Miniszobor-tanösvényen járhatjuk be Miskolctapolca tavakkal és fákkal ölelt parkját

Miskolctapolcán, a messze földön híres barlangfürdő szomszédságában megújult parkba egy egész miniszoborcsapat költözött nem olyan rég. A miniatűr alkotásokat egy tanösvény segít kézre keríteni és ezzel együtt jobban megismerni Miskolc és környékének nevezetességeit és helyi értékeit.

Fotó: Hatvani Anikó

Budapest kisebb-nagyobb rajongótábornak örvendő miniszobrait talán nem is kell részletesebben bemutatnunk. A fővárosban oly népszerű – elsőként Kolodko Mihály által életre hívott -, miniatűr alkotások köré mára vezetett séták, sétaútvonalak és egyéni felfedezőtúrák egyaránt szerveződnek.

Budapesten, a XI. kerületben legutóbb egy egész sétány újult meg miniszobrokkal, míg a vidéki városok közül Veszprémben, Tihanyban és Vácon is lehetőségünk nyílik keresgélni a bronzba öntött műalkotásokat.

Fotó: Hatvani Anikó

A vidéki települések közül nem is olyan rég Miskolctapolca állt be a sorba, ahol ezúttal egy alternatív tanösvényen keríthetjük kézre az apró alkotásokat.

A barlangfürdő szomszédságában található, az aktív kikapcsolódásnak számtalan formáját kínáló park ugyanis nemcsak megújuláson és korszerűsítésen esett át, de otthona lett nem kevesebb mint 15 miniszobornak is.

Helyi nevezetességek miniszoborba öntve

Az alkotások között találhatunk mókust, hattyúpárt, vidrát, szalamandrát ugyanúgy, mint a DVTK logója díszítette futballcipőt, továbbá a Lillafüredi kisvasút, a Diósgyőri vár, valamint az Avasi-kilátó bronzba öntött, mini változatát.

blank
A Lillafüredi kisvasút miniszoborba öntött mása. Fotó: Hatvani Anikó
blank
Fotó: Hatvani Anikó

A legkülönfélébb formákat öltött miniszobroknak és a hozzájuk tartozó térképes segítségnek, valamint a parkban található interaktív tábláknak hála jobban megismerhetjük Miskolc és környékének nevezetességeit és helyi értékeit egyaránt.

Az alkotások egytől egyig Plank Antal munkáját dicsérik, akinek miniszobrai Budapest számos helyszínén is megtalálhatók.

blank
Mancs, a mentőkutya miniszobra. Fotó: Hatvani Anikó

A helyiek, valamint a közelről és távolról érkezők által is kedvelt parkba immár nemcsak a csónakázás, az ide-oda szaladgáló mókusok és a szirmaikat bontogató tavirózsák miatt lesz érdemes ellátogatni, de egy játékos felfedezőtúra reményében is, a Csónakázó-tótól és a Békás-tótól mindössze egy karnyújtásnyira.

A miniszobrok megtalálásához Miskolc weboldalán térképes segítség is rendelkezésre áll, melyet ide kattintva érhettek el.

Ha a fővárosban is felkutatnátok Plank Antal miniatűr alkotásait: