Etyeki Kúria – Az ország egyik legkülönlegesebb borgazdasága

A fővárostól mindössze fél órányira található Etyeket régóta Budapest szőlőskertjeként tartják számon és az infrastrukturális fejlesztéseknek köszönhetően kezd egyre népszerűbb hétvégi kirándulóhellyé válni. Már a rómaiak idején foglalkoztak itt szőlőműveléssel és a borvidék adottságait legtöbben Champagne-hoz hasonlítják. A környék első borospincéje, mára az Etyeki Kúria tulajdona, József főherceghez, a híres mezőgazdasági reformerhez fűződik.

Az Etyeki Kúriához 1996-ban 1,5 hektáros termőterület, egy ódon pince és nagyon kezdetleges infrastruktúra tartozott, bár a pincészet már akkor az úttörő szellemiségéről volt ismert. Ehhez nagyban hozzájárult az akkoriban Magyarországon még nem igazán elterjedt hűtött erjesztési eljárás és az acéltartályok alkalmazása is. Az Etyeki Kúria 2001-ben ismét tanúbizonyságot tett újító szemléletmódjáról: elsőként telepített Etyeken kékszőlőt, pinot noirt, melynek első, 2003-as terméséből készült bor igazi meglepetésnek számított a szakmában és rengeteg elismerésben részesült. A 2009-es év igazi fordulópont az Etyeki Kúria életében, ekkor csatlakozott a borászathoz a fiatal, de világlátott borász, Mérész Sándor, aki az új utak keresője: folyamatosan figyeli és munkájában alkalmazza a legújabb szőlészeti és borászati kutatások eredményeit. Ekkor alakult ki egy a mindennapi fogyasztásra szánt borokból álló cuvée sorozat és egy az Etyek-Budai és Soproni borvidékre jellemző fajtákat, a chardonnayt, a pinot noirt, sauvignon blanc-t és a kékfrankost felölelő prémium sorozat. Az idei évben színesedett ez a paletta a Pláne Frizzantéval, a Mérész Sándor Projekt Zöldveltelinivel és egy vadélesztős Sauvignon Blanc-nal, valamint a soproni vonalat erősítő Zweigelttel és a Merlot-val. A borászat 2009-ben 15 hektár termőterületet művelt meg, de már akkor világos célként lebegett előttük egy, a legmodernebb technikával felszerelt borászat megvalósítása.

Kétéves fejlesztési és modernizálási munkálatoknak köszönhetően 2013-ban vehette birtokba az Etyeki Kúria és a borszerető nagyközönség Magyarország egyik legkorszerűbb, a 21. század technikai kihívásainak minden szempontból megfelelő, a nemzetközi piacot is kiszolgálni képes borászatát. A fejlesztéseknek köszönhetően a kisebb csoportoknak a Vinotékában tartandó borkóstolók mellett a 8o fő, és nyáron a terasszal együtt 15o fő befogadására alkalmas, teljes technikával felszerelt kóstoltató Üvegterem kitűnő helyszíne céges és családi rendezvényeknek, csapatépítő programoknak. A Kúria legnépszerűbb saját rendezvényei a tavaszi Pinot Noir Vertikális Kóstoló (2018-ban március 24-én), a júniusi ChardonnÉJ (2018-ban június 23-án), valamint az Ifjúsági Szüreti Party, idén szeptember 2-án.

A termőterületek nagysága mára a két borvidéken (Etyek-Buda, Sopron) meghaladja az 50 hektárt, és az eladott palackszám a kezdeti pár ezer palackkal szemben mára közelít a 200 000-hez és évről-évre 30%-ot meghaladóan emelkedik.