Bájos falvak nyomában: Nemesvita, a Balaton-felvidék gyöngyszeme

A Balaton-felvidék alapvetően híres a mesebeli, apró településeiről, a legfelkapottabb ékszerdobozok mellett azonban számos eldugott kincsre is lelhetünk.

Fotó: Végh Katalin

A különleges fekvésű, sokszínű Nemesvita a Keszthelyi-fennsíkon, Balatonederics mellett található, egyedi báját a mézeskalács-házikókra hajazó épületei és vadregényessége adja. A Balatonra és a Tapolcai-medencére egyaránt csodálatos kilátást biztosító falu a 13. század elején a Tornai nembeli Tiba birtokában volt, majd egymással versengő kisnemesi családok lakták.

Fotó: Végh Katalin
blank
Fotó: Végh Katalin

Jelenleg népi lakóházai és hangulatos borospincéi miatt népszerű úti cél, az év ezen időszakában pedig különleges látványt nyújt, ahogy a különböző színekben pompázó természet öleli körbe.

Ugyan Nemesvita kiváló kiindulópontja a környéken tett nagyobb lélegzetvételű kirándulásoknak, helyben is kínál érdekességeket, hiszen egy pompás kilátást biztosító kilátóval, játszótérrel és egy 300 négyzetméter alapterületű sövénylabirintussal gazdagodott az elmúlt években.

blank
Fotó: Végh Katalin

A kizárólag gyalogosan megközelíthető, faszerkezetű, 22 méter magas kilátó mind a hét pihenőszintje teljesen körbejárható, amiken egyszerre akár 18-20 fő is csodálhatja a magasból a körpanorámát.

Északon a Bakony vonulatai, keleten a Tapolcai-medence vulkanikus tanúhegyei, délen a Balaton, a Szigligeti-öböl, míg nyugaton a Keszthelyi-hegység környező erdejének lombkoronái elevenednek meg, a bámulatos látványt pedig a kék víz koronázza meg.

blank
Fotó: Végh Katalin
blank
Fotó: Végh Katalin

A Balaton-felvidéken tavaly épült nemesvitai kilátót egy 300 négyzetméteres sövénylabirintus teszi még izgalmasabbá a kirándulók számára: a 212 méter hosszú útvesztő pedig próbára teszi még a tapasztaltabb természetjárók tájékozódási képességét is, pedig első ránézésre nem ezt gondolnánk.

A Turkesztáni szil sövénnyel határolt labirintusfalak közötti barangolást kicsik és nagyok egyaránt élvezni fogják, a látogatásotokat pedig egy kellemes őszi sétával zárhatjátok a település utcáin.

blank
Fotó: Végh Katalin
Osszátok meg velünk képes beszámolóitokat a "Magyarország legszebb helyei" Facebook-csoportunkban, amelyhez ITT tudtok csatlakozni.

Merüljetek el az őszi programrengetegben a környéken: