5 vadregényes víztározó, ami tökéletes úti cél tavaszi kiránduláshoz

Vízközelbe vágytok? Itt az idő, hogy felkerekedjetek! Az ország ismertebb tavai helyett 5 felfedezésre váró víztározót ajánlunk, ami minden elképzeléseteket felülmúlja.

Lázbérci-víztározó

A Szilvásváradtól nagyjából 20 percnyi autóútra található Lázbérci-víztározó, avagy az Uppony-hegység festői szépségű tava Magyarország egyik legnagyobb víztározója, amelyet a Bán-patak felduzzasztásával hoztak létre. Gazdag halállománya miatt ismert horgászparadicsom, mégsem csak a horgászok, a kirándulók kedvelt célpontja is. A környezet egyszerűen mesés, hiszen a tavat csodás dombok veszik körül, és a tavasszal zöldbe boruló természet látványa lélegzetelállító. Ezen a fokozottan védett területen számos tanösvény várja a túrázókat. (A sárga-fekete jelzésű Szalamandra tanösvény egyik szakasza például a Kéktúra egyik megállóhelye.)

Lázbérci-víztározó
Fotó: Leyer Péter Photo & Video

Csórréti-víztározó

Az erdei környezetben fellelhető Csórréti-víztározó hazánk legmagasabban fekvő, ivóvízellátást szolgáló víztározója, egyben víztisztító mű. Az 1970-es években épült, és több környékbeli terepülés, így például Galyatető, Bagolyirtás és Mátraháza vízellátását is biztosítja. A kristálytiszta vizű tavat öt patak táplálja, és ugyan biztonsági okokból a víztározó területe nem látogatható, a környéken sok-sok kilátó, túraösvény, arborétum és más látnivaló van, ami miatt érdemes arra kirándulni. Azért a tó látványáról sem kell lemondanotok, mert, ha ellátogattok Galyatetőre, onnan csodálatos kilátás nyílik a mesterségesen kialakított tóra.

Csórréti-víztározó
Fotó: Horváth Zsolt

Ezt a mesterséges tórendszert is látnotok kell:

Hasznosi-víztározó

Két remek tippünk is van arra az esetre, ha megnéznétek a Csörgő-patak és a Mátrából lefolyó esővíz által táplált, 1973 és 1986 között létrehozott Hasznosi-víztározót. 1.) Vegyétek szemügyre egészen közelről, Pásztó település külterületén! Akár körbe is sétálhatjátok, mert a festői környezetben fekvő, fákkal és dombokkal körülvett tó nyitva áll a kirándulók és az engedéllyel rendelkező horgászok előtt. 2.) Van még egy lehetőség, azaz egy másik szemszög, ahonnan lehetőség nyílik a tó megcsodálására. Húzzatok túracipőt, keressétek fel a Pásztó és Hasznos határán található cserteri vár romjait, és gyönyörködjetek a tóra nyíló, pazar panorámában.

Hasznosi vár és víztározó
Fotó: Horváth Zsolt

Markazi-víztározó

Csupa kellemes meglepetésre számíthatnak a Markazra látogatók, mert a bájos település több szempontból is csábító kirándulási célpont. A túrázók bejárhatják a vidék ismertebb útvonalait, míg a borkedvelők megismerkedhetnek a környék ízeivel. Bármi a látogatás apropója, a víztározóhoz szinte kötelező kimenni, már csak azért is, mert a feltöltődéshez minden adott, például a háttérben meghúzódó, szemet gyönyörködtető látvány, amit a hegyek és a szőlőtáblák látványa nyújt. Habár a tó az erőmű működéséhez kapcsolódóan elsősorban ipari célokat szolgál, az engedéllyel rendelkezők horgászhatnak és csónakázhatnak, sőt, vitorlázásra és szörfözésre is van lehetőségük.

Markazi-víztározó
Fotó: Peter Leyer – Photo & Video

Háziréti-víztározó

Pilisvörösvár és Csobánka határán, Dobogókőtől mintegy 15 kilométerre várja a horgászni és pihenni vágyókat a Háziréti-víztározó. Története a rendszerváltás előtti időszakban kezdődött: 1984-ben, a patakok felduzzasztásával keletkezett, aminek következtében fákat öntött el a víz. Csonkjaik fel-feltűnnek a tó egyes részein, emiatt a víztározót gyakran hasonlítják a Gyilkos-tóhoz. A fővárostól karnyújtásnyira lévő, sokak által „nadrág alakúként” jellemzett horgásztó változatos, szárazföldi és vízi élővilággal büszkélkedhet, emellett tudható róla, hogy különösen gazdag a szitakötőfaunája. Tökéletes választás, ha természetközeli élményre vágytok.

Háziréti-víztározó, horgásztó
Fotó: Horváth Gábor (flickr fakocka84)

Budapest nem mindennapi szigetét is érdemes felkutatni: