Festői falvak nyomában: 5 kihagyhatatlan látnivaló Fertőrákoson

Az ország északnyugati csücske számos izgalmas látnivalót rejt, többek között a mesés Fertőrákoson sem fogtok unatkozni.

Mithrász-szentély

A település egyik legizgalmasabb látnivalója határozottan a földalatti templomban elénk táruló szentély, ami a II. és IV. század között nagy népszerűségnek örvendő Mithrász-kultuszt idézi meg. A római császárkor legnagyobb isteneként tartották számon a bölcsesség, igazság és a hit istenét, Mithrászt, akinek a tiszteletére számos szentélyt emeltek a Római Birodalomban.

Hazánkban a négy Mithrász-szentély közül az egyikre Fertőrákoson bukkanhatunk rá, ahová a Fertő-Hanság Nemzeti Parkon keresztül juthatunk el. 1866-ban fedezték fel az itteni szentélyt, amelynek a belsejébe rejtett dombormű szinte megegyezik a Római Birodalom többi Mithrász-barlangjában található kultuszképpel. A szentély szeptember végéig tart nyitva, viszont előre egyeztetett csoportok ezután is megtekinthetik.

9421 Fertőrákos, 8526 8a. | Weboldal

Fotó: Tóth Magdolna

Fertőrákosi kőfejtő és Barlangszínház

Évmilliókat utazhatunk vissza az időben Európa egyik legrégebbi és legnagyobb kőfejtőjében, a hatalmas kőfalak, valamint sziklabarlangok közt. A fertőrákosi kőfejtő felszínén a Sziklai benge tanösvény tárja fel előttünk a kőfejtő geológiai értékeinek és különleges növény- és állatvilágának titkait.

Belül, a barlangszerű termekben többfunkciós témaparkban ismerkedhetünk meg a lajtamészkővel és annak hasznosításával, illetve az őslénytani bemutató a kőbánya kialakulásának történetén kísér minket végig.

A terület összes látnivalója közül a legérdekesebb a kőfejtő gyomrában rejtőző barlangszínház, ahol 700 fő élvezheti az opera- és zenés színházi előadásokat, koncerteket. Idén szeptemberben Rúzsa Magdi koncertjét hallgathatjátok meg, vagy megnézhetitek a nagy sikerű Nikola Tesla musicalt.

9421 Fertőrákos, Fő u. 1. | Weboldal

Fotó: Aktív Magyarország

Kecske-hegyi kilátó

Ha aktív kikapcsolódásra vágytok, vagy csak a magasból pásztáznátok a környéket, vegyétek az irányt a Kecske-hegyi kilátó felé. 2021 őszén bontották le a korábbi, 1905-ben épült kilátót, melynek helyére 2021-ben egy 14 méter magas, ingyenesen látogatható faépítményt húztak fel. A város legújabb kilátójára 56 lépcső vezet fel, míg maga a helyszín is kizárólag gyalogosan közelíthető meg. Érdemes a legtetejéig felmenni, hiszen pazar panoráma nyílik a Fertő tóra, Sopron városára és a mesés környékbeli völgyekre.

blank

Vízimalom napórával

Egykoron a településen a mindennapi megélhetéshez szükséges lisztet három malom állította elő, melyek közül mára csak egy maradt meg. A vízimalom most látható alakját a 17–18. század fordulóján nyerte el, az épület homlokzatának festett díszei, a Madonna, a Szent Flórián, a Szent Sebestyén-kép, valamint a legendás napóra pedig vélhetően a 18. századból való.

Utóbbi különlegessége, hogy egészen egyedinek számít az országban: egyrészt valójában egy saroknapóráról van szó, tehát számlapjai az épület két falán helyezkednek el, másrészt a számlapja nem egy művészi alkotás, csupán egy egyszerű mintát követ.

9421 Fertőrákos, Fő utca 141.

blank
Fotó: fertorakos.hu

Virágosmajori kápolna

Az aprócska kápolna története több mint 150 évre nyúlik vissza, amikor a Fertő kiszáradt. A helyiek 1869. október 3-án zarándoklatot tartottak a tó kiszáradt medrén át Fertőrákosról Nagyboldogasszonyba, azért imádkozva, hogy jöjjön vissza a víz.

A zarándoklatot követően újra visszatért a víz a kiszáradt mederbe, ezért hálából 1872-ben Virágosmajorban egy kápolnát szenteltek fel Sarlós Boldogasszony tiszteletére. A történelem viharai a kápolnán is megmutatkoztak, majd egészen 1992-ig tartó folyamatos romlása után végre elérkezett a várva várt felújítás, így ma már eredeti szépségében csodálhatjuk meg.

blank
Fotó: fertorakos.hu

Fedezzétek fel a közeli Sopron városát is: