Szemétből készül a világ legklasszabb cipője

A világ legkörnyezetkímélőbb cipőjét gyártja az Adidas, ami talán még egyben a legszebb is!

Tavaly fordult meg elsőként az Adidas fejében, hogy óceánhulladékból készít cipőt. A sportmárka Ultra Boost cipőkollekciójára legyártott prototípus nagy médiafigyelemmel robbant be és sokak kedvenc lábbelijévé vált.

Az óceán élővilágát semmi nem veszélyezteti jobban, mint a tömegtermelés legnagyobb mellékterméke, az ember által létrehozott szemét. Egyes felmérések szerint percenként egy teherautónyi mennyiségű szemét kerül a Föld vizeibe. Nagyon szomorú ez az adat, mely teljesen ellehetetleníti a különböző, a vízi világunkat fenntartó fajok életét.

Szerencsére vannak szervezetek, melyek foglalkoznak vele, például a Parley For The Oceans, akik az Adidas céggel közösen azt találták ki, hogy kihalásznak pár millió műanyag szemetet a tengerből, amiből később lábbelit készítenek. Az ötletből ilyen remek cipők születtek meg:

 

Ez már elég régen történt, ugyanis az első modell piacra kerülése óta már többféle színben megjelent a természetbarát cipő. A sportmárka kitűzte erre az évre, hogy nemcsak a Parley x Ultra Boost cipőt valósítja meg, mely egyébként is már 95%-ban csak óceáni hulladékból készül, hanem a többi kollekciójába is szépen lassan bevonja az újrahasznosítás fogalmát, hogy minél kevesebb új gyártású műanyagot kelljen használnia.

Addig meneteltek ebben az ügyben az elmúlt 2 évben, hogy a Real Madrid és Bayern München csapatok mezét is újra gyártották, szintén ilyen elvek szerint és idén év elején már egy hulladékból készült fürdőruha kollekciót is piacra dobtak.