Bartók két egyfelvonásosát tűzi műsorára a Magyar Állami Operaház

Bartók két olyan egyfelvonásosát tűzi műsorára februárban a Magyar Állami Operaház, amelyek ősbemutatóinak több mint 100 éve ugyancsak az Andrássy úti dalszínház adott otthont. Míg A fából faragott királyfi Velekei László, a Győri Balett igazgatójának új koreográfiájával látható, addig A kékszakállú herceg vára a dán sztárrendező, Kasper Holten 2018-as színrevitelében tekinthető meg.

A fából faragott királyfi

Velekei László, akinek táncművészként, koreográfusként és igazgatóként az elmúlt 25 évben pályafutása összeforrt a Győri Balettel, először dolgozik együtt a Magyar Nemzeti Balett társulatával. Értelmezésében a Balázs Béla által szőtt mese a Királyfi és a Királykisasszony közt szövődő szerelemről és az azt kihívások elé állító Tündérboszorkányról érzékeny lélektani ábrázolással ötvözve egyfajta fejlődéstörténetté, a felnőtté válás meséjévé válik, amihez Rózsa István és Rományi Nóra tervezett impozáns díszleteket és jelmezeket.

A 2023. február 11. és 26. között hat alkalommal látható produkcióban a Királyfit Balázsi Gergő Ármin, Zhurilov Boris és Ragyus Nyikolaj, a Királykisasszonyt Felméry Lili, Lee Yourim és Pokhodnykh Ellina, a Tündérboszorkányt Carulla Leon Jessica, Yakovleva Maria és Földi Lea, míg a Fabábút Rónai András, Guerra Yago és Kiyota Motomi alakítja, közreműködnek a Magyar Nemzeti Balett tánckari művészei.

A kékszakállú herceg vára

A fából faragott királyfi párdarabjaként Bartók egyetlen operáját, A kékszakállú herceg várát a világhírű dán rendező, Kasper Holten 2018-as színrevitelében tűzi műsorára az OPERA. Az Európa, Ázsia, Észak- és Dél-Amerika dalszínházaiban is tevékeny rendező előadásához az Operaház épületéből merített ihletet, egész pontosan annak 5. emeleti tetőterében a felújításig működött díszletfestőteremből, amelyet a színpadi díszlet is megidéz.

Balázs Béla sokrétű szimbólumokban gazdag librettójából kiindulva Holten interpretációjában Kékszakállú és Judit kapcsolata egy festőművész és múzsájának összetett, változó dinamikájú viszonyát mutatja be. A Kékszakállú műteremként átértelmezett várban ezek után a Judit által elkért kulcsok és ajtók is különböző jelentéstartalmakkal gazdagodnak.

A produkcióban idén februárban Juditot Vörös Szilvia, a Bécsi Állami Operaház társulatának tagja énekli, míg Kékszakállút két ugyancsak jelentős nemzetközi tapasztalatokkal rendelkező művész, Bretz Gábor és Palerdi András kamaraénekesek formálják meg. A közreműködő Magyar Állami Operaház Zenekarát mindkét egyfelvonásosban Kocsár Balázs főzeneigazgató dirigálja.

Tovább a jegyvásárlásra >>