Belevaló tündérmese: A szépség és a szörnyeteg premierjén jártunk

Ma debütál a magyarországi mozikban a modern köntösbe bújtatott, élőszereplős A szépség és a szörnyeteg. Alább olvashatjátok beszámolónkat, melyből kiderül, hogy beváltotta-e a hozzá fűzött reményeinket.

A közel harmincéves történetet mind jól ismerjük: Egy menedékkérő bőrébe bújt varázsló elátkozza a gonosz herceget, aki egészen addig egy szörnyeteg testében kénytelen létezni, amíg igaz szerelembe nem esik, mielőtt a varázslótól kapott rózsa utolsó szirma is lehullik. Egy napon a szörnyeteg kastélyába téved egy kereskedő, majd annak leánya, Belle (Emma Watson) is. Hogy kiszabadítsa édesapját a szörnyeteg börtönkamrájából, Belle maga vonul a tömlöcbe. A kastély elvarázsolt személyzetének közbenjárásának hála, Belle és a szörnyeteg elkezdenek közel kerülni egymáshoz…

Fotó: Disney

Az eredeti rajzfilmhez képest számos adaléktörténettel bővült a Disney-film, ilyen például a szökési kísérlet, Belle édesanyjának története, a szörny személyiségének új, műveltebb árnyalata, vagy Gaston karakterének kegyetlenebb húzásai, amiknek hála számos jelenet mélyebb értelmet nyer, összességében pedig egy összetettebb főtörténet tárul a néző elé.

Van valami azonban, ami nem változott, csupán a mai normákhoz hűen formálódott. A film továbbra is a szerelem elsöprő erejét, és a külcsín helyett, a belső értékek fontosságát állítja középpontba, mindez azonban modernizálódik Belle új, független, intelligens karakterének hála, amihez természetesen Emma Watson egyénisége ugyanannyira hozzátesz, mint színészi játéka.

A szépség és a szörnyeteg egyébként abszolút hozza a tőle elvártakat, elvarázsol kicsiket és nagyokat egyaránt. Ez a varázslat főként a zene, a ruhaköltemények, és persze a hangsúlyos érzelmi szál trió harmóniájának köszönhető, amely azt eredményezi, hogy a film végére mi is fülig beleszerelmesedünk a szörnyetegbe.

Ajánljuk azoknak, akik szerették az 1991-es rajzfilmet, és azoknak is, akik nem. Ezt biztosan imádni fogjátok.