Mit figyel az értékbecslő egy CSOK-os lakásvásárlásnál?

Ebben a cikkben megnézzük, hogy egy értékbecslő mit figyel egy CSOK-os lakásvásárlás során értékelendő ingatlan esetén. Sok család és házaspár veszi igénybe a Családi Otthonteremtési Kedvezményt, sokan enélkül nem is feltétlenül tudnának saját otthont vásárolni, ezért is fontos, hogy ismerjük, mi határozza meg a kapható összeget.

Egy CSOK-os lakásvásárlás

Egy lakásvásárlás során igénybe vehetünk különböző állami segítségeket, ha megfelelünk azok feltételeinek. Például a CSOK támogatás igényelhető már az első gyermek születése előtt, de akár a gyermek vagy gyermekek megszületését követően is kérhetjük.

Ez a kifejezetten lakásvásárlási célra szánt támogatás akár 10 millió forint vissza nem térítendő összeget is jelenthet, illetve akár 15 millió forint kedvezményes kamatozású jelzáloghitelt. Mivel mindenkinek egyedi igényei vannak, így több konzultáció is megelőzi az igénylés benyújtását, hogy garantáltan a legjobb feltételekkel tudjuk megkapni a hitelünket.

Hogyan dől el, hogy ki, mekkora összeget tud igényelni?

A CSOK-támogatás igényelhető lakásvásárláshoz, újjáépítéshez, rekonstrukcióhoz vagy akár bővítéshez is. A támogatások mértékét több tényező figyelembevételével határozzák meg. Ilyen például a gyermekek száma, az új otthon építési éve, alapterülete és értéke.

Az ingatlan árának meghatározásához szükségünk lesz egy hivatalos értékbecslői véleményre. Most megnézzük, hogy mik ennek a feltételei, és hogy mi alapján kerül meghatározásra az ingatlan értéke, mely meghatározza a CSOK-igénylés maximális összegét is.

Ezek az értékbecslés feltételei

A felmérés során vannak bizonyos feltételek az ingatlanra vonatkozóan, amelyeket figyelembe kell vennie az értékbecslőnek. Ilyen az, hogy az ingatlannak beazonosíthatónak kell lennie, saját címmel kell rendelkeznie. Az ingatlan-nyilvántartásban csak lakás vagy lakóház megnevezéssel szerepelhet az az ingatlan. A térképnek és az alaprajznak tükröznie kell a valóságot.

Ha ezeknek nem felel meg a lakás vagy ház, akkor a támogatás igénylése nem nyújtható be az adott ingatlanra.

Ezt figyeli még az értékbecslő az érték megállapításához

A hitelbiztosítéki érték meghatározásához az értékbecslő figyelembe veszi az alapterületet, a környezetet, az ingatlan állapotát, energetikai besorolását és számos egyéb tényezőt.

A CSOK-nál van egy olyan szabály is, hogy használt lakásnál a forgalmi értéket maximum 20%-kal haladhatja meg a vételár. Van minimális hasznos alapterület meghatározva, mely a gyermekek számától függően változik. Az értékbecslő itt csak a legalább 1,9 méteres belmagasságot veszi figyelembe. Ebbe nem tartozik bele a pince, a garázs és a nyári konyha sem.

Fontos a komfortfokozat is. Elvárás CSOK-nál az ivóvíz, meleg víz, fűtés, villany és a szennyvízelvezetés megléte is. Valamint az önálló mérőórás közmű, és hogy minden helyiségben legyen fűtés, még a WC-ben is. Ha nincs, akkor ki kell építeni, és utána igényelhető a CSOK.

Mindezek alapján reális értéket tud mondani az értékbecslő.