Kirándulás Budapest közelében: 5 vadregényes kirándulóhely változatos tájakon

Megannyi vadregényes kirándulóhely vár Budapesttől egy karnyújtásnyira, ami autóval vagy vonattal akár egy óra alatt megközelíthető. Irány a természet!

Veresegyházi-tavak tanösvény

Budapesttől egy karnyújtásnyira, csupán 25 kilométerre már olyan vadregényes tájakra bukkanhatunk, mint a Veresegyházi-tavak tanösvény, amit kétféle hosszúságú úton járhatunk körbe. A három tóból álló Veresegyházi-tavak tagjai a Pamut-tó, az Ivacsi-tó és a Malom-tó, amelyek tavasztól őszig különösen szép, zöldellő környezetben tündökölnek. A három tó partján fut végig a 13 állomásos Veresegyházi-tavak tanösvény, amelynek bejárása közben vadkacsákkal, teknősökkel, orchideákkal és akár még édesvízi medúzákkal is találkozhatunk. A 4880 méter hosszú ösvény önállóan és idegenvezetéssel is körbejárható, két útvonalon: a kis kör 2-2,5 óra alatt, míg a nagy kör 4-4,5 óra alatt teljesíthető.

Fotó: Pálfalvi László

Úszóláp tanösvény, Szigetszentmiklós

Szigetszentmiklós térségében, a Ráckevei-Dunán, egy tömegközlekedéssel és autóval is könnyen megközelíthető, állat- és növényvilágban gazdag helyszín kecsegtet kikapcsolódással. Az itt található, összesen 700 hektáron elterülő úszólápot Európa második legnagyobbjaként tartják számon, melyet egy könnyed sétával bejárható, fahidakkal tarkított vadregényes tanösvényen fedezhetünk fel. A 700 méter hosszú tanösvény bár könnyen és gyorsan bejárható, érdemes elidőzni itt egy keveset, kiélvezni a természet tapintható közelségét és a romantikus fahidakról gyönyörködni a vízi élővilágban.

Fotó: Bálint Brigitta

Beliczay-sziget, Érd

A Beliczay-sziget, mely mára már csak nevében őrzi egykori sziget voltát, élményeket és feltöltődést nyújtó kedvelt kirándulóhelyszín. A kirándulást az egykori Thermal Hotel Liget mellől, a Csónak utcán kezdődő Tőzike tanösvényen érdemes kezdeni, mely 9 állomáson keresztül kalauzolja az itt kirándulókat, le egészen az érdi Duna-partig. A 2,5 km hosszúságú tanösvény információs tábláinak köszönhetően megannyi ismeretet gyűjthetünk az ártéri erdőről, annak igen gazdag növény- és állatvilágáról, de a kialakított pihenőknek és tűzrakóhelyeknek hála meg is pihenhetünk egy kis időre, mielőtt a partra érnénk és gyönyörködnénk egyet a Dunában.

blank
Fotó: Evii Zoo

Benta-patak, Százhalombatta

A Benta-patak Biatorbágytól Százhalombattáig hömpölyög komótosan, míg el nem éri úti célját, a Dunát. A sík terepet átszelő patak kirándulók és kutyát sétáltatók, valamint a horgászok kedvelt helyszíne, melynek partján kellemes kirándulást lehet tenni. A környék legjelentősebb folyóvizének számító Benta-patak partján egykor vízimalmok is működtek, mára pihenésre alkalmas padok segítik a vízközelben feltöltődést. Attól függően épp melyik településen halad át, megannyi néven ismerik, torkolata pedig egy kisebb vízesést is tartogat az itt kirándulók számára.

blank
Fotó: Evii Zoo

Még több patakparti ösvény, amit érdemes felkeresni:

Fóti homokbánya

Vannak, akik minisivataghoz hasonlítják, mások Holdbéli tájként írják le, de vannak olyan kirándulók is, akiknek Izlandot juttatja eszébe. Egy biztos: a Budapesttől karnyújtásnyira található fóti homokbányát legalább egyszer érdemes megnézni, hogy mi magunk is eldönthessük, mihez is hasonlít pontosan ez a földöntúli táj. Az egykori homokbánya méltán népszerű kirándulóhelynek számít könnyű megközelíthetősége és különleges látványa miatt, ahol nincs más csak a végeláthatatlan égbolt és a lábunk alatt elterülő homoksivatag. Az elhagyatott fóti homokbánya olyan szempontból is különleges, hogy két krátere más-más vidéket idéz meg, változatos látképe miatt nehéz tehát megmondani, mire is hasonlít pontosan.

blank
Fotó: Egy jó kép az utazásról

További, tömegközlekedéssel elérhető kirándulóhelyek Budapest közelében: