Szepes Mária Budapestje: A Pöttyös Panni-könyvek írójának fővárosi élete

Szepes Mária, akit legtöbben a Vörös Oroszlán és a Pöttyös Panni-könyvek írójaként ismernek, fordulatos életet tudhat magáénak, melyről nem egy budapesti helyszín mesél és őriz emlékeket. Tartsatok velünk, ha a fővárost ezúttal Szepes Mária élete mentén barangolnátok be!

Szepes Mária élete során Budapest több kerületéhez és helyszínéhez is kapcsolódott, otthonai és iskolái Pesthez és Budához egyaránt kötötték. A kezdetektől írónak készült, alig tízévesen már verseket és novellákat írt, ez azonban nem szabott gátat annak, hogy számos területen kipróbálja tehetségét.

Fotó: Szepes Mária Alapítvány Facebook-oldala

Családja révén kisgyerekkorától kezdve színészkedett, sikeres balettvizsgával és kereskedelmi érettségivel a kezében művészettörténetet, irodalmat és pszichológiát is hallgatott.

Írói hivatása eredményeképp forgatókönyvektől újságcikkeken át regények és nagy sikerű gyerekkönyvek viselik nevét, alkotói sokoldalúsága tehát vitathatatlan.

Gyermek- és fiatalkori évek Pesten

Szepes Mária, aki Scherbak Magdolnaként látta meg a napvilágot, 1908. december 14-én született Budapesten, Terézvárosban. Napjainkban a terézvárosi Jókai téren található Vörös Oroszlán Teaház – mely nevével tiszteleg az írónő egyik fő műve előtt – talán nem véletlenül lelt épp ebben a kerületben otthonra.

Terézvárost követően, gyerekkorának első éveit előbb Újpesten, azt követően pedig Józsefvárosban, a Rákóczi út 51. szám alatt töltötte. A művészcsaládba született Mária mellett egy évvel idősebb bátyja, Viktor hozzá hasonlóan sokoldalú alkotóként vált ismertté és nagyban inspirálta húga szerzeményeit is.

Rákóczi út 51. – Fotó: Szabó Hajnalka

Újpesten édesapja alapította meg az Újpesti Népszínházat, alig néhány évesen itt volt lehetősége gyerekszínészként debütálni. Mária ötéves korában költöztek Rákóczi úti otthonukba, általános iskolai tanulmányait pedig a Rökk Szilárd utcában kezdte meg.

blank
Rökk Szilárd utca – Fotó: Szabó Hajnalka

Józsefvároshoz köti menyegzője is, melyet 1930 karácsonyán tartottak Szepes Bélával. A friss házasok házasságkötésük után nem sokkal, 1931 első napjaiban elhagyták Józsefvárost, Budapestet és vele együtt Magyarországot is, hogy három évre Berlinbe költözzenek.

Berlinből Budára

Berlint követően Mária és férje 1933-ban költöztek vissza Budapestre, ekkor azonban már nem Józsefvárosba és nem is Pestre, hanem a budai Szentimrevárosba, vagyis a mai Újbudára. Újdonsült budapesti életüket a Budafoki út 55. szám alatt kezdték meg, és egészen 1938-ig e ház falai közt élték mindennapjaikat.

blank
Budafoki út 55. – Fotó: Szabó Hajnalka

A Budafoki út 55. szám alatt lévő otthonukból az ugyancsak a XI. kerületben található Kökörcsin utcába költöztek. Itt kezdték meg egyetlen kisfiukkal, Szepes Miklós Bélával új életüket 1938-ban, immár családként. Az idill azonban nem tarthatott sokáig, gyermekükkel ugyanis mindössze 7 hónap adatott meg együtt, akitől decemberben fájdalmas búcsút kellett venniük.

Szepes Mária és Szepes Béla kisfiuk távozásával maga mögött hagyta a Kökörcsin utcát, és a szomszédos Ulászló utcába költözött, a 72-es szám alá.

blank
A XI. kerületi Kökörcsin utca – Fotó: Szabó Hajnalka

Ekkor már 1939-et írunk, küszöbön a második világháború, melyet Mária és testvére Leányfalun vészeltek át. Mária és Viktor zsidó családba születtek és nevelkedtek, és bár Mária 1930-ban tért át az evangélikus, testvére pedig 1938-ban a római katolikus vallásra, ez nem óvta volna meg őket az elhurcolástól.

Szepes Mária a második világháború alatt már dolgozott egyik fő művén, a Vörös Oroszlánon, mely öt év alatt novellából regénnyé nőtte ki magát.

A háború végével Szepes Mária, férjével együtt egy helyreállításra váró, pasaréti villalakásba költözött, a később Szabó Magda által is lakott és híressé vált Júlia utcába. A helyreállított villa rövid időn belül kulturális mozgalmuk központjává vált.

blank
Ulászló utca 2. – Fotó: Szabó Hajnalka

Ezidőtájt születtek tollából a Pöttyös Panni-sorozat kötetei és a Vörös Oroszlánhoz hasonlóan több évig írt Raguel hét tanítványa című könyv is. Élete utolsó pillanatáig írt és alkotott, 98 éves korában, 2007-ben lelt végső nyugalomra.

Ha a Júlia utcát már magatok mögött hagytátok, fedezzétek fel Pasarét kincseit: