9 ok, amiért el kell menned a nyáron Rotterdamba

Amerikát idéző felhőkarcolók, különleges programok, tuti holland bulik és isteni street food vár Rotterdamban! Irány a legek városa, ahol mindenképpen érdemes egy hosszú hétvégét eltölteni!

1. Ismerd meg Európa Manhattanjét!

Rotterdam a II. Világháborút követően impozáns felhőkarcolókkal született újjá, ami miatt a manapság csak mini-Manhattannek becézik. Kihagyhatatlan az New York-i Empire State Building szellemében átépített Millennium Tower, Hollandia legmagasabb lakóépülete, a New Orleans és a De Rotterdam 149 méter magas tornya is.

2. Tetőfesztivál a felhők felett!

Június 9-11. között tartják idén a Rotterdami Tetők Napját, amikor több, mint 40 ház tetőjét nyitják meg a nagyközönség előtt. A magánházak és középületek tetőin ilyenkor zenészek, designerek, művészek, alkalmi vendéglátók, és frissen szervezett partik várják a látogatókat, akik mindemellett megcsodálhatják a mini-New York utánozhatatlan panorámáját is.

3. Tuti programok egész nyáron!

A város nyáron igazán izgalmas: július 7-9 között a világ jazz legendái tartanak itt találkozót a North Sea Jazz Fesztiválon, ezt követően július 25-29. között lesz a Rotterdam Unlimited, ami a világ legnagyobb nyári karneválja, idén 100 ingyenes utcai koncerttel. Szeptember első hétvégéjén pedig idén is lesz World Port Festival, amikor a teljes kikötőt és az Erasmus hidat is fénybe öltöztetik.

4. Két kerékkel a tiszta levegőn!

Rotterdam hamisítatlan holland város, ahol mindenki bicajjal közlekedik. Két kerékről könnyű felfedezni a látnivalókat, ráadásul a város levegője tiszta. A központi parkban például Daan Roosegarde öko-művész egy levegőtisztító tornyot hozott létre, amely szmogmentessé teszi a környezetét.

5. Páratlan méretű kikötő nemcsak macsóknak!

A sokáig a világ legnagyobbjának számító rotterdami kikötőt mindenkinek látni kell, manapság 180.000-en dolgoznak itt, még saját múzeuma is van. Az igazi macsók pedig elámulhatnak a MaeslantKeringtől, a kikötőt védő, mozgatható gáttól, amely a világ legnagyobbja és egyetlen szárnya akkora, mint a párizsi Eiffel-torony!

6. Élvezd a nyarat homokos fövenyen!

A nagygáttól már csak egy ugrás Rotterdam leghíresebb homokos fövenye, a Hoek van Holland! A parton vízisportok tömkelege, jobbnál jobb büfék, illetve strandpartik várnak egész nyáron. Ha kicsit nyugalmasabb napozásra vágysz, akkor válaszd inkább a Maasvlakte vagy a Nesselande strandot.

7. Itt a gyorskaja a menő.

Bár Rotterdam öt különböző Michelin csillagos étteremmel büszkélkedhet, ha igazán autentikus helyi ételre vágysz, akkor az utcán kell étkezni. Érdemes megkóstolni a „hot chips”-et, ami tejfölös hagymás sült krumplit takar vagy a „New York ball”-t, ami egy fűszeres fasírtgolyó, és egykoron a New Yorkba induló kivándorlók kedvenc eledele volt.

8. Kreatív gasztronómia frissen!

Rotterdam gasztroarcát a piacokon ismerheted meg igazán. A designer plafonjáról ismert Markthal vásárcsarnokot övező éttermekben például bármikor szívesen elkészítik kedvenc fogásodat, ha bevásárolsz hozzá a futurisztikus piacon. A legjobb helyi termékeket pedig a tanyasi vásáron kóstolhatjuk meg a Noordpleinen: sajtok, kolbászok, méz és még sok más finomság egy helyen.

9. Parti estétől hajnalig!

A városban egymást érik a bulik és a partik, az egyik legnépszerűbb rész éjjelente a Witte de Withstraat negyed, ahol rengeteg bár és disco várja a turistákat és helyieket egyaránt. A Café LaBru például teljesen new yorki mintára épült, de érdemes betérni a Rotown, Parket, Stalles, Bar3 és Club Vibes helyekre is.