Még közelebb került London Budapesthez

Járatot indított London-Southend és Budapest között az angol regionális Flybe légitársaság, a magyar fővárosból ezzel ötre nőtt az elérhető londoni repülőterek száma.

 Az első járat csütörtök délután landolt a ferihegyi repülőtéren, ahol a szokásoknak megfelelően vízsugárral köszöntötték.

A Budapest Airport közlése szerint Budapest és London között az elmúlt évben 1,5 millió utas közlekedett repülőgéppel, ez 14 százalékkal több, mint egy évvel korábban, és az idei adatok azt mutatják, hogy ebben az évben is kétszámjegyű bővülés lehet.

A Londontól keletre lévő repülőtér környezetében a légikikötő saját felmérése szerint mintegy kétezer magyar háztartás van, ezért a heti három (kedd, csütörtök, szombat) járat számukra is kedvező, de a Flybe elsősorban a brit szabadidős utazókat célozta meg.

A Flybe megérkezésével Budapestről már hat légitársaság repül London 5 repülőterére. A Wizz Air Lutonba, a Ryanair Stantedre, az easyJet és a Norwegian Gatwickre, míg a hálózatos formában működő British Airways Heathrow repülőtérre közlekedik, a nyári menetrendben mintegy 190 heti járat közeledik Budapest és London között.

Az exeteri székhelyű légitársaság Európa legnagyobb független regionális fuvarozója. Éves utasforgalma tavaly 8,2 millió volt, a társaság kiigazított eredménye 5,5 millió font volt 2015-ben, egy évvel korábban 25,5 millió fontos veszteséggel zártak.

Flottájuk regionális típusokból, így ATR-ekből, Embraerekből és Bombardier Q400-asokból áll, 81 gépével a társaság mintegy száz célállomásra repül.

MTI