6 lenyűgöző téli kirándulóhely a Velencei-tó körül, ha a természetben töltődnétek fel

A Budapesttől 50 perces vonatútra fekvő Velencei-tó és környéke az év leghidegebb időszakában is tökéletes úti cél, ha a természetben kapcsolódnátok ki és töltődnétek fel.

Fotó: Zsenits Gyula

Bencze-hegyi kilátó, Sukoró

Velence központjától csupán öt kilométernyi távolságra, Sukoró mellett található a kirándulók körében népszerű Bence-hegyi kilátó, melynek legtetejéről lélegzetelállító, 360 fokos körpanorámában lehet részünk. A 20 méter magas torony 118 lépcsőfokának megmászása után nem csak a Velencei-tavat és környékét, de a Budai-hegységet, tiszta időben pedig még a Bakony egyik csücskét is megcsodálhatjuk a távolból. A tornyot a Velencei-tó bármely pontjáról látni lehet, külön érdekessége pedig, hogy látszólag minden oldalról nézve más-más alakot ölt. Ráadásul, éjszakánként kivilágítják, így még sötétben is gyönyörködhetünk hazánk legkülönlegesebb kilátójában.

blank
Fotó: Bajnok Tibor

Pákozdi Pagony Vadaspark és Arborétum

A Mészeg-hegy oldalában elterülő Pákozdi Pagony Arborétum és Vadaspark először 1990-ben nyitott meg, az azóta végbement fejlesztéseknek hála pedig ma többfunkciós családi kirándulóhelyként szolgálja kicsik és nagyok ismeretterjesztő szórakoztatását. A több mint 7 hektáros területet felölelő vadasparkban testközelből figyelhetjük meg az emukat, a szarvasokat és a muflonokat, de madárröpdékre és a vízi világ feltérképezésére kialakított megfigyelőpontokra is bukkanhatunk. Mindemellett 15 méter magas kilátóból vizslathatjuk a Velencei-tavat körülölelő, vadregényes tájat, sőt, kalandjátszótér, erdei tanösvény és tűzrakóhelyek is várják a természetrajongó családokat.

8095 Pákozd, Mészeg hegy 1. | Weboldal

blank
Fotó: Pákozdi Pagony

Velencei-tavi Madárrezervátum

A Velencei-tó délnyugati része már a 19. században, Herman Ottó korában is híres volt nádasainak gazdag állatvilágáról, az itt élő páratlan madárfajok miatt pedig a területet 1958-ban védett rezervátummá nyilvánították. A környék legfontosabb fészkelő madarai a nagy kócsag, a kanalasgém és a tó jellegzetes lakója, a búbos vöcsök, ragadozó madarakban szegényebb a vidék. Növényvilág tekintetében pedig kiemelt figyelmet élvez a lápi vegetáció fenntartása. A különleges terület látogatásával kapcsolatos információkat itt találtok.

blank
Fotó: pakozd.kornyeke.hu

Pákozdi-ingókövek

Pákozdon egy egészen különleges kirándulóhely várja az érdeklődőket, itt találhatók ugyanis az úgynevezett ingókövek, amikre sokan csak a magyar Stonehenge-ként szoktak hivatkozni. A hatalmas absztrakt alakzatot formálva egymáson egyensúlyozó hatalmas gránittömbök kialakulását számos legenda ötvözi. Egyesek szerint a pákozdi ingókövek nem természetes képződmények, hanem azokat egy korai civilizáció állította, csakúgy, mint Angliában a Stonehenge-et. Ezzel szemben, a geológusok a természetnek tulajdonítják a különös képződményt, hiszen  a 300 millió éves Velencei-hegység hazánk egyetlen gránit alapkőzetű hegysége, az ingókövek pedig ennek maradványa lehet. A helyi köznyelvben sokszor gyapjúzsákokként emlegetett sziklák a település felől, vagy az 1994-ben létesített Gránit földtani tanösvényről is megközelíthetőek.

blank
Fotó: Glázovics Anikó

Várpark Skanzen

A Gárdonytól nem messze található skanzen 2014-ben nyitotta meg kapuit a látogatók előtt: a két hektárnyi területen elterülő szabadtéri kiállítás célja pedig 2018-ban, 2019-ben, 2020-ban és 2021-ben is bekerült a Guinness világrekorderek közé. Az itthon egyedülálló makettparkban a ma már csak romokban létező középkori várak kicsinyített eredetijei láthatók, amelyek rekonstrukciós elképzelések alapján készültek el. A makett további egyedisége, hogy anyagban is hű az eredetihez: a kicsinyített várak, akárcsak eredetijük, kőből, téglából, fából és földből készültek. A várak parkon belüli elhelyezése sem véletlenszerű, hiszen az eredeti elhelyezkedésüknek megfelelően vannak felépítve, megyényi pontossággal.

Nyitvatartás január 1. és  április 15. között: szombat-vasárnap és munkaszüneti napokon 9-16 óráig

2485 Dinnyés, Kossuth u. 17. | Weboldal

blank
Fotó: Várpark – Dinnyés Facebook

Csúcsos-hegyi kereszt

A 268 méter magas Csúcsos-hegy a Velencei-hegység legkeletibb csúcsa Nadap és Pázmánd között, tetéjere egy szőlőbirtokok közötti ösvény vezet, amit ugyan pár kaptatót is tartalmaz, a kilátás mindenért kárpótól. A hegy csúcsán lévő fakeresztet 2020-ban emelték, lábától pedig elképesztő körpanoráma tárul az erre járók elé: tiszta időben az egész Velencei-tó és környéke, a Bence-hegy, a Templom-hegy és a Meleg-hegy csúcsai is látszódnak.

8097 Nadap,Csúcsos-hegy

blank
Fotó: Csúcsos-hegyi kereszt – Nadap Facebook

Ha a közelben fekvő Székesfehérvár városát is felfedeznétek: