A régi idők karácsonyát idézi meg a Gödöllői Királyi Kastély decemberben

A Gödöllői Királyi Kastély változatos tematikus programjaival, valamint az épületen kívül-belül pompázó karácsonyi díszítéseivel és fényeivel már az adventi időszaktól kezdve segíti az ünnepre hangolódást. A régi idők karácsonyait, azon belül is a 19. századi karácsonyokat egy egész napos program keretében ismerhetik meg az érdeklődők december 28-án.

Fotó: Gödöllői Királyi Kastély

Erzsébet királyné karácsonya a Gödöllői Királyi Kastélyban (2023. december 28.)

Micsoda élményt jelentene visszarepülni az időben, és átélni, hogyan készülődtek az ünnepre a kastélyban, például a királyi időszakban! Évről évre hagyományosan december 28-án rendezik meg az Erzsébet királyné karácsonya nevű családi napot a Gödöllői Királyi Kastélyban.

Egy olyan múltidéző eseményen vehetnek részt a látogatók, mely során a kastély fényűző termeiben sétálva láthatják, mit is jelentett a királyi családnak a karácsony. Ez az ünnep azért is volt különleges az uralkodócsalád számára, mert Erzsébet királyné december 24-én született. A gödöllői kastélyban a királyné 9 alkalommal töltötte meghitt módon, családi körben ezt a számára kétszeres ünnepet.

Fotó: Gödöllői Királyi Kastély

Éljétek át a múltbéli karácsonyok élményét!

A családoknak szóló program részeként többek között lehetőség nyílik a kastély Dísztermében Erzsébet királynéval és legkisebb lányával, Mária Valériával, valamint egyik udvarhölgyével is találkozni, beszélgetésbe elegyedni. Újra megelevenedik a múlt az élő történelmi interpretáció keretében, történelmi ruharekonstrukciók és kosztümös szereplők segítségével.

A Mare Temporis Történelmi Hagyományokért Egyesület tagjai segítségével egy igazi időutazásban lehet részetek, segítségükkel a korabeli táncokat is kipróbálhatják a látogatók.

blank
Fotó: Gödöllői Királyi Kastély

A kastély kicsinyített másában a család minden tagja felpróbálhatja a korabeli divat alapján készített öltözeteket. Az alkotás örömét is átélhetitek a kézműves programhoz csatlakozva a nap folyamán. Bíró Szabolcs ötletes újrahasznosított játékaival az ünnepi felesleget is lemozoghatjátok.

A különböző helyszíneket végigjárva pecsétgyűjtő játékban vehetnek részt a családok, mellyel értékes nyereményekhez juthatnak a program végén. A napot a Turai Táncműhely gyermekelőadóinak Bátor hópelyhecske című balettelőadása zárja.

Bővebb infó: kiralyikastely.hu

Január végéig látogatható a kastély páratlan Sisi-gyűjteménye: