7 lenyűgöző panorámapont és kirándulóhely a Bükk lágyan hullámzó vidékén

Magyarország egyik legváltozatosabb hegyvidéke vadregényes ösvényeivel és páratlan magaslataival számtalan kirándulót vonz. Tartsatok velünk, és fedezzük fel együtt a Bükk festői szépségű kilátópontjait, ahol elképesztő panoráma fogad! 

Bél-kői kilátó, Bélapátfalva

Bámulatos sziklavilágot fedezhetünk fel a Bélapátfalva határából induló kanyargós szerpentinen. Túránk a 6 kilométer könnyű menetelés után a 815 méter magasan fekvő Bél-kői kilátónál csúcsosodik ki. A Bél-kő formáját nem a természet, hanem emberi kéz alkotta, és lebilincselő kilátást kínál a Bükk hegyeire és a Mátra gerincére. A népszerű, nagyjából három óra alatt teljesíthető erdei séta hét állomásra van felfűzve, melyek segítségével megismerkedhetünk a Bükk földtörténetével és a környék ritka állat- és növényfajaival is.

Fotó: Aktív Magyarország

Major-tetői kilátó, Szarvaskő

Az ország egyik legszebb fekvésű településeként emlegetik a mesebeli völgykatlanban rejtőző Szarvaskőt, melyre lenyűgöző panoráma nyílik a Major-tetői kilátóból. A Rózsa utcáig autóval is eljuthatunk, ahonnan 15-20 perces sétával, meredek úton közelíthetjük meg a faszerkezetű kilátótornyot. Ha egyszerre sok kiránduló élvezi a táj szépségét a kilátóból, és még az időjárás is szeles, könnyen előfordulhat, hogy meg-meginog az építmény, de ez ne riasszon el senkit, a szerkezet teljesen biztonságos.

Fotó: Egy jó kép az utazásról

Zsófia-kilátó, Lillafüred

Felső-Hámorból egy 1,3 kilométeres tanösvényen közelíthető meg Lillafüred meghatározó látványossága, a Zsófia-kilátó, amely igazán lenyűgöző kilátással kecsegteti a kirándulókat. Nevét a Borsodi Bükk Egylet alapítója, báró Vay Béla Borsod vármegyei főispán felesége, gróf Teleki Zsófia tiszteletére kapta. A régi kilátó túlélt két világháborút, majd 1950-ben lebontották, és a helyére antennát telepítettek a Dolka-hegy oldalába. A kilátók királynőjének is nevezett, felújított torony legtetején, 390 méteres tengerszint feletti magasságból csodálhatjuk meg a patinás Palotaszállót, a Hámori-tavat és a völgykarokat.

blank
Fotó: Horváth Csongor

Petőfi-kilátó, Bálvány

A Bükk-vidék tekintélyt parancsoló hegye a Bálvány, amelynek 956 méter magas csúcsán találhatunk rá a Petőfi-kilátóra. Az eredeti messzelátó még az 1848-as szabadságharc centenáriumi évében épült fel, diósgyőri turisták összefogásának köszönhetően, akik a vas csőelemeket a kezükben szállították fel a Garadnáról a Bálványra – egy korabeli túrázó elmesélése alapján. A 18 méter magas, többször felújított kilátó tetejére egy gyakorlatilag függőleges vaslétrán kell felkapaszkodnunk, ami minden lépcsőfokot megér, hisz a magasból a 360 fokos körpanoráma lélegzetelállító természeti csodáit – akár az Északi-középhegység összes tagját – megpillanthatjuk.

blank
Fotó: Szabó Gyula / forceberg

Három-kő

Lélegzetelállító kilátás fogad a Bükk 904 méter magasan található bércéről, amely természetes kilátópontként várja a kirándulókat. A fehérlő ormok sziklagyepén ülve elmélázhatunk a festői, hullámzó tájban gyönyörködve, melyben körvonalazódnak többek között a Tar-kő, a Kékes és a Nagy-Eged vonulatai. A Három-kőhöz több útvonalon is eljuthatunk, a legegyszerűbb, ha az Olasz-kapu parkolóból a kék turistajelzést követjük, amelyen érintjük a meseszép Zsidó-rétet, mielőtt a zöld háromszög jelen felmásznánk a csodálatos panorámájú bércre.

blank
Fotó: Pozsgai József Jocó
Osszátok meg velünk saját készítésű fotóitokat a ,,Magyarország legszebb helyei'' Facebook-csoportunkban, amelyhez ITT tudtok csatlakozni.

Tar-kő

A Bükk legmagasabban fekvő természetes panorámapontja a Tar-kő. Itt nincs szükség ember alkotta kilátótoronyra, hiszen a 949 méteres magasságban található gyepes mészkőszirtről páratlan kilátás nyílik a hegység déli részére. A szikla peremén ülve olyan érzés kerít minket hatalmába, mintha a világ tetején lennénk. A lágyan hullámzó hegyhátak között megpillanthatjuk a békés Hór-völgyet és a kapujában magasodó Ódorvárat. Kelet felé a Három-kő bukkan elő az erdőrengetegből, nyugaton pedig a Felsőtárkányi-medence terül el a lábunk alatt. Tiszta időben akár még a Kékes és a Galyatető ormát is kiszúrhatjuk.

blank
Fotó: Szabó Gyula / forceberg

Kalica-tető, Upponyi-hegység

Az Uppony fölött található a Kalica-tető, amelynek legtetejére felérve lenyűgöző, szinte 360 fokos panorámában lehet részünk. Látni lehet innen az Upponyi-hegység gyönyörű vonulatait, a Lázbérci-víztároló partjának erdős részét, a távolban pedig még a Bükk-fennsík is fel-feltűnik. A túra során érdemes érinteni a sziklatető oldalában álló Herkó Páter-keresztet is, amely a hagyomány szerint a reformáció és a katolicizmus határát jelölte.

blank
Fotó: Aktív Magyarország

Ha kipipáltátok az összes panorámapontot, sétáljatok egyet Magyarország legszebb víztározói körül: