Jegeskávé háromféleképpen

Naponta két kávét iszom, maximum hármat. Reggel, és délután, esetleg még egyet délelőtt, vagy közvetlenül ebéd után. Reggel ragaszkodom a forró kávéhoz még nyáron is, de a nagy hőségben a délután mindig jegeskávét iszom, ami nálam egy eszpresszót, jeget, és kevés tejet jelent. Valamiért imádom, ahogy olvad a jég, és egyre hígabb lesz a kávém. Nagyon ritkán térek el ettől az összeállítástól, ám ha mégis, akkor az alábbi háromfajta jegeskávé közül szoktam az egyiket elkészíteni.

Jeges kávé vaníliafagyival

Már-már klasszikus, de nálunk új: jég, eszpresszó, ízlés szerint tej, vagy akár tej nélkül is készülhet, valamint 1 gombóc vaníliafagyi is kell hozzá. A sorrend szerintem a következőképpen a legjobb: jég, fagyi, (tej), meleg, de nem forró kávé. Így pont elkezd olvadni a fagyi, de már ki is hűti a kávét a jég. Ha nem szereted, hogy a jég felhígítja a kávéd, akkor hagyd el, vagy használj több vaníliafagyit!

Vietnámi jeges kávé

A vietnámiak cukrozott sűrített tejjel isszák a kávéjukat. Van abban a sűrített tejben valami ellenállhatatlan, mert emlékszem, gyerekként a tubusból szívtuk ki, annyira imádtuk. A vietnámi kávé úgy készül, hogy a kávét közvetlenül a pohárban készítik egy kis fém filter segítségével, amin keresztül a forró víz átcsöpög az őrölt kávén, egyenesen a pohár alján lévő sűrített tej rétegre. Mivel nincs ilyen filterem, készítettem kávét, amit jégre öntöttem, majd ehhez adtam egy kevés sűrített tejet. Így is nagyon jó lett, de persze messze van az autentikustól.

Fordított tejeskávé

Talán ez a kedvencem. Miután megfőztem a kávét, a jégkockatartóban megfagyasztom. Ha jegeskávéra vágyom, akkor csak tejet öntök egy pohárba, és beledobok néhány kávéjégkockát. Pár perc után már ihatom is a jó hideg tejeskávét. És ha nagyon ki akarok rúgni a hámból, kakaóport is adok a kávéhoz, esetleg vanília kivonatot, vagy bármilyen más ízesítőt, esetleg narancslikőrt.

A fenti receptekért köszönet Horvát Sára bloggernek. További ínycsiklandó recepteket az Ízes Élet honlapján találtok.