12 magyar film, amiben életre kel az ’56-os forradalom

Összegyűjtöttünk nektek egy tucat magyar filmet, amikből több aspektusból ismerhetitek meg 1956-ot és az azt követő időszakot. A filmek közül a legtöbb megtekinthető a Filmio videótárában.

Szabadság, szerelem

1956. Magyarország csupán egy kis csatlósállam a szovjet blokkban, de nagyhatalom is: vízilabda-válogatottja verhetetlen. A pólós srácok a vasfüggöny mögött is az élet császárainak érzik magukat; élvezik a sikert és a lányok rajongását, magabiztosak és összetartók. Eddig egyetlen egyszer veszítettek: 1955-ben, amikor egy moszkvai mérkőzésen a bíró nem engedte őket győzni. Mindannyian a visszavágásra, a melbourne-i olimpiára készülnek. Ám a történelem alaposan összekavarja a terveiket.

Szabadok (rövidfilm, Filmio)

Antal az ÁVH tagja. 1956 októberében, a forradalom alatt vidékre menekül a holokauszt-túlélő nagynénjéhez. Sára néni igyekszik elterelni a fiú figyelmét egy régi dallal, de Antal haragja és félelme tovább ég. Mikor a szovjetek támadást indítanak Magyarország ellen, a fiú csatlakozik hozzájuk, hogy visszatérjen Budapestre és bosszút álljon. Sára néni dala azonban ott cseng fülében. Ahogy egy lefegyverzett forradalmárral néz szembe és végre bosszút állhatna, a dallamtapadás elhatalmasodik rajta.

1956-os témájú filmek

Szamárköhögés (Filmio)

Az 1956-os forradalommal hallatlanul izgalmas időszak köszönt be a gyerekek életében. Iskolába menniük nem kell, a felnőttek pedig megbolondulnak: a papa megpofoz valakit, pizsamában szteppel, és levelet fogalmaz Hruscsovnak, a nagymama pedig átlőtt kenyérrel tér haza.

filmek az 1956-os forradalomról

Szerencsés Dániel (Filmio)

Szerencsés Dániel és a barátja, Gyuri 1956-ban úgy döntenek, hogy elhagyják az országot. El is jutnak a nyugati határig, ahol a megbeszélés szerint egy szállodában kell megvárniuk a teherautót, amely átviszi őket Ausztriába. A menekülőkkel telezsúfolt szállóban még utoljára feltehetik maguknak a kérdést: menni vagy maradni?

1956 október 23 filmek

Napló apámnak, anyámnak (Filmio)

Juli októberben Moszkvában reked, míg itthon János tevékenyen részt vesz a forradalom eseményeiben. Juli csak novemberben térhet haza. A forradalom és különösen a leverését követő időszak ellentmondásait, személyes dilemmáit feltáró alkotás egyike a sorsfordító hetek legmegrázóbb krónikáinak. A film Mészáros Márta Napló-trilógiájának utolsó része.

56-os magyar filmek

Mansfeld (Filmio)

A 17 éves Mansfeld Péter és barátai az 1956-os forradalom leverése után ünnepélyesen esküt tesznek, hogy a forradalom újbóli kirobbantásán fognak munkálkodni. A fiatal fiúk autókat lopnak és titkos fegyverraktárakat létesítenek. De miután lefegyvereznek és elrabolnak egy rendőrt, a hivatalos szervek hamar elfogják őket. A kihallgatások során Péter megmakacsolja magát és az összes bűncselekményt magára vállalja. A film Mansfeld Péter alakjának állít emléket.

1956 szabadságharc filmek

Uchebnik (rövidfilm, Filmio)

Az Uchebnik egy igaz történeten alapuló kisjátékfilm, mely az 1956-os forradalom eseményeit dolgozza fel egy a nagyvárostól, így a forradalom is távol eső kis falu, illetve a helyi iskolának diákjai szemszögéből. A Fodor testvérpár közül Bence felnéz a nagymenő Áronra, aki egyik tanár buzdítására haverjaival együtt elégeti az orosz tankönyveit. Bence csak imitálja az égetést, hogy megszerezze a csodált Áron barátságát. Azonban a forradalom leverése után mindnyájuknak felelni kell a könyvégetésért. Elindul a harc a könyv megszerzéséért, egymás alibijének igazolásáért. Bence számára kiderül ki az igazi barát és kemény leckét kap az élettől.

blank

Éjfélkor (Filmio)

Károlyi János, sikeres színész és felesége, Dékány Viki balettáncos, filmforgatáson kezdődött kapcsolatuk történetét idézik fel 1956 december 31-ének éjszakáján, mielőtt végleg elhagynák Budapestet. Hosszú vívódás és viták után Viki elindulna Ausztria felé, János maradna. Majd János mindkettőjük helyett dönt.

56-os magyar filmek

Trezor (Filmio)

A Belügyminisztérium trezorkulcsai elvesznek az ’56-os forradalom zűrzavarában. Ezért alig néhány nappal a szabadságharc vérbe fojtása utána a rendőrök kihoznak a börtönből egy hajdani bankrablót, hogy törje fel nekik saját, feltörhetetlen trezorjukat. A fegyenc azonban egész mást talál a feltáruló trezorajtó mögött, mint amire számított, és onnantól egy izgalmas, fordulatos játszma veszi kezdetét, ahol senki és semmi nem az, aminek látszik.

blank

Megáll az idő (Filmio)

A Megáll az idő vagány kultuszfilm, kikezdhetetlen remekmű. Lendületes kamaszfilm a hatvanas évekről, amikor a fiatalok Elvis Presley-re tomboltak, pornóképeket cserélgettek, és beálltak a Coca-Colától. De sokkal több is ennél: szembenézés az ’56-os forradalom kudarcával, az itthon maradtak bűntudatával, örökös és hiábavaló elvágyódásával. Keserédes életérzés sugárzik belőle: a céltalan lázadásé és az örökös sikertelenségé. Legendás alakja, Pierre az amerikai ellenzéki hősök stílusában forgatja fel az iskola életét.

’56-os forradalom filmek

Húsz óra (Filmio)

Riporter érkezik a faluba, hogy felgöngyölítse, mi történt ott ’56-ban. Miért lőtt rá legjobb barátjára Balogh Anti? És miért ölte meg az ávós Varga Sándor a gyerekkori barátját? Sorra járja a házakat, beszélget az emberekkel, halmozódnak a tragédiák. Kiderül, hogyan tett tönkre a barátságokat a politika, mibe rokkantak bele a falusiak. A Húsz óra a magyar paraszti sors keserű, megrázó tablója. Fábri Zoltán az elsők között beszél a korábban tabunak számító témákról: ’56-ról, a Rákosi-korszak túlkapásairól.

magyar filmek 1956-ról

Eldorado (Filmio)

Bereményi Géza önéletrajzi ihletésű, Európa-díjas filmjében az író-rendező nemzedékét, s benne 1956 őszét gyerekkori énje, az unoka nézőpontjából ábrázolja. A nagypapa, a Teleki téri piackirály mindent a pénzen keresztül mér. Az ÁVO sem bír vele, aranyrúdjainak köszönhetően még diftériás unokáját is kimenti a halál torkából. Az 1956-os forradalom idején azonban már semmi sem működik a piac törvényei szerint, s az unoka arannyal sem tudja őt megmenteni a végzetes vakbélgyulladástól.

blank