Mivel a csokoládét mindenki imádja, ellenben a sütés tudományát kevesebben érzik magukénak, összegyűjtöttünk 3 olyan csokoládétorta-receptet, melyek isteni finomak, és az elkészítésük sem olyan nagy ördöngösség. Íme!
Egyszerű csokitorta
Kezdjük máris a Mindmegette csokitorta receptjével, mely, ahogy már neve is elárulja, nem lesz túl bonyolult konyhamutatvány.
Hozzávalók
A tésztához:
– 20 dkg liszt
– 1/2 csomag sütőpor
– 1 púpozott evőkanál kakaópor
– 20 dkg cukor
– 4 egész tojás
– 1/2 dl étolaj
– 1/2 dl langyos víz
A krémhez:
– 2 dl tejszín
– 10 dkg étcsokoládé
– 15 dkg vaj
– 15 dkg porcukor
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 170 fokra. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük, a sárgáját habosra keverjük a cukorral, az olajjal és a langyos vízzel. A lisztet elkeverjük a sütőporral és a kakaóval, majd a cukros-tojásos-olajos-vizes keverékhez keverjük. Végül óvatosan beleforgatjuk a felvert tojásfehérjét.
Egy kapcsos tortaforma aljára kör alakú sütőpapírt helyezünk, és beletöltjük a tésztát. Előmelegített sütőben, 25-30 percig, tűpróbáig sütjük, amikor kicsit kihűlt, kiborítjuk, lehúzzuk róla a sütőpapírt, és teljesen kihűtjük.
Míg a tészta sül, elkészítjük a krémet: a tejszínt felforraljuk, beleolvasztjuk a csokoládét, és hűlni hagyjuk. A vajat habosra keverjük a porcukorral. A teljesen kihűlt csokis tejszínt habverővel felverjük, és a vajas krémmel összekeverjük.
A tortát 2 lapba vágjuk, és megtöltjük a krémmel úgy, hogy a tetejére és az oldalára is maradjon a krémből. Ezután jól behűtjük.
Tejszínes csokitorta
Az Apróséf receptje a lágyabb ízek kedvelői kedvence lehet.
Hozzávalók:
A piskótához
– 2 db piskótalap (csokis, 2 cm vastag)
A csokoládés tejszínkrémhez
– 500 ml habtejszín (30-32%-os)
– 160 g étcsokoládé (53%-os)
– 25 g kakaóbab (durvára tört, pörkölt)
– meggybefőtt (magozott)
A dekoráláshoz:
– étcsokoládé (45-59%-os)
Elkészítés:
A 22 cm átmérőjű csokoládés piskótakarikát vágjuk három egyenlő részre, majd az egyiket tegyük egy tálcára, amin betöltjük a tortát. A három lap közül csak kettőt fogunk egy tortában felhasználni, így 2 db karikából 3 db torta tölthető.
A tejszínt verjük fel kemény habbá. Ahhoz, hogy a torta jól sikerüljön, a tejszínt hűtsük be fagyosra, enyhén jégkristályos is lehet. Így biztosan szép kemény, jó tartású habot tudunk készíteni belőle. Csak jó habbal sikerülhet a torta megfelelően! Ebben az esetben azonban felverés után pihentessük a habot, hagyjuk szobahőmérsékletre visszahűlni!
A csokoládét olvasszuk meg, és keverjük bele a durvára tört, pörkölt kakaóbabot. Folyamatos keverés mellett csurgassuk a tejszínbe, míg homogén krémet nem kapunk. Ennél a pontnál lényeges az összetevők hőmérséklete. A csokoládé hígan folyós legyen, de ne csípősen meleg. Kb. 45-50 C-os.
Ha kész a krém, az első egyharmadát tegyük a piskótalapra, egyenletesen kenjük el rajta, majd ízlésünk szerint felezett meggybefőttel rakjuk fel.
Erre szedjük rá a krém második harmadát, és ezt is kenjük el egyenletesen a meggyen.
Zárjuk le a második piskótalappal a tortát, és szedjük rá a maradék egyharmad krémet. Ezzel egyenletesen kenjük át a torta oldalát, és tetejét. Ezután tegyük hűtőbe, amíg elkészül a dekoráció.
Olvasszunk ízlésünk szerint keserű-, vagy tejcsokoládét. Olvasszuk fel, majd öntsük ki egy hideg márványra, ahol papír vékonyan, egyenletesen terítsük el azt.
Ha a csokoládé megkötött, egy spaklival toljuk fel, végül az így kapott háncsokat morzsoljuk a torta tetejére. Kihűlés után szeleteljük a tortát.
Csokis céklatorta
A végére hagytuk a kedvencünket, a pikáns céklás csokitortát. A finomság receptjét a NoSaltyn találtuk. (Figyelmeztetés: itt már nem árt, ha van egy kis konyhai tapasztalatod.)
Hozzávalók:
Tésztához
– 20 dkg finomliszt
– 15 dkg cukor
– 0,5 csomag sütőpor
– 5 dkg cukrozatlan kakaópor
– 3 db tojás
– 25 dkg cékla
– 2 dl napraforgó olaj
A ganache-hoz
– 2,5 dl habtejszín
– 20 dkg étcsokoládé
Elkészítés:
A céklát meghámozzuk, felszeleteljük és alufólia alatt, 180 fokon kb. 35 percig sütjük, ha szükséges, a már lekapcsolt sütőben hagyjuk tovább puhulni.
Egy tálban összeszitáljuk a lisztet, porcukrot, beletesszük a sütőport, a kakaóport. Közben egy másik edényben az olajat, az apróra vágott céklát, a tojásokat simára mixeljük.
Összekeverjük a száraz hozzávalókat a gyönyörű színű céklás keverékkel egészen addig, míg tésztaállagú nem lesz. Kapcsos tortaformába öntjük, előmelegített sütőbe dugjuk, és sütés közben folyamatosan figyeljük.
A galanche-hoz: a tejszínt közepesen alacsony lángon forráspontig hevítjük, majd megolvasztjuk benne az étcsokoládét, majd a már kihűlt tortaalapunkra csurgatjuk. Semmi pánik, le fog folyni, de éppen ettől lesz szép a sütink!
Még több finomságot szeretnél sütni?
Az isteni finom banános brownie receptünkért kattints ide, ha pedig egy félóra alatt elkészíthető finomságra vágysz, ahhoz is van egy tippünk.