6 szabadtéri makettpark országszerte, ha különleges kirándulásra vágytok

A múzeumi miniatűr kiállítások után ezúttal az ország szabadtéri makettparkjait gyűjtöttük egy csokorba, ahol a szabad ég alatt, friss levegőn járhatjátok végig a miniatűr nevezetességeket.

Mini Magyarország, Szarvas

Tizenegy éve már, hogy 2013-ban megnyílt Szarvason a Mini Magyarország interaktív makettparkja. A Szarvasi Arborétum részét képező, de önállóan is látogatható látványosság 1:50 léptékű makettjei révén alig néhány óra alatt az ország összes nevezetességét lehetőség nyílik megtekinteni. Az akadálymentes, babakocsival is bejárható parkban a nevezetes épületeken túl a Balaton, a Duna és a Tisza mini mását is megcsodálhatják az érdeklődők. Természetesen a makettvasút szerelmeseinek sem kell a szomszédba menni a látnivalóért, hiszen az ország leghosszabb makettvasút-hálózata is megtekinthető itt.

5540 Szarvas, I. Külkerület 9. | Weboldal | Facebook

Fotó: Mini Magyarország Szarvas Facebook-oldala

Vármakett-park, Dinnyés

Éppen pont 10 évvel ezelőtt, 2014-ben nyitotta meg kapuit az ország egyedülálló látványosságainak egyike, a dinnyési vármakett-park. A 2 hektáron elterülő és számos egyéb látnivalót tartogató szabadtéri makettparkban olyan, középkori magyar várak kicsinyített mását tekinthetitek meg, melyek eredetije ma már csak várromként látható. A 46 rekonstruált vármakett különlegessége, hogy anyaghűek, tehát eredetijükhöz hasonlóan kőből, téglából, fából, illetve földből készültek.

2485 Dinnyés, Kossuth u. 17. | Weboldal | Facebook

Fotó: Várpark – Dinnyés Facebook-oldala

Mini Skanzen és Tájház, Ászár

Jászai Mari szülőházától nem messze és a szomszédos Kisbér mesés makettparkjától mindössze egy karnyújtásnyira egy varázslatos makettpark invitálja a kikapcsolódni vágyókat Ászár településére. A keddtől szombatig nyitvatartó Mini Skanzen 2011 óra várja tárt kapukkal a makettek szerelmeseit és a Tájház mellett számos érdekességgel szolgál az ide látogatóknak. A méretarányos házak mindegyike egy-egy időszakot és építészeti stílust örökít meg, így nyújtva élménydús kikapcsoládást és némi időutazást a múltba.

2881 Ászár, Dózsa György u. 4. | Weboldal

blank
Fotó: Herczeg Mónika

Ha kíváncsiak vagytok, mely múzeumok várnak miniatűr kiállítással >>

Ezer év parkja, Mórahalom

Két hektáron terül el Mórahalom szabadtéri makettparkja, ahol 1:25-ös méretarányban nyílik lehetőség megtekinteni a történelmi Magyarország sokszínű kincseit. Az Ezer év parkjában a család apraja-nagyja csodájára járhat a magyarság építészeti szimbólumainak és remekműveinek: megtekinthető például a soproni Tűztorony, a hortobágyi Kilenclyukú híd éppúgy, mint a horvátországi Brinje vára. Talán nem árulunk el nagy titkot, hogy mind közül az egyik legnépszerűbb az Országház élethű makettmása. Az itt töltött időt ráadásul további programokkal és élményekkel tehetitek teljessé.

6782 Mórahalom, Móradomb körút 17-19. | Weboldal | Facebook

blank
Fotó: Ezer Év Parkja Mórahalom – Kicsiben a legnagyobb Facebook-oldala

Sopron Vármegye Makettpark

Soproni kiruccanás alkalmával, egy finom olasz fagylalttal a kézben érdemes az Erzsébet-kert felé venni az irányt, hiszen a kert túloldalán tartalmas kikapcsolódásban lesz része a család egészének. Az ingyenesen látogatható Sopron Vármegye Makettparknak köszönhetően egy pillanatra sem kell elhagynunk a hűség városát, hogy megtekinthessük a környező nevezetességeket. A több, mint 800 négyzetméteren elterülő makettparkban 32 Soporon vármegyei látványosság kicsinyített mása kapott helyet. A várak, kastélyok és templomok és az ikonikus Tűztorony mellett megtekinthetitek többek között a Lábasházat és a fertődi Eszterházy-kastélyt is.

9400 Sopron, Bánfalvi út 2. | Weboldal

blank
Fotó: Sopron Vármegye Makett és Emlékpark Facebook-oldala

Mini Magyarország Makettpark, Kisbér

Ha az ászári Mini Skanzent megtekintettétek, érdemes a szomszédos településre, Kisbérre is ellátogatni. Az igazán hangulatos környezetben, a kisbéri tó partján kialakított makettparkban, fák árnyékában tekinthetők meg Magyarország látványosságai kicsiben. Az áprilistól októberig látogatható parkban ténylegesen ízelítőt kaphatunk az ország nevezetességeiből, hiszen az ikonikus épületek mellett olyan maketteket is lehetőség nyílik megtekinteni, mint a budapesti Gyermekvasút, az aggteleki cseppkőbarlang vagy épp az Őrségben található Pityerszer kicsinyített mása.

2870 Kisbér, Tópart u. | Weboldal

blank
Fotó: kisber.hu

Ha éltek-haltok a miniatűr alkotásokért, Miskolctapolcára is érdemes ellátogatnotok: