11 kihagyhatatlan látnivaló a Vértes és a Gerecse télen is csodálatos vidékén

A Dunántúli-középhegységhez tartozó Vértes és a Dunazug-hegyvidék részének tekintett Gerecse a múlt századi bányászat ütőereiként nem mondhatni, hogy vonzották volna a természetbarátokat, a helyzet azonban mostanra szerencsés fordulatot vett: évről évre egyre többen vágnak neki a várromokban, különleges földrajzi formációkban és túraútvonalakban gazdag táj felfedezésének.

Egynapos kirándulás Tatán

Ha hosszúhétvégét tervezünk a térségbe, mindenképpen érdemes egy napot Tatának szentelni, ahol az időutazáshoz elég csak egy sétát tennünk az Öreg-tó partján. Hazánk legrégebbi, a honfoglalás előtti időkben kialakított mesterséges tava mellett találjuk a Luxemburgi Zsigmond által építtetett tatai vár fennmaradt, délkeleti szárnyát és az 1770-es években emelt barokk Esterházy-kastélyt.

Az eldugottabb andalgásra áhítózók mindenképpen keressék fel a vadregényes hangulatú angolparkot és a skandináv miliőt kínáló Derítő-tavat, és semmi esetre ne hagyjátok ki a 30 hektáron mintegy 300 féle fának otthont adó Agostyáni Arborétumot sem!

Fotó: Jenes András és a Holló

Bokodi-tavi úszófalu

Akinek nincs még elege a vizes látványosságokból, azt Oroszlány határában várja a híres Bokodi-tavi úszófalu. Az Által-ér felduzzasztásával a ‘60-as években létrehozott tó az évtizedek alatt igazi horgászparadicsommá nőtte ki magát: a cölöpökre épült, stégeken keresztül megközelíthető horgászházak kis túlzással Délkelet-Ázsia lebegő falvaira emlékeztetnek. Az épületek magántulajdonban vannak, így ha erre visz az utatok, kerüljétek a szemetelést, és ne zavarjátok a horgászok nyugalmát!

Fotó: Kerekes Norbert

Csókakő vára

Kicsit arrébb, már Fejér megyében magasodik a néhány évvel ezelőtt jelentős ráncfelvarráson átesett Csókakő vára, mely valamikor a tatárjárás után épült meg, a Fehérvárra menő hadi út ellenőrzése céljából. A három részből, egy felső- és egy alsóvárból, valamint a kettő közé ékelt várkápolnából álló, lélegzetelállító kilátást nyújtó erősség ingyenesen látogatható, egyedül a parkolásért kell fizetni.

Fotó: Márton Ede

Még több lenyűgöző vár hazánkban:

Tardosi tanösvények

A vörösmárványáról ismert, sajátos utcaszerkezete miatt Székelyudvarhelyre emlékeztető Tardos mellett szendereg a mesébe illő Malomvölgyi-tó, melyet a Gerecse legmagasabb hegycsúcsai vesznek körül. A tó közvetlen közelében halad a 1,5 kilométer hosszú Malom-völgyi tanösvény, melyen barangolva gyönyörű panorámapontokról láthatunk rá a Gerecse hullámzó hegyvonulatára, és játékos feladatokkal tesztelhetjük tudásunkat a téli álmát alvó völgy élővilágáról.

Egészen más perspektívából fedezhetjük fel a táj jellegzetességeit a köralakú Tardosi lombkorona-tanösvényen: a 44 méter átmérőjű, 105 méter hosszú, 11 méteres magasságig emelkedő, teljesen akadálymentes sétány valódi kuriózum, amit vétek nem megmászni!

Fotó: MTSZ/Természetjáró.hu, Gulyás Attila

Ranzinger tanösvény, Tatabánya

A tatabányai Kő-hegy több érdekességgel is büszkélkedhet: meredek sziklafalán tátong az óriási Szelim-barlang nyílása, amelyet egykor a neandervölgyi ember is az otthonának hívott, és innen néz le Európa egyik legnagyobb madárszobra is. A bánhidai csata ezredik évfordulójára 1907-ben felállított Turul-emlékműtől mindössze 15-20 perc séta alatt érhetjük el a 30 méter magas Ranzinger Vince-kilátót, a Gerecse növény- és állatvilágát bemutató Ranzinger tanösvény végállomását.

Az egykori aknatoronyból 1980-ban kialakított szerkezet egy 1978-ban történt bányaszerencsétlenség áldozatainak emlékére készült és eredetileg a Bányász-kilátó nevet viselte. Új nevét 2008-as felújításakor, Ranzinger Vince bányamérnökről kapta.

Ranzinger-kilátó / Fotó: Horváth Zsolt

Haraszt-hegyi tanösvény, Csákvár

Csákvár központjából érhetjük el a hazánkban egyedülálló, szubmediterrán éghajlati viszonyok jellemezte Haraszt-hegyi tanösvény kezdőpontját, a vízműteleppel szemközti parkolót. A 3,5 kilométer hosszú, hét állomásos körtúra első szakasza a szűk Kőlik-völgy sziklahasadékai között fut, ahonnan egy combos kaptató vezet fel minket a dolomitgyepes Kerek-hegyi fennsíkra. Innen a zöld levél ösvényen megyünk tovább, utunk során pedig olyan növényekkel találkozhatunk, mint a hazánkban csak itt előforduló keleti gyertyán és a magyar gurgolya. Ezek után már csak a Balog-völgy van hátra, és vissza is értünk túránk origójához, a fazekas népművészetéről neves Csákvárra.

Fotó: Csuka Imre 

Kamalduli remeteség, Majk

Majkpuszta 1770 és 1782 között volt a némasági fogadalmat tett kamalduli szerzetesek otthona: az egész Európában egyedinek számító, rendházból, templomból és 17 cellaházból álló épületegyüttes szinte alig változott az elmúlt évszázadok során, tavaly óta pedig ismét régi fényében csodálhatja meg mindenki a több mint 250 éves műemléket. A helyreállítás során felújításra került a zárt egységet alkotó remeteség teraszos kiképzésű díszkertje, valamint egy modern fogadó épületet is átadtak. Az elszigetelten élő szerzetesek világába korhű enteriőrök és interaktív kiállítások engednek bepillantást, míg a gyermekes családokat különböző játékokkal és kézműves foglalkozásokkal várja a régi-új remeteség.

32840 Oroszlány, Majkpuszta 9. | Weboldal

Fotó: Cserhét Szabolcs

Malom és Kacsa, Tata

Tatán, az Öreg-tó partján találjuk a Malom és Kacsa kortárs és ódon elemeket ötvöző épületkomplexumát. Nevét az étteremnek otthonául szolgáló műemlék vízimalmok után kapta, melyek történelmi keretet adnak Tóth Tivadar séf modern, vidéki konyhaművészetének: kistermelői alapanyagok, klasszikus ízvilág és a tálalásra való gondos odafigyelés jelentik a Malom és Kacsa gasztronómiai csáberejét, ami az elragadó környezettel és az Öreg-tóra nyíló panorámával kiegészülve kínál felejthetetlen élményt. Hetente frissülő ebédkínálat, vegán és mentes fogásokat is tartalmazó bisztróétlap, külön gyerekmenü és vasárnapi á la carte reggelimenü garantálják a kifogástalan kulináris örömöket. A kultúrára vágyók nagy örömére kéthetente szerdánként színházi előadásoknak is otthont ad a vízparti vendéglátóhely.

32890 Tata, Tópart utca 19. | Weboldal

Móri borvidék

A szűk 700 hektáros móri borrégió hazánk legkisebbike, s egyben az egyik legnépszerűbb is, amit kiváló fehérborainak köszönhet. A Móri-árok területén fekvő, homokos-löszös talajú vidék szépsavú, lassan öregedő borai közül kiemelkedik a karakteres és élénk ezerjó (ami egyben hungarikum is), amelyet a Miklós Csabi Pincéje kínálatában is megtalálni. A hangulatos borbirtokhoz öt szőlőskert tartozik, melyek terméséből tradicionális technikákat alkalmazva készít Csabi és családja fiatalos, közepes testű fehérborokat. A térség másik kedvelt pincészete a Paulus Borház, ahol a jellegzetes fehérborokon kívül pinot noir-alapú, málnás-ribizlis jegyekkel rendelkező rosét és brut pezsgőt is kóstolhatunk.

Miklós Csabi Pincéje / Fotó: mikloscsabi.com

Földtani Park, Gánt

Gánt határában nem mindennapi látványosság, egy talpalatnyi marsbéli táj bújik meg. Az 1926 és 1987 között működő gánti bauxitbányában a külszíni fejtés nyomán a téglavöröstől, a sárgán át a bíborig és liláig megszámlálhatatlan színben gyönyörködhetünk, miközben a helyszín geológiai jellegzetességeiről és bányászati múltjáról a 13 állomásos tanösvény információs táblái mesélnek. Miután sikeresen bejártátok a földöntúli minden négyzetméterét, ne felejtsétek el megtekinteni a Balás Jenő Bauxitbányászati Múzeum és Földtani Park Geológiai Látogatóközpontban berendezett kiállítást, amely fényképekkel, ábrákkal és eszközökkel vezet be az egykori bányászélet rejtelmeibe.

8082 Gánt, Bányatelep 1. | Weboldal

Fotó: Szabó Gyula

Prés-lak, Tarján

Egy régi présház felújításával született meg a rusztikus és modern stíluselemeket vegyítő Prés-Lak. A szálláshely a Gerecse dombjai között megbúvó apró faluban, Tarjánban várja a romantikus kikapcsolódásra vágyó párokat, többek között egy álomszerű berendezésű konyhával, illetve egy franciaággyal és szabadon álló fürdőkáddal felszerelt tetőtérrel. A Prés-Lak vendégei két keréken is felfedezhetik a környék nevezetességeit, köszönhetően az 1500 forintos napidíj ellenében bérelhető felnőtt bicikliknek, valamint az egészen Etyekig és a Velencei-tóig kiépített kerékpárútnak.

2831 Tarján, Bicskei utca 4. | Weboldal