Göncz Árpád mellszobrát októberben avathatják fel Budapesten

Októberben avathatják fel a fővárosban Göncz Árpád volt köztársasági elnök mellszobrát, amelyre közadakozásban több mint ötmillió forint gyűlt össze – tájékoztatta a Göncz Árpád Alapítvány hétfőn az MTI-t.

  Az alapítvány közleményében felidézte: tavaly november 30-án Göncz Árpád barátai és tisztelői köztéri mellszobor állítását kezdeményezték az író, műfordító, politikus, a rendszerváltozás utáni Magyarország első köztársasági elnöke emlékére, és közadakozási felhívást tettek közzé.

A felhívást Aján Tamás, Balogh Csaba, Bojár Gábor, Bródy János, Bús Balázs, Dely Géza, Érdi Sándor, Faragó András, Gulyás András, Kende Péter, Koncz Zsuzsa, Kozma Imre, Pordán Ákos, Rolla János és Szász Katalin írta alá.

Közölték: az eltelt két hónapban az elkülönített számlára ötmillió-száznyolcvanezer forint támogatás érkezett. A gyűjtést lezárva a kezdeményezők köszönetet mondtak a magánszemélyeknek, vállalkozásoknak, civil szervezeteknek és a szoborállításhoz támogatóként csatlakozó Óbuda-Békásmegyer önkormányzatának.

A mellszobor a néhai köztársasági elnök egykori lakhelye szomszédságába, a III. kerületi, Bécsi úti kis parkba kerül majd, ahol Göncz Árpád barátai tavaly emlékfát ültettek. Elkészítésére a Göncz család javaslatára a kezdeményezők egyetértésével Jovánovics György Kossuth-díjas szobrászművészt, az 1956-os mártírok 301-es parcellába készült emlékművének alkotóját kérték fel. A szobrot várhatóan idén októberben, Göncz Árpád halálának második évfordulóján avatják fel – olvasható a közleményben.

Göncz Árpád, aki 1990 és 2000 között volt államfő, életének 94. évében hunyt el 2015 októberében.