Interjú Kamocsay Ákossal, a Hilltop borászával

Szűk egy hónappal ezelőtt került megrendezésre a VinAgora Borgála, Magyarország egyetlen nemzetközi borversenyének közönségkóstolója, melynek idén a Corinthia Hotel Budapest adott otthont. Ennek kapcsán volt szerencsénk beszélgetni Kamocsay Ákossal, a Hilltop Neszmély borászával.

Mit érdemes tudni a Hilltop Prémium Pinot Gris 2015 nyertes borról?

A Kamocsay Prémium Pinot Gris 2015, mely a VinAgora Nemzetközi borversenyen a száraz és félszáraz fehérborok között elnyerte a Champion díjat is, a fajtának egy tipikus képviselője. Nagyon érett szőlőből készült, kiváló termőhelyen, a Meleges-hegyen szüreteltük. A terméskorlátozás, valamint a jó évjárat hatására, rendkívül gazdag, testes, intenzív zamatú és nagy harmóniával rendelkező borrá érett. Acél tartályban készült, hordós érlelést nem kapott, de finomseprőn tartottuk 6 hónapig.

Milyen ételekhez ajánlaná ezt a bort?

Nagy erénye a telt, érett zamatvilága és a fantasztikus harmónia. Ennek következtében, a sok ízű, de nem túl zsíros ételek kiváló kísérője lehet.

Miért jelent nagy elismerést a VinAgora Borgálán szerzett díj?

Minden évben fontos eseménynek tartjuk hazánk egyetlen nagy nemzetközi borversenyét, mely a meghívott zsűri összetétele folytán is egy fontos kitekintést ad a nemzetközi trendekre, és arra, hol is tartunk a világ borai között. Ezen a borversenyen hagyományosan jól szoktunk szerepelni, de az idei verseny különösen jól sikerült számunkra: négy borral neveztünk, mind a négy aranyérmes lett, valamint a Pinot Gris Champion díjas, míg a Chardonnay a Legjobb fajtabor címet nyerte el. Külön öröm számomra, hogy a neszmélyi borvidék más borászatai is kiválóan szerepeltek. Meg tudtuk mutatni másoknak is, amit mi már régen tudunk és hiszünk: hogy milyen potenciál van a borvidékünkben.

Önnek a Borgáláról melyik volt a kedvenc bora? Miért?

Nagyon jó kezdeményezés, hogy ezen a rendezvényen az eredmények ismeretében végig lehet kóstolni a benevezett borokat. Természetesen a saját borokon kívül, nagyon tetszettek a neszmélyi kollégák díjnyertes borai, valamint nagy kedvencem a somlói borvidékről a Tornai pincészet 2015-ös Juhfarkja lett, mely egyedi ízvilággal és rendkívül finom savakkal rendelkezik.

Ha szeretnél többet megtudni a Hilltopról vagy a Kamocsay Ákos Prémium borokról, kattints IDE vagy IDE.