Városszerte mosolyt csalnak az emberek arcára a BudapestPiano közösségi zongorái

Demeter Mártonnak pénzügyi elemzőként sokáig nem sok köze volt a hangszerekhez, mégis ő volt az, aki elhozta Budapest közterületeire a zenét a közösségi zongoráival együtt. Ismerjétek meg az itthon szinte egyedülálló civil kezdeményezést és annak legújabb dobását! 

A Coldplay tiszteletére néhány napig a Hősök terén is állt a közösségi zongora. Fotó: BudapestPiano (Facebook)

Minden ellene volt, mégis sikert aratott 

Dugóba került zongoraszállító teherautó, hömpölygő karácsonyi forgatag, majd Murphy által küldött másnap reggeli hó. 2021 decemberében e kalandok közepette, és megannyi kétséggel övezve helyezték el az első közösségi zongorát a budapesti Városháza parkban, ahol aztán sorra jelentek meg a lelkes vállalkozók, akik lelket csiholtak a 30–50 éves szovjet hangszerbe.  

A zongoraszó városszerte továbbterjedt, s ez idáig összesen 8 helyen színesítette Budapest tereit. A Budapest Park, a Keleti pályaudvar, a Fővám tér, valamint ezen a nyáron a Hősök tere is megtelt zenével néhány napra a Coldplay tiszteletére. Jelenleg pedig a Fény utcai piacon és a Népligetben kérdezik tőlünk Demeter Marci közösségi zongorái, hogy „Akarsz-e játszani”.

A zongora egykor megfordult a Fővám téren is. Fotó: BudapestPiano (Facebook)

Mi inspirálta a BudapestPianót? 

A kezdetben egyfős művészeti projekt ötlete már 2017-ben megfogalmazódott, amikor Marci egy máltai reptéren meglátott egy zongorát. Majd a következő években sem maradt impulzusok nélkül, 2019-ben a római reptéren játszott egy hangszeren, s ekkor elhatározta, hogy Magyarországra is el szeretné hozni ezt az élményt. Mint a BudapestPiano minden pianínót, az elsőt is maga vette meg, illetve az azok fenntartásához szükséges költségek nagy részét a mai napig ő fedezi.  

Civil támogatók álltak a projekt mellé 

A civil kezdeményezés – amelynek jellegéhez ragaszkodik Marci – mára szinte másodállássá nőtte ki magát. Ugyanis a tárgyalások, engedélyek beszerzése, a hangszerek karbantartása, takarítása, hangolása, a social media felületek kezelése mind a projekt feladatai közé tartoznak. Mindezzel azonban nincs egyedül, egy mostanra baráti társasággá vált közösség önkéntes alapon segíti a munkáját. De arra is akadt már példa, hogy ismeretlen jótevők hangolták fel vagy takarították le a zongorákat, akár kottákat helyeztek el a hangszeren.  

Zongora régen a Budapest Parkban. Fotó: BudapestPiano (Facebook)

Az emberekért megéri csinálni

A pozitív visszajelzések folyamatosan igazolják, hogy a munkának megvan a gyümölcse, a BudapestPiano pedig szépen lassan beivódott a köztudatba. Mindeközben a közösségi zongorák környékét nemcsak az éppen arra járók töltik meg zenével, hanem kórusok, énekkarok, minizenekarok is szívesen adnak gyors koncertet a hangszerek mellől.  

Még felfedezettje is akad a BudapestPianónak: Katerina Parhomenko ukrán zongoraművész és zongoratanár sokáig saját zongora hiányában a pesti közösségi zongorákon gyakorolt. Majd miután megismerkedett Marcival, lehetősége adódott egy Presser-koncert után, illetve saját darabjaival a Jedermann kávézóban is játszani. Az pedig már csak hab a tortán, hogy Presser Gábor, Buka Péter, Kocsis Paulina, Thomas Krüger, Oláh Krisztián és Tálas Áron is végigszántotta a közösségi zongorák billentyűit. Sőt, pár éve még a japán állami TV is forgatott a BudapestPianóról.  

Koncert a Fény utcai piacon. Fotó: BudapestPiano (Facebook)

A BudapestPiano már online is szárnyal 

Néhány hete a BudapestPiano egy saját podcasttal debütált, amelyben Marci negyedmagával tárgyal ki mindent, ami zene, koncert és zongora. Az újítások és a további tervek nem állnak meg itt, hisz Marci egyik szíve vágya, hogy Pest belvárosát is bevegyék.  

A BudapestPiano azonban csak akkora lépésekben tud fejlődni, amennyi anyagi támogatást kap a projekt. Ezenfelül a már meglévő zongorák karbantartása, hangolása is kiadásokkal jár. Így a jelenlegi, év végéig tartó közösségi gyűjtés e törekvéseket célozza. Ezzel kapcsolatban még több információt a budapestpiano.hu oldalon találhattok.  

Ezt a különleges, ingyenes zenés showt nem érdemes kihagyni: