Mégsem lesz luxuslakóház az egyik romos pesti bérpalotából

Tavasszal derült ki, hogy a Múzeum körút 7. számnál lévő Unger-házat fel akarják újítani. A beruházók luxuslakásokat alakítottak volna ki a romos bérpalotában, melyre két plusz szintet is ráhúztak volna. Most viszont eléggé úgy tűnik, hogy a felújításból nem lesz semmi, mivel az V. kerületi önkormányzat visszavonta az engedélyt.

A zoom.hu számolt be róla, hogy az V. kerületi Építésügyi és Örökségvédelmi Osztálya nem adott engedélyt a EHB Unger-ház Kft. Múzeum körút 7. szám alatt álló bérpalota felújítási terveire. Tették ezt úgy, hogy korábban már megadták az építési engedélyt, majd a másodfokú építésügyi hatóság felügyeleti eljárást indított a beruházás ellen, melynek eredményeként visszavonták az engedélyeket.

„Budapest Főváros Kormányhivatala V. Kerületi Hivatalának Építésügyi és Örökségvédelmi Osztályának munkatársai nagy alapossággal, közel egy éven keresztül tanulmányozták a már elkészült engedélyes terveket, minden szakhatóságot bevonva. Úgy gondolom, hogy az építési engedély megadásában illetékes hatóság olyan mértékű odafigyelést tanúsított a projekt számára, amit az méltán megérdemel”

– nyilatkozta a Zoom.hu-nak dr. Popescu Balázs, az EHB Unger-ház Kft. ügyvezetője.

A cég nem nyugszik bele a város legutóbbi döntésébe, ezért fellebbeznek a bírósági határozat ellen. Ezzel csak annyi a gond, hogy így egy újabb hosszas bírósági huzavona fog elindulni, mely ideje alatt az Unger-ház állapota tovább fog romlani.

Az épületet mindeddig félelmetesen elhanyagolták. 2014-ben az az UNESCO műemlékvédelmi szervezetétől citrom díjat kapott “a legeredményesebb műemlék-elhanyagolás” miatt, írja a hvg.

Az EHB Unger-ház Kft. az épület minden szintjét felújította volna, és két további szint ráépítését is tervezte, mely ígéretük szerint sem az utcafrontról, sem a belső udvarról nem látszódott volna. (Pedig a Építésügyi és Örökségvédelmi Osztályának pont az a legfőbb aggálya, hogy a beruházás miatt megváltozna az épület műemléki jellege.) Az így elkészült bérpalota 10 luxuslakást rejtett volna magában.

Az  Unger-ház Ybl Miklós tervei alapján 1852-ben épült, Unger Henrik kérésére, akinek a nagyapja, Unger Benedek az 1700-as évek közepén nyitott kovácsműhelyet a mai Unger-háztól alig néhány méternyire és alapozta meg a család vagyonát.

Fortepan, Kösz György