Low-budget nyaralás – 7 tipp az olcsó, de fantasztikus vakációzáshoz

Közeledik a nyár, és lassan elgondolkodunk azon, hol lenne érdemes kipihenni a munka fáradalmait. Sajnos a lehetőségeinket sokszor jelentősen leszűkíti a pénztárcánk tartalma, és nehéz lenne világkörüli útra indulnunk.Ha te sem szeretnél túl sok pénzt a nyári vakációdra költeni, segítségül összegyűjtöttünk néhány tippet, hogyan csökkentsd a kiadásaidat és érezd jól magad egyszerre.

1. Nem mindegy, hová mész

Válassz okosan úti célt! Lehet, hogy egy kevésbé népszerű desztinációba kétszer annyiért jutsz el, mint a tömegturizmus központjaiba, de ott kevesebb pénzből is kijöhetsz, és nem fogsz a tömegben nyomorogni. Ki tudja, a végén talán egy sokkal szebb helyre jutsz el, mint azok, akik ragaszkodnak a mindenki által ismert nevezetességekhez. Nyugodtan merj kilógni a sorból!

2. Két lábon a városban

Apropó, úti cél: léteznek ám ingyenes látványosságok is! Sok nagyvárosban a múzeumokban már egyáltalán nem kérnek belépőt, de egy tengerparti lazítás és egy (láb)buszos városnézés sem kerül semmibe – maximum egy buszjegy árába. Ráadásul ezzel a megoldással akár még inkább felfedezheted a várost.


3. Autentikus és olcsó

A fentieken túl plusz egy előnye van annak, ha letérsz a szokványos turistaútvonalakról: olcsóbban étkezhetsz. Kissé ellentmondásosak leszünk, de lehetőleg olyan étkezdébe, büfébe menj, ahol viszonylag sokan vannak. Inkább várd ki azt a hosszú sort – ott nagyobb eséllyel fogsz friss ételt kapni, mint ott, ahol egész nap csak állnak a hozzávalók, mert senki sem megy oda. A drága éttermeket pedig nem is lesz akkora kín elkerülni: az autentikus, helyi sajátosságokból simán összehozhatod a világ legfinomabb szendvicsét.

4. Stop a stoppolásnak

Nemcsak akkor spórolhatsz, ha már megérkeztél, hanem az odavezető úton is: a fapados légitársaságok fillérekért eljuttatnak A-ból B-be, feltéve, hogy időben lefoglalod a jegyed. Ha viszont a nyaralás ötlete az utolsó pillanatra maradt, válassz másik alternatívát: célszerű szétnézned a MÁV honlapján a 10-20 eurós jegyekért, vagy dobjátok össze a benzinpénzt, és menjetek többen, saját autóval. A stoppolással óvatosan, maximum akkor vállaljátok be, ha legalább ketten vagytok – egyedül semmiképp!

5. Okosan az alvással

Biztos, hogy szükséges egy négy-öt csillagos szálloda minden luxusa arra a néhány napra? Oda úgyis csak aludni fogsz „hazajárni.”  Igen, tudjuk, mindenki szereti a kényelmet, de fölösleges drága szállást keresned, valószínűleg az egész napos túráktól úgyis fáradtan fogsz az ágyba dőlni, és pillanatok alatt álomba zuhansz.  Persze a legolcsóbbra se csapj le rögtön, mert másnap kellemetlen lesz a testedet borító csípésekkel ébredni. Nézz utána alaposan az adott szálló értékeléseinek, vagy csekkold az Airbnb-n, kinek van éppen szabad lakása arra az időszakra. Ha pedig végképp megspórolnád az ottalvás költségeit, a Hospitality és a Couchsurfing rengeteg ingyenes lehetőséget kínál.

6. Mellőzd a giccses és drága szuveníreket

Határold körbe, mennyi költőpénzt szánsz az útra: már utazás előtt váltsd be az összes öszszeget, amit el szeretnél költeni, útközben már ne nagyon bővítsd ezt a keretet, csak ha nagyon szükséges. Gondold át nagyjából, kinek milyen ajándékot szeretnél hazavinni, és nézz szét jó alaposan, hol tudod azt a legolcsóban beszerezni, mielőtt megvennéd az első szembejövő hűtőmágnest. A legköltséghatékonyabb és legkreatívabb megoldás egy saját fotókból összeállított montázs – mégiscsak személyesebb, mint egy tömeggyártott szuvenír.

7. Minél többen, annál jobb!

Végül, de egyáltalán nem utolsó sorban: menjetek minél többen vakációzni! El sem hinnéd, mennyi marad a zsebetekben, ha lecsaptok a csoportos kedvezményekre! Így az útiköltségen és a szálláson egész biztosan tudtok spórolni, utána pedig külön utakon is járhattok, és mindenki azt a részt fedezi fel az adott helyből, amihez a leginkább kedve van.

Szerző: Rea Kovats