Maradj az ágyban! – Mi történik, ha kudarcot vall a szülő?

Vajon mit árul el rólad, ha gyilkos válik a gyerekedből?

Tegyük fel, hogy nem rajongsz az ötletért, hogy szülő legyél, de egyszer mégiscsak azon kapod magad, hogy babakocsit tologatsz. Mihez kezdesz, ha a gyermeked nem vált ki belőled semmilyen szülői szeretetet, csak közömbösséget?

Pontosan ilyen cipőben jár Eva, az örmény származású amerikai nő, aki boldog párkapcsolatban élt, sikeres vállalkozást vezetett – aztán megszülte első gyermekét, Kevint. A Egy borzalmas nap a tinédzser korúvá serdült  fiú megmagyarázhatatlanul rátámad osztálytársaira és egy tanárára, és megöli őket az iskolában.

Kit lehet az eseményekért okolni? Kevint? Vagy a szülőket? Lehetséges, hogy több odafigyeléssel meg lehetett volna akadályozni a vérfürdőt? Ezekkel a kérdésekkel szembesíti magát Eva, miközben levélben fejti ki gondolatait férjének, Franklinnak, akivel Kevin miatt ment tönkre a házassága.


Az út a lényeg, nem a cél

A szerző, Lionel Shriver már a könyv elején sem árul zsákbamacskát. Már a történet legelején kiderül, mi lesz Kevin sorsa: diáktársai meggyilkolása után a fiatalkorúak börtönben köt ki. A műben a katarzist nem a vérontás jelenti, hanem az a folyamat, ahogyan Kevin, a csendes és minden és mindenki iránt közömbös fiú gyilkossá válik.

Eva leveleit két évvel a fia tette után írja. Azóta a nő élete romokban hever: magára maradt, eladta cégét, kénytelen volt egy másik lakásba költözni és megvetik az emberek.

Míg gondolatait papírra veti, több évtizedet ugrik vissza az időben, egészen a Kevin előtti időkig. Leírja, mennyire boldognak érezte magát a férje mellett, mennyire imádta a munkáját, hogy kontinensről-kontinensre utazott, hogy újabb országokat ismerhessen meg és a frissen szerzett tapasztalatairól könyvet írjon.

Aztán elérkezik Kevin megfoganásának és megszületésének a történetéig. Ahogy fia cseperedett, egyre távolabb érezte magát tőle, és egyre inkább bosszantotta a fiú egykedvű viselkedése. Szülői örömökkel csupán több évvel később született lány örvendeztette meg.

Vajon hogyan látja Eva: előre megjósolható volt, hogy Kevin ámokfutóvá fog válni? Miért nem tudott soha szeretettel fiára gondolni a nő?


De valami mégis félrecsúszott

Legalábbis a könyvből készült 2011-es filmadaptációban. Eve szerepét Tilda Swinton játssza, Kevint pedig Ezra Miller. Noha mindkét színész remek alakítást nyújt, a forgatókönyvnél még sincs minden rendben. A történet néhol vontatott, sőt unalmas, a jelenetek hosszúak, a feszültségfokozás pedig valljuk be, nem annyira működik.

Ezért azt tanácsoljuk, a filmet csak akkor nézd meg, ha nem vagy túl kritikus hangulatodban, illetve akkor, el tudsz vonatkoztatni a könyv nyújtotta hatástól.