Kihirdették az idén 18. alkalommal megrendezésre kerülő Ország Tortája 2024-es győzteseit. Ezúttal Kovács Alfréd váci cukrász alkotása, a „MÁKVIRÁG” fantázianevű torta viselheti idén a Magyarország Tortája címet. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt Novák Ádám és Csonka László szegedi cukrászok nyerték a „Zöld málna” fantázianevű kreációval.
A Magyar Cukrász Ipartestület idén tizennyolcadik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” versenyt augusztus 20-i nemzeti ünnepünk, Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntésére.
A 2024. évi versenyt a szuperélelmiszerek témakörében hirdették meg, olyan új, kreatív torták nevezését várták, amelyek elkészítésénél minimum kettő alapanyagot fel kellett használni az alábbi hazai élelmiszerekből:
- bogyós gyümölcsök: áfonya, fekete ribizli, csipkebogyó, szeder
- gabonák, magvak: kendermag, lenmag, tönköly, köles
- zöldségek: cékla, sütőtök, sárgarépa, édesburgonya
- olajos magok: dió, mandula, tökmag, mogyoró.
- felhasználásra javasolt alapanyagok voltak továbbá: homoktövis, berkenye, kökény, méz, mák, egres, szamóca, málna, aszalt szilva, kékszőlő, étcsokoládé, zab.
Az ország tortája 2024-ben: MÁKVIRÁG
A győztes torta készítője, Kovács Alfréd (Édes Vonal Cukrászda – Vác) számára – aki a világ „legmákosabb” emberének érzi magát – a torta a mákos tészta emlékét, a kertben leszakított fekete ribizlit és a friss süteménnyel kínáló nagymamáját idézi meg.
Olyan mesebeli torta, melyben gyermekkorának meghatározó ízei fogócskáznak. A fehér csokoládékrém lágy textúrája mellett ott szalad a fanyar fekete ribizli ízvilága, a mandulalisztes mákos piskóták és a fekete szezámmaggrillázs ropogós élménye találkozik.
Mák, mákolaj, fekete ribizli és fekete szezám! Külön-külön is csodálatos alapanyagok, nem csak az évszázadok óta ismert gyógyhatásuk tekintetében, de ízvilágukban is. Ebben a tortában harmonikus összhangba kerül a krémes-lágy textúra a ropogós réteggel, míg az édes és a fanyar ízek is tökéletesen kiegyensúlyozzák egymást.
Az ország tortája 2. és 3. helyezettje 2024-ben:
A második helyezett a Fodor Sándor (Habcsók Cukrászda, Budapest) által készített „Rigófütty” torta lett, míg a harmadik helyen a „Fekete gyöngy” torta, Novák Ádám és Domonkos Noémi (REÖK Kézműves Cukrászda és Kávéház, Szeged) alkotása végzett.
A cukormentes országtorta 2024-ben: Zöld Málna
Az idei cukormentes nyertes torta, a „Zöld Málna” lett, melynek alkotói Novák Ádám és Csonka László, a szegedi Reök Kézműves Cukrászda és Kávéház cukrászai.
A torta piros, mint a málna, zöld, mint a pisztácia, elegáns, mint a rózsa: a győztesek habkönnyű kreációjukban a színekkel játszanak. A zöld pisztáciamousse kellemesen édes ízét az élénkpiros málnazselé savassága egészíti ki, és a rózsavíz teszi még különlegesebbé. A pisztácia roppan a fehércsokoládéval és megjelenik a piskótában is liszt formájában. A tortát fényes, rózsavizes málnazselé és szárított rózsaszirmok koronázzák.
Egy szelet „Zöld Málna” energiatartalma 232,4 kcal, szénhidrát értéke 10,5 g, vagyis a cukorbetegek számára is jó választás lehet, de mindenkinek ajánlják, aki ügyel arra, milyen összetevőkből áll, amit elfogyaszt.
A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt az Egy Csepp Figyelem Alapítvány minden évben a Magyar Cukrász Ipartestülettel együtt hirdeti meg, párhuzamosan a Magyarország Tortája versennyel.
Hol lehet megkóstolni az ország tortáját?
Augusztus 19-től a Magyar Ízek Utcájában a Várkert Bazárban, és országszerte több száz cukrászdában lehet megkóstolni a tortákat.
Az árusító cukrászdák listáját itt találjátok:
A torták minőségének védelme érdekében az idei évben is csak az év végétől lesznek nyilvánosak a receptek, addig csak az Ipartestület tagjai készíthetik.