6 különleges hely és program Budapesten, ahol az olimpia kerül főszerepbe

Napokon belül kezdetét veszik a 2024-es, Párizsban megrendezésre kerülő 33. nyári olimpiai játékok. Ha méltóképp hangolódnátok a világhírű eseményre, járjátok be Budapest különleges helyszíneit!

Olimpia park

A főváros egyik talán legismertebb helye, mely egyértelműen az olimpiához köthető, az a Parlament szomszédságában, a Jászai Mari tér és a Kossuth Lajos tér között található Olimpia Park. Az idén pontosan tíz éve felújított park minden korosztály számára igyekszik kikapcsoldást nyújtani. Legyen szó pihenésről, hétköznapi kikapcsolódásról a Duna partján, a sportpályának, játszótérnek, illetve a kutyafuttatónak köszönhetően mindenkinek van lehetősége itt feltöltődni. A park ékessége továbbá a Szimbólum nevet viselő, olimpiai ötkarikát ábrázoló szobor, a tőle nem messze található Olimpiai emlékmű, illetve az olimpiai aranyérmet nyert sportolók nevét viselő fal.

Fotó: Németh Kriszti – Egy jó kép az utazásról

„Gyorsabban, magasabbra, erősebben” – Olimpikonok a Fiumei úti sírkertben

A Fiumei úti sírkert vezetett csoportos sétái között egy tematikus, olimpikonoknak szentelt sétát is találhatnak a kíváncsiak. A séta során olyan olimpikonok sírjainak felkeresésére kerül sor, akiknek a dobogó legmagasabb fokára is sikerült fellépniük, akiknek a legfontosabb inkább önmaguk legyőzése volt, akárcsak azok akik elért sikereik ellenére elfeledve haltak meg. A 1,5-2 órát felölelő sétát, mely a Fiumei úti sírkert főbejáratától indul csoportos idegenvezetés keretében, térítés ellenében lehet igénybe venni.

További tudnivalók >>

Fotó: Fiumei úti sírkert Facebook

Interaktív olimpiai kiállítás és sportpark a Margitszigeten

Július 26-án, az olimpiával egyidőben nyitja meg kapuit a margitszigeti Holdudvarban az alkalomból berendezkedett Sportgarden pop up közösségi tér. Az olimpia ideje alatt, egészen augusztus 11-ig, minden nap 14 és 22 óra között interaktív olimpiaitörténeti kiállítás, sportlounge és sportpark várja a mozgában örömüket lelő kicsiket és nagyokat. A Sportodüsszeia nevet viselő kiállítás az olimpiát követően is megtekinthető lesz, egészen szeptember 15-ig.

Tovább az eseményre >>

Olimpiai emléktölgy a II. kerületben

Az 1936-os berlini olimpián minden aranyérem mellé egy tölgycsemetét is ajándékoztak a győzteseknek. Magyarország tíz aranyérmese tíz tölgycsemetével tért haza, melyet aztán az ország különböző pontjain ültettek el. A tíz olimpiai emléktölgy egyike a II. kerületben, a Heinrich István utca 5-ös szám alatt található kertben hamarosan kilencvenedik évéhez közeledő tölgyfa, melynek törzsén tábla is jelzi, hogy nem akármilyen fáról van szó. A fát Zombori Ödön birkozó kapta az aranyérme mellé és az akkor itt álló ferences rend kertjében ültették el.

Fotók: fokert.hu

Olimpiai emlékfal a Farkasréti temetőben

A Farkasréti temetőben július elején avatták fel az elhunyt olimpiai bajnokok előtt tisztelgő emlékfalat. Az 172 elhunyt magyar olimpiai bajnok nevét őrző köralakú emlékmű falán a „Ciltius, altius, fortius!” latin felirat olvasható, mely magyarul annyit tesz: gyorsabban, magasabbra, erősebben! Az emlékfal előtti téren a térkövekből az olimpiai ötkarika rajzolódik ki, az emlékmű pedig megidézve a győzteseknek járó babérágból font koszorú képét, egyetlen monumentális körgyűrű formában őrzi az utókornak az olimpikonok nevét.

Fotó: Team Hungary Facebook

Olimpiai tematikájú fényfestés a Margitszigeten

Augusztus 11-ig, vagyis pontosan a párizsi olimpia végéig lesz látható a Margitszigeti Zenélő Szökőkút különleges fényfestése, mely amellett, hogy segíti a ráhangolódást és szurkolást az ötkarikás játékokra, magyar sportolók múltbéli sikerei előtt is tiszteleg. A mindennap 21:50-kor kezdődő, vízpárára vetített előadás fotókkal és videórészletekkel emlékezik meg többek között Egerszegi Krisztina, Benedek Tibor, Balczó András és Papp László sikereiről.

Fotó: Team Hungary Facebook

Ha lebilincselő magyar sportfilmekkel hangolódnátok az olimpiára: