Az ország tortája 2024: Íme a győztes desszertek!
Mákos lett az országtorta

Kihirdették az idén 18. alkalommal megrendezésre kerülő Ország Tortája 2024-es győzteseit. Ezúttal Kovács Alfréd váci cukrász alkotása, a „MÁKVIRÁG” fantázianevű torta viselheti idén a Magyarország Tortája címet. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt Novák Ádám és Csonka László szegedi cukrászok nyerték a „Zöld málna” fantázianevű kreációval.

A Magyar Cukrász Ipartestület idén tizennyolcadik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” versenyt augusztus 20-i nemzeti ünnepünk, Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntésére.

A 2024. évi versenyt a szuperélelmiszerek témakörében hirdették meg, olyan új, kreatív torták nevezését várták, amelyek elkészítésénél minimum kettő alapanyagot fel kellett használni az alábbi hazai élelmiszerekből:

  • bogyós gyümölcsök: áfonya, fekete ribizli, csipkebogyó, szeder
  • gabonák, magvak: kendermag, lenmag, tönköly, köles
  • zöldségek: cékla, sütőtök, sárgarépa, édesburgonya
  • olajos magok: dió, mandula, tökmag, mogyoró.
  • felhasználásra javasolt alapanyagok voltak továbbá: homoktövis, berkenye, kökény, méz, mák, egres, szamóca, málna, aszalt szilva, kékszőlő, étcsokoládé, zab.

Az ország tortája 2024-ben: MÁKVIRÁG

A győztes torta készítője, Kovács Alfréd (Édes Vonal Cukrászda – Vác) számára  – aki a világ „legmákosabb” emberének érzi magát – a torta a mákos tészta emlékét, a kertben leszakított fekete ribizlit és a friss süteménnyel kínáló nagymamáját idézi meg.

Olyan mesebeli torta, melyben gyermekkorának meghatározó ízei fogócskáznak. A fehér csokoládékrém lágy textúrája mellett ott szalad a fanyar fekete ribizli ízvilága, a mandulalisztes mákos piskóták és a fekete szezámmaggrillázs ropogós élménye találkozik.

ország tortája 2024
Az Ország tortája 2024, I. helyezett: MÁKVIRÁG | Fotó: Magyar Cukrász Ipartestület

Mák, mákolaj, fekete ribizli és fekete szezám! Külön-külön is csodálatos alapanyagok, nem csak az évszázadok óta ismert gyógyhatásuk tekintetében, de ízvilágukban is. Ebben a tortában harmonikus összhangba kerül a krémes-lágy textúra a ropogós réteggel, míg az édes és a fanyar ízek is tökéletesen kiegyensúlyozzák egymást.

Az ország tortája 2. és 3. helyezettje 2024-ben:

A második helyezett a Fodor Sándor (Habcsók Cukrászda, Budapest) által készített „Rigófütty” torta lett, míg a harmadik helyen a „Fekete gyöngy” torta, Novák Ádám és Domonkos Noémi (REÖK Kézműves Cukrászda és Kávéház, Szeged) alkotása végzett.

Az ország tortái lista 2024
Az Ország tortája 2024, II. helyezett: Rigófütty | Fotó: Magyar Cukrász Ipartestület
országtorta 2024
Az Ország tortája 2024, III. helyezett: Fekete gyöngy | Fotó: Magyar Cukrász Ipartestület

A cukormentes országtorta 2024-ben: Zöld Málna

Az idei cukormentes nyertes torta, a „Zöld Málna” lett, melynek alkotói Novák Ádám és Csonka László, a szegedi Reök Kézműves Cukrászda és Kávéház cukrászai.

cukormentes ország tortája 2024
Az Ország Cukormentes tortája 2024, I. helyezett: Zöld Málna | Fotó: Magyar Cukrász Ipartestület

A torta piros, mint a málna, zöld, mint a pisztácia, elegáns, mint a rózsa: a győztesek habkönnyű kreációjukban a színekkel játszanak. A zöld pisztáciamousse kellemesen édes ízét az élénkpiros málnazselé savassága egészíti ki, és a rózsavíz teszi még különlegesebbé. A pisztácia roppan a fehércsokoládéval és megjelenik a piskótában is liszt formájában. A tortát fényes, rózsavizes málnazselé és szárított rózsaszirmok koronázzák.

Egy szelet „Zöld Málna” energiatartalma 232,4 kcal, szénhidrát értéke 10,5 g, vagyis a cukorbetegek számára is jó választás lehet, de mindenkinek ajánlják, aki ügyel arra, milyen összetevőkből áll, amit elfogyaszt.

A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt az Egy Csepp Figyelem Alapítvány minden évben a Magyar Cukrász Ipartestülettel együtt hirdeti meg, párhuzamosan a Magyarország Tortája versennyel.

Hol lehet megkóstolni az ország tortáját?

Augusztus 19-től a Magyar Ízek Utcájában a Várkert Bazárban, és országszerte több száz cukrászdában lehet megkóstolni a tortákat. 

Az árusító cukrászdák listáját itt találjátok: 

 

A torták minőségének védelme érdekében az idei évben is csak az év végétől lesznek nyilvánosak a receptek, addig csak az Ipartestület tagjai készíthetik.

A 2023-as győztest kóstoltátok már?