Óriási baki az Oscaron, rossz nyertest hirdettek ki a legjobb film kategóriájában

Fotó: REUTERS/Gary Hershorn

89. alkalommal rendezik meg a gálát, melynek keretein belül az Amerikai Filmművészetek és Filmtudományok Akadémiája a 2016-os év legjobb filmjeit és filmeseit részesíti elismerésben. A díjátadó ceremóniának a Dolby Theatre ad otthont, Los Angelesben, helyi idő szerint 17:30 órától (hazai idő szerint február 27-én 02:30 órától). A házigazda Jimmy Kimmel amerikai komikus, műsorvezető lesz, aki első alkalommal kértek fel erre a megtisztelő feladatra. Tartsatok velünk, és drukkoljunk együtt!

A nyertesek végleges (reméljük) névsora a következő:

A legjobb film: Holdfény (Moonlight)

A legjobb női főszereplő: Emma Stone – Kaliforniai álom (La La Land)

A legjobb férfi főszereplő: Casey Affleck – A régi város (Manchester by the Sea)

A legjobb rendező: Damien Chazelle – Kaliforniai álom (La La Land)

A legjobb adaptált forgatókönyv: Holdfény (Moonlight)

A legjobb forgatókönyv: A régi város (Manchester by the Sea)

A legjobb betétdal: City of Stars – Kaliforniai álom (La La Land)

A legjobb filmzene: Kaliforniai álom (La La Land)

A legjobb operatőri munka: Kaliforniai álom (La La Land)

A legjobb élőszereplős rövidfilm: Mindenki (Sing)

A legjobb rövid dokumentumfilm: The White Helmets

A legjobb vágás: A fegyvertelen katona (Hacksaw Ridge)

A legjobb vizuális effekt: A dzsungel könyve (The Jungle Book)

A legjobb művészeti rendezés, látványtervezés, díszlet: Kaliforniai álom (La La Land)

A legjobb animációs film: Zootropolis – Állati nagy balhé (Zootropolis)

A legjobb animációs rövidfilm: Szalonka (Piper)

A legjobb külföldi film: Az ügyfél (The Salesman)

A legjobb női mellékszereplő: Viola Davis – Fences

A legjobb hangkeverés: A fegyvertelen katona (Hacksaw Ridge)

A legjobb hangvágás: Érkezés (Arrival)

A legjobb dokumentumfilm: O.J.: Made in America

A legjobb jelmez és kosztum: Legendás állatok és megfigyelésük (Fantastic Beats and Where to Find Them)

A legjobb smink, maszk: Suicide Squad – Öngyilkos osztag (Suicide Squad)

A legjobb férfi mellékszereplő: Mahershala Ali – Holdfény (Moonlight)

6:11

Rég történt ilyen kellemetlen dolog. Warren Beatty rossz borítékból olvasta fel az eredményt, a legjobb film díja nem a Kaliforniai álmot (La La Land) illeti, hanem a Holdfényt (Moonlight).

Én csak ennyit fűznék hozzá:

Steve Harvey, te vagy az?

6:02

És végül a legjobb film díja következik. A Kaliforniai álom (La La Land), A fegyvertelen katona (Hacksaw Ridge), a Holdfény (Moonlight), A régi város (Manchester by the Sea), az Oroszlán (Lion), A számolás joga (Hidden Figures), a Fences, az Érkezés (Arrival) és a Hell or High Water van a jelöltek között. A díjat a Kaliforniai álom kapja.

5:55

A hölgyeké a terep. A legjobb női főszereplő díjára Emma Stone – Kaliforniai álom (La La Land), Natalie Portman – Jackie, Ruth Nega (Loving), Meryl Streep – Florence – A tökéletlen hang (Florence Foster Jenkins) és Isabelle Huppert – Elle esélyes. Az elismerést Emma Stone-nak ítélték oda.

5:50

A legjobb férfi főszereplő kategória jelöltjeiért izgulhatunk. Név szerint Casey Affleckért – A régi város (Manchester by the Sea), Andrew Garfieldért – A fegyvertelen katona (Hacksaw Ridge), Ryan Goslingért – Kaliforniai álom (La La Land), Viggo Mortensenért – Captain Fantastic és Denzel Washingtonért – Fences. A díjat pedig Casey Affleck veheti át.

5:40

A legjobb rendező díját üdvözölhetjük! Lássuk, ki lesz a befutó! Mel Gibson – A fegyvertelen katonaért (Hacksaw Ridge), Damien Chazelle – a Kaliforniai álomért (La La Land), Barry Jenkins – a Holdfényért (Moonlight), Kenneth Lonergan – A régi városért (Manchester by the Sea) vagy Denis Villeneueve – az Érkezésért (Arrival)? Damien Chazelle a Kaliforniai álommal!

5:33 

A legjobb adaptált forgatókönyv díja a Holdfény (Moonlight), az Oroszlán (Lion), az Érkezés (Arrival), a Fences és A számolás joga (Hidden Figures) között dől el. A Holdfény a befutó.

5:30

A legjobb forgatókönyv vajon kié lesz? A A régi városé (Manchester by the Sea), a Kaliforniai álomé (La La Land), a Hell or High Wateré, a 20th Century Womané vagy A homáré (Lobster)? A régi városé.

5:20

A tavaly elhunyt hírességekre emlékezünk.

5:15

legjobb betétdal címéért pedig az Audition – Kaliforniai álom (La La Land), a City of Stars – Kaliforniai álom (La La Land), a How Far I’ll Go – Vaiana (Moana), a The Empty Chair – Jim: The James Foley Story és a Can’t Stop the Feeling – Trollok (Trolls) izgulhat. A nyertes City of Stars, a Kaliforniai álomból. Gyűlnek azok a díjak.

5:12

A legjobb filmzene következik. A Jackie, a Holdfény (Moonlight), a Kaliforniai álom (La La Land), az Utazók (Passengers) és az Oroszlán (Lion) között dől el a verseny. A szobrot pedig a Kaliforniai álomért Justin Hurwitz teheti be otthon a vitrinbe.

5:05

John Legend a színpadon. Te jó ég, micsoda hang.

4:58

A legjobb operatőri munka díjáért izgulhatnak az Érkezés (Arrival), az Oroszlán (Lion) a  Holdfény (Moonlight) és Kaliforniai álom (La La Land) készítői. A Kaliforniai álom pedig behúzza a díjat.

4:46

A magyarok számára a legfontosabb kategória következik, a legjobb élőszereplős rövidfilm! A Mindenki (Sing) – Deák Kristóf és Udvardy Anna, Magyarország, Ennemis Intérieurs – Sélim Azzazi, a La Femme et le TGV – Timo Von Gunten és Giacun Caduff, a Silent Nights – Aske Bang és Kim Magnusson és a Timecode – Juanjo Giménez van versenyben. ÉS IGEN!!! A MINDENKI MEGNYERI A DÍJAT!!!

4:40

A legjobb rövid dokumentumfilm díja jön. Versenyre kel az Extremis, a Watani: My Homeland, a 4.1 Miles a The White Helmets és Joe’s Violin. A The White Helmets a befutó.

4:35

A legjobb vágásért veheti át valaki a szobrocskát, az alábbi filmek közül: Érkezés (Arrival), Kaliforniai álom (La La Land), Fegyvertelen katona (Hacksaw Ridge), Holdfény (Moonlight) és a Hell or High Water. A fegyvertelen katona stábja örülhet.

4:25

Technikai díjakkal folytatjuk. A legjobb vizuális effektekért a Mélytengeri pokol (Deepwater Horizon), a Kubo és a varázshúrok, a Doctor Strange John Knoll, a Zsivány Egyes – Egy Star Wars-történet és A dzsungel könyve (The Jungle Book) száll versenybe. A díjat A dzsungel könyve zsebeli be.

4:15

Egy turistabusz utasait beviszik a gálára, akik azt hitték, hogy egy kiállításra érkeznek majd. Nem rossz meglepetés egy egyszerű túravezetés áráért. Egy pasi kezet foghatott Ryan Goslinggal. Tökre nem fair. Jennifer Aniston pedig most adta a feleségének a napszemüvegét. Ezután pedig bemutatták Meryl Streepnek. Ennél irigyebb nem nagyon lehetnék.

4:13

A legjobb művészeti rendezés, látványtervezés, díszlet díja az Érkezés (Arrival) David Wasco, a Kaliforniai álom (La La Land), a Legendás állatok és megfigyelésük (Fantastic Beasts and Where to Find Them), az Utazók (Passengers) és az Ave, Cézár! (Hail, Caesar!) között dől el. A nyertes a Kaliforniai álom. Az első kategória, amelyben díjra váltotta a jelölést.

4:10

A legjobb animációs filmek kategóriája jön a sorban. A jelöltek között van a Zootropolis – Állati nagy balhé, a Kubo és a varázshúrok (Kubo and the Two Strings), a Vaiana (Moana), az Életem Cukkiniként (Ma vie de Courgette) és A vörös teknős (The Red Turtle). Utóbbi egyébként a Kecskeméti Filmstúdióban készült. A Zootroplis – Állati nagy balhé viheti haza a díjat.

4:05

A legjobb animációs rövidfilm kategóriájában a Blind Vaysha, a Pearl, a Borrowed Time, a Szalonka (Piper) és Pear Cider and Cigarettes vannak a jelöltek között. A Szalonka a győztes.

4:00

Sting énekel és gitározik a színpadon.

3:53

A legjobb külföldi film kategóriában Az ember, akit Ovénak hívnakért (A Man Called Ove) – Svédország, A homok alattért (Land of Mine) – Dánia, Az ügyfélért (The Salesman) – Irán, a Tannáért (Ausztrália) és a Toni Erdmannért (Németország) izgulhatunk. Az ügyfél zsebelheti be a díjat. Azért Az ember, akit Ovénak hívnakot mindenki nézze meg! És olvassa is el! Zseniális. Személyes kedvenc.

3:40

Következik a legjobb női mellékszereplő díja. Kik az esélyesek? Viola Davis – Fences, Naomie Harris – Holdfény (Moonlight), Nicole Kidman – Oroszlán (Lion), Michelle Williams – A régi város (Manchester by the Sea) (ezt a jelölést nem értem, komolyan alig szerepelt a filmben – a szerk.), Octavia Spencer – A számolás joga (Hidden Figures). Köszönőbeszédét elmondhatja, Viola Davis. Senki nem lepődött meg.

3:29

Készüljünk a legjobb hangkeverés díjára! A szoborért versenybe száll Bernard Gariépy Strobl – az Érkezésért (Arrival), David Parker – a Zsivány Egyesért– Egy Star Wars-történet (Rogue One: A Star Wars Story), Kevin O’Connell – A fegyvertelen katonáért (Hacksaw Ridge), Greg P. Russell – a 13 óra: Bengázi titkos katonáiért (13 Hours: The Secret Soldiers of Benghazi) és Andy Nelson – a Kaliforniai álomért (La La Land). And the Oscar goes to… A Fegyvertelen katonának.

3:26

A legjobb hangvágás díjáért az Érkezés (Arrival), a Kaliforniai álom (La La Land), a Mélytengeri pokol (Deepwater Horizon), a Sully – Csoda a Hudson folyón (Sully) és Fegyvertelen katona (Hacksaw Ridge) kel versenyre. A győztes pedig az Érkezés. Újabb díjtól esett el a Kaliforniai álom.

3:18

Miközben postoltam az Instagram-oldalunkra, bejött Dwayne Johnson a színpadra, majd egy lány piros ruhában énekelt egy Disney-dalt. Sokról nem maradt le, aki elbóbiskolt egy pillanatra.

3:08

A legjobb dokumentumfilm kategóriájával folytatjuk, amiben először jelöltek afroamerikai női rendezőt a díjra. Az elismerést A számolás joga (Hidden Figures) három színésznője, Taraji P. Henson, Octavia Spencer és Janelle Monáe adják át. A jelöltek között ott van: Gianfranco Rosi: Tűz a tengeren (Fire at Sea), Ezra Edelman – O.J.: Made in America, Ava DuVernay, Spencer Averick: 13th, Raoul Peck, Rémi Grellety: I Am Not Your Negro és Roger Ross Williams: Life, Animated. Az aranyszobrocskát pedig az O.J.: Made in America zsebelheti be. A kritikusok megjósolták előre.

3:00

Robogunk tovább a legjobb jelmez és kosztüm díjával. A jelöltek: A Szövetségesek (Allied), a Legendás állatok és megfigyelésük(Fantastic Beasts and Where to Find Them), a Kaliforniai álom (La La Land) és a Florence – A tökéletlen hang(Florence Foster Jenkins). A nyertes pedig a Legendás állatok és megfigyelésük (Fantastic Beasts and Where to Find Them). Egy díjtól már is elesett a Kaliforniai álom a 14 jelölésből. Az első meglepetés az este folyamán.

2:55

Következik a legjobb smink, maszk díja! A jelöltek: Az ember, akit Ovénak hívnak(A Man Called Ove), Start Trek: Mindenen túl(Star Trek Beyond), Suicide Squad – Öngyilkos osztag(Suicide Squad). A nyertes pedig az Öngyilkos osztag.

2:45

Jöjjön az első díj átadása, a legjobb férfi mellékszereplőé. A jelöltek: Mahershala Ali a Holdfényből (Moonlight), Jeff Bridges a High or Hell Waterért, Lucas Hedges A régi városban (Manchester by the Sea) nyújtott alakításáért, Dev Patel a Lionban megformált karakteréért és Michael Shannon az Éjszakai ragadozókból (Nocturnal Animals). A nyertes pedig a papírforma szerint Mahershala Ali, ahogy azt előre sejteni lehetett. Sajnálom, Dev Patelnek és Lucas Hedge-nek szurkoltam.

2:39

Jimmy Kimmel nagyon sokat beszél, de kimondottan szórakoztató csípős humorával. Trump elnököt pedig úgy savazza, ahogy tudja, láthatóan a közönség nagy örömére.

2:30

És Justin Timberlake berobban a Dolby Theatre-be, és megnyitja a show-t a Can’t Stop the Feeling című számával. Szerelmes vagyok. (a szerk.)