5 könyv, amit el kell olvasnod novemberben

Ahogy egyre hűvösebbé válik az idő, úgy tűnik egyre hívogatóbbnak a nap végén a fotelünk vagy az ágyunk, hogy belevessük magunkat, és egy jó könyvet olvasva elfeledkezzünk a hétköznapi taposómalomról. Ehhez ajánlunk most 5 könyvet, melyek nemrég jelentek meg, és kötelező olvasmányként ajánljuk őket a sötét őszi estékre.

Colson Whitehead: A föld alatti vasút

A 21. Század Kiadó KULT Könyvek sorozatának második regényeként megjelenő A föld alatti vasút 2017-ben elnyerte a Pulitzer-díjat. A könyv a 19. századi Amerika déli, rabszolgatartó tartományaiban játszódik. A történet főszereplője Cora, aki a föld alatti vasút segítségével próbál meg északra menekülni, hogy szabad lehessen. A regényben nemcsak a szabadságvágyról szól, hanem az emberségességről, olykor pedig az embertelenségről is. Cora útja során megtanulja, hogy csak áldozatok árán juthat előre, és hogy Amerika nem mindenki számára jelenti az ígéret földjét.

„A szabadság változékony, akár az erdő, amely közelről sűrű, csupa fa, de az üres rétről nézve felfedi, meddig terjed.”

Han Kang: Növényevő

Adott egy unalmas, szürke házasság, mely a kiszámíthatóságra és az egyhangúságra épül. Ezzel nincs is semmi baj, hiszen a maga módján egészen jól működik. Amikor azonban a férj arra lesz figyelmes, hogy az éjszaka közepén a felesége a nyitott hűtőajtó előtt áll és bámulja az ételeket, majd másnap szisztematikusan kidobja az összes húst a konyhájukból, nyugodt hétköznapjaiknak vége szakad. A nő ijesztő álma miatt lemond a húsról, tojásról és tejről, és növényevő válik. De vajon mit szól mindehhez a férje? A rövid, ám annál lenyűgözőbb könyvet a Jelenkor adta ki.

Lionel  Shriver: A Mandible család 2029–2047

Aki már olvasott Shriver-könyvet, az tudja, hogy az írónő stílusa megunhatatlan, és ha egyszer elkezdjük olvasni a sorait, szinte lehetetlen lesz letenni a könyvét. A szerző ezúttal a Mandible család tragikumát mutatja be: miután a dúsgazdag családfő meghal, a család összes tagja pénzéhesen csapna le várva várt örökségre, kezdve a külföldön élő írónőtől a dühöngő fivérig, akinek istápolnia kell a mostohaanyját. A könyv érdekessége, hogy a jövőben, 2029-ben játszódik, amikor Shriver elképzelése szerint a világ cseppet sem lesz idillikusabb, mint ma. A könyv a GABO gondozásában jelent meg.

Martin Walser: Kényszervirágzás

A Typotex Kiadó Világirodalom sorozata ismét egy remek könyvvel ajándékozott meg minket. Senki nem ábrázolta még így az öregedést! Karl von Kahn, a jó karban lévő hetvenes férfi a befektetésbizniszben tevékenykedik, még mindig sikeresen. Mondhatjuk úgy is: sikerre van ítélve. Nem engedi meg magának az öregkor csendjét, a rezignációt, a vissza-tekintést. Előrenéz, mint aki az örök életre pályázik, és ebből óhatatlanul következik az örökös szorongás, a megfelelési kényszer és az elkerülhetetlen kudarc. Mit kezdjen a baráti árulással? A pénzszaporítás, a gazdagodás kényszerítő parancsával? Családja fel-feltoluló náci múltjával? A fiatal szeretővel, aki bármikor arra ébredhet, hogy egy aggastyán fekszik mellette?

Jill Alexander Essbaum: A jó feleség

Anna Benz amerikai, a negyven felé közeledik, és bankár férjével, Brunóval és három gyermekükkel Zürich egyik gazdag negyedében él. Annának látszólag mindene megvan, amire csak vágyhat, mégis úgy érzi, hogy hiányzik valami az életéből. Új élményekkel próbálja felrázni magát: németnyelv-órákkal, jungi analízissel és számtalan szexuális kalanddal, amelyekbe olyan könnyedén megy bele, hogy az még őt magát is meglepi. Rá kell jönnie azonban, hogy kilépni belőlük már sokkal nehezebb. Életében egyre több a stressz, hazugságai lassan maguk alá temetik. Miután átlépett egy erkölcsi határt, nincs visszaút. A könyv az Európa Könyvkiadónál jelent meg.