci anatómiai szempontból is érdekes műveiig.

A budapesti kiállítás sajátossága, a Magyarok a világ orvostudományában című részleg, mely a kiemelkedő hazai orvosok munkássága előtt tiszteleg.

A termeken végighaladva a teljes emberi szervezet felfedi a titkait: csontokig, sőt artériáig vagy éppen idegrendszerig lecsupaszítva láthatjuk a kiállított testek segítségével, hogyan is nézünk ki belülről.

blank

A BODY legizgalmasabb kiállítási tárgyai azok az alakok, melyek az emberi izmok, inak és csontok helyzetét különböző tevékenységek közben mutatják. Megfigyelhetjük például azt, hogyan húzódnak össze az izmaink, ha kosárlabdázunk, sétálunk vagy éppen pihenünk.

Az egyik, vendégekre mély hatást gyakorló teremben azt követhetjük nyomon, hogyan válik a zigótából csecsemő: a 9 hónap különböző stációit apró maradványokon szemléltetik, de rendellenességgel világra jött csecsemőket is láthatunk.

blank

Bár a különböző preparátumokat nézve rengeteg kérdés merülhet fel bennünk, nem kell válaszok nélkül távoznunk: minden teremben orvostanhallgatók válaszolnak készségesen a feltett kérdéseinkre.

Hiába érkeztem a BODY kiállításra némi ellenérzésekkel, mivel egykoron élő, hús-vér emberek maradványait teszik közszemlére, már az első „kiállítási tárgy” megpillantásakor levetkőztem korábbi kellemetlen érzésem, melynek helyét átvette a kíváncsiság és a csodálat.

blank

A BODY egy olyan kiállítás, mely iskolásoknak és felnőtteknek is izgalmas program – előbbieknek azért, hogy könnyebben és értve tanulhassanak, utóbbiaknak pedig azért, hogy felnőtt fejjel is rácsodálkozhassanak, mennyire páratlan és hihetetlen kreáció a testünk.

További információért kattints ide.