A nagyközönségtől elzárt, titkos budapesti épületekbe juthatunk be az Építészet Hónapja exkluzív sétáin

Idén októberben ötödik alkalommal várja az Imagine a városi séták szerelmeseit az Építészet Hónapja épületbejárásain. A rendhagyó kampány során Budapest és Pécs építészeti különlegességeit mutatják be a nagyközönség számára. 

Andrássy út
A nagy Saxlehner-titok | Fotó: Imagine

Az exkluzív városi sétáiról ismert Imagine minden eddiginél izgalmasabb sétakínálattal készült októberre, a programsorozat ideje alatt több mint 40 alkalommal, 11 új tematikában indulnak a limitált túrák. 2024-ben többek között egy Andrássy úti palotába, egy zsinagógából lett vívóterembe, de még egy barokk kori könyvtár életébe is bepillanthatnak az érdeklődők.

Kedvcsinálóként néhány program az Építészet Hónapja 2024-es sétakínálatából:

A nagy Saxlehner-titok – avagy Legyen Ön is milliomos!

,,Hogyan legyek milliomos?” mindenkiben felmerült már a kérdés. Talán pont ezen gondolkodott 180 évvel ezelőtt Váczi utcai posztókereskedésének pultja mögött a séta főszereplője, Saxlehner András, míg egy nap a sors vagy a szerencse be nem kopogtatott ajtaján. Új palotájának kapuja mögött pedig már Thék Endre, Róth Miksa, Lotz Károly és Jungfer Gyula alkotott. Fedezzetek fel egy újabb Andrássy úti gyöngyszemet!

Tovább a sétára >>

Építészet Hónapja 2024, városnéző séták
Fotó: Imagine

Bejárás a Központi Papneveldében – szépség és szerzetesség régen és ma

Az Építészet Hónapja alkalmából most megismerhetitek a szerzetesi élet elzárt színtereit: a templomot, a kvadrumot, a kolostori kertet, a refektóriumot és persze a könyvtárat.

Tovább a sétára >>

ELTE-séta felsőfokon – fejezetek egy egyetem elfeledett naplójából

Elzárt helyek most zárthelyik nélkül! Az ikonikus Múzeum körúti kampuszt fedezzük fel: elhagyatott obszervatórium, téglafalba karcolt nevek a természetrajzi épület falán, egy hatalmas monogramos tükör az egyik lépcsőházban – de vajon egykor ki igazgatta benne a kalapját? Az impozáns téglaépületeket és a vaskerítést mindenki ismeri, de csak keveseknek és ritkán árulják el a falak évszázados titkaikat.

Tovább a sétára >>

Zsinagógából vívóterem – egy elfeledett zsidónegyed története Angyalföldön

„En garde, pret, allez!” Pástra és sétára fel! Budapest egyik gyönyörű és szinte ismeretlen zsinagógáját is felkereshetitek ezen a sétán, ahol nem csak a látvány, de a történet is igazán egyedülálló. Volt egyszer ugyanis egy pesti zsidónegyed, melyet mára szinte mindenki elfeledett. A város egyik apró, igencsak forgalmas, ám mégis rejtett szegletében nemcsak a régi, impozáns épületek új funkcióit ismerhetitek meg, de a zsidóság történetén keresztül a különböző sportágak hőskorába is elkalauzolnak benneteket.

Tovább a sétára >>

Zsinagógából vívóterem
Fotó: Imagine

Rejtélyes art deco – a fényűző modern

Nagyon elegáns, kicsit dekadens. Mi az? Egy korszak, ami valósággal beszippantja az embert, pedig nem tartott sokáig. A Poirot-filmek vagy a Nagy Gatsby látványvilágából ismerős art deco életérzésére mindenki vágyik egy kicsit. Csillogó technikai csodák, erős rúzsok és parfümök, flitteres ruhák, cigarettafüst – vajon mindez a korabeli tárgykultúrában és építészetben is jelen van? Mindez kiderül egy fényűző sétán.

Tovább a sétára >>

Teremtésre születve – a Magyar Képzőművészeti Egyetem

Mi a művészet? Mi szükség van rá? Kiből lesz (jó) művész? A legjobb helyszín, ahol ezekre a kérdésekre választ kaphattok a művészképzés fellegvára, a frissen felújított Magyar Képzőművészeti Egyetem.

Tovább a sétára >>

Egy primadonna otthona – kurátori bejárás a Walter Rózsi-villában

A harmincas évek ünnepelt operaénekesnője, Walter Rózsi 1936-ban költözött be letisztult, modern villájába a Városligeti fasor szomszédságába. Az Építészet Hónapja keretein belül bebarangolhatjátok az óvóhelytől a tetőteraszig az egykori híresség otthonát a Kaesz otthonok kiállításának kurátoraival.

Tovább a sétára >>

blank
Valter Rózsi villa

Rejtőzködő szecesszió – a Schiffer-villa

Schiffer Miksa az egyik legismertebb, mégis legtitokzatosabb alakja volt a 20. század eleji Budapestnek. A híres nagyvállalkozó és mecénás élete mai szemmel nézve is különleges. Ha megismeritek a történetét, már nem csodálkoztok majd azon, hogy miért rejtőzik észrevétlenül a kert mélyén egykori otthona a Munkácsy utcában, mely Budapest egyik legváratlanabb és leggyönyörűbb szecessziós enteriőrjével rendelkezik.

Tovább a sétára >>

Regisztráció és a programok részletes leírásai, időpontjai az Imagine weboldalán érhetőek el.

Egy ódon palota Budapest szívében: