50+ fantasztikus nyári program a Balatonnál 2022 júniusában

Felpörgött a nyár: tengernyi izgalmas program vár benneteket júniusban a Balaton északi és déli partján. Fesztiválok, koncertek, túrák, partik, borozós, gasztro- és családi programok – mindből találhattok összeállításunkban.

Balatoni programok júniusban az északi parton

Légy ott a kertben – Kerti randevú a Follyban (2022. június 3-5., Badacsonytomaj)

A Folly is csatlakozott a június 3-5. között megrendezésre kerülő „Légy ott a kertben / „Rendez-vous aux jardins” francia kezdeményezéshez. Ennek keretében június 3-án, pénteken összesen négy, ingyenes, másfél óra időtartamú, a kert és klímaváltozás témájára fókuszáló vezetett kertlátogatást hirdetnek.

Kőfeszt – a Szabad Táncház (2022. június 3-6., Kővágóörs)

Ének- és tánctanulás a legjobbaktól, örömzene, szabadegyetem, folkmozik, koncertek, táncház. 4 nap, 4 éjjel, 4 tájegység.

Egy új hely felfedezése mindig szuper program:

Be Massive Horizon Daytime Party Káli-Medence Salföld – (2022. június 4.)

Idén 4 éve, hogy a Káli-medencéből jelentkezik a Be Massive, ezúttal egy új helyszínről a Bányából.

Titkok a hegy mélyén – idegenvezetés a pincében (2022. június 4-6., Hegymagas)

Június 4-6 között vezetett túrákat indítanak, ahol bárki betekintést nyerhet a Nyári pince útvesztőibe. Megmutatják, hol erjednek és érlelődnek a boraik. Ezúttal is olyan helyekre eljuthattok, ahol eddig csak kevesen jártak.

Programok a Balaton északi partján - 2022 június

Pünkösdi nyitott pincék – ZEUS Café&Wine (2022. június 4-6., Badacsonytomaj)

A ZEUS Café&Wine különleges ételekkel, behűtött borokkal és exkluzív süteményekkel várja kedves vendégeit ezen a hétvégén.

Szigliget vártúra (2022. június 6.)

A várnéző séta során megismerkedhetsz Szigliget és környékének több ezeréves történetével.

Balatoni programok 2022 június északi part

Magyar Mozgókép Fesztivál 2022 (2022. június 9-12., Veszprém / Balatonfüred / Balatonalmádi)

2022. június 9. és 12. között a Nemzeti Filmintézet és a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program közösen rendezi meg Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban a Magyar Mozgókép Fesztivált, melynek részeként kerül sor a Magyar Filmakadémia lebonyolításában a Magyar Mozgókép Díjak átadására is.

Film és kísérőprogram információk: ITT!

Vitorlázós élménynap a Tagyon Birtokkal (2022. június 10.)

A program alatt a Balaton és a természet ritkábban látott arcát mutatják be. Vitorlázás közben az időjárástól függően kipróbálhatjátok a hajóvezetést, és a tó legtisztább részein fürödhettek. További élmény fokozás érdekében: házi kenegetők, saját kenyér és friss zöldségek fogyasztása a hajón, borkóstolás a Balaton közepén.

Programok a Balaton északi partján - 2022 június

1bor1vers 2022 ősbemutató • Bor és vers kóstoló piknik (2022. június 10., Szent György-hegy)

A tavalyi nagy sikerre való tekintettel újra laza, piknikes borkóstoló keretében mutatják be az 1 Bor 1 Vers új évadának verseit és borait a Borbolt a völgyben kis kertjében. Idén van egy csavar is a történetben, Jobbágy Bence megzenésítette a verseket, ezeket dal formájában most hallhatjátok először.

Balatoni programok 2022 június északi part Szent György-hegy

YZZO // Woodstock Barbie x Terem (2022. június 10., Veszprém)

A pop-ba hajló pszichedelikus zenét játszó YZZO és a lágy, soulos blues rock és a kemény, karcos stoner rock határmezsgyéjén táncoló Woodstock Barbie koncertje.

Látnivalók és állandó programok a Balaton északi partján:

Balatoni Gin Fesztivál (2022. június 10-11., Balatonfüred)

Vízpart, naplemente és ínycsiklandó gin-tonic koktélok a legkiválóbb magyar ginek és a 100%-ig magyar Balatonic tonikital párosításával.

Bortúra Badacsonyban (2022. június 11., 22., Badacsonytomaj)

A túra során három pincénél 3-3 fajta bor kóstolása közben a gazda bemutatja történetüket, a kóstolt fajtákat, mellé borkorcsolyákat, borkísérő falatkákat kínál. Az út során szakvezető mesél és bemutatja a borvidék történelmét, Badacsony kialakulását, különlegességeit, legendáit és az ott élő embereket.

Programok a Badacsonyban 2022 június: Bortúra

Holdfénytúra a Badacsonyon (2022. június 11.)

A kellemes túra során magadba szívhatod a kora nyári Badacsony erdejének illatát és hangjait, a hegy magával ragadó és máshol át nem érezhető atmoszféráját. A túra végpontján pedig lenyűgöző kilátásban lehet részed.

IV. Bondoró Fesztivál (2022. június 10-12., Kapolcs)

Június 10. és 12. között gólyalábasok, színészek, fotósok és énekesek lepik el Kapolcsot, hogy a Bondoró Utcaszínház Fesztivál alkalmából minden korosztály számára vonzó előadásokkal kápráztassák el a nagyérdeműt. A több helyszínen zajló eseményen elismert hazai és külföldi művészek lépnek színpadra.

Bondoró Fesztivál 2022 Kapolcs

Balaton, a magyar tenger – Pályi Zsófia fotókiállítása (2022. június 10-24., Balatonfüred)

Pályi Zsófia fotográfus által készített, a „Balaton, a magyar tenger” fotósorozat bejárta a nemzetközi sajtót, szerepelt a CNN oldalán is, és az amerikai National Geographic magazin nyitó képriportként mutatta be hét oldalon át 2021. nyarán, melyet közel harminc ország helyi lapja vett át szerte a világon. Ez a kiállítás lesz megtekinthető a Gyetvai Villában a nyári hónapokban. A június 10-i megnyitóra szeretettel, és persze szuper balatoni borokkal várnak mindenkit.

Szent György-hegy hajnalig (2022. június 11.)

Június 11-én a Szent György-hegyi bazaltorgonáknál hagyhatjátok magatok mögött a hétköznapok minden gondját-baját. Finom falatok mellett vulkanikus balatoni borokat kortyolhattok a fűben ülve, háttérben a csodás Balatonnal, miközben kellemes zene szól. Jegyek limitált számban érhetők el.

Fotó: Kovács Fanni

Art Udvar – Zene, Szöveg & Bor (2022. június 15., 22., 29., Gyenesdiás)

Szerda esténként ingyenes koncertek és előadások és finom bor várják a művészetkedvelő közönséget a gyenesdiási Községháza és a Pásztorház által határolt belső udvaron.

XVIII. Tihanyi Levendula Fesztivál és Levendula Hetek (2022. június 18- július 3.)

A Levendula Hetek célja: egy kis időre Tihanyba, a magyarországi levendulatermesztés egyik fellegvárába hívni ennek a csodálatos növénynek a kedvelőit, vigyék hírét annak, hogy itt már száz éve is szerették a levendulát.

Bortriatlon – Kéknyelű Zsendülés (2022. június 17-19., Badacsonyi Borvidék)

A rendezvények alkalmával megismerheted a borvidékre jellemző borokat egyenesen a borosgazdáktól, hamisíthatatlan környezetben. A pincékben borkóstolás mellett színes programokkal, ajánlatokkal, pecsétgyűjtő boros játékkal várnak.

Pont Csopak 2022 | több mint kertmozi (2022. június 17-19.)

2022 májusától szeptemberig havonta egyszer, egy teljes hétvégére kulturális találkozóponttá válik a Plul Malom. Minden hétvége egy-egy fontos és aktuális téma köré szerveződik, és különleges programokat kínál kicsiknek és nagyoknak, délutántól egészen késő estig. Kertmozi, színházi előadások, koncertek, beszélgetések és kulináris kalandok Csopakon, a Balaton keleti medencéjének kultikus ékszerdobozában.

Pont Csopak 2022

A Trigo bemutatja: I. SIGNAL IDUNA x Bringázzunk Egyet! (2022. június 17-19., Örvényes)

A Tihanyi, Badacsony, Napfelkelte és Naplemente Félmaraton szervezőinek első biciklis eseménye: egy gasztro versenytúra a Balaton körül, ahol QR-kódokkal érvényesítheted a távodat a tó jellegzetes vendéglátói helyein. Ha sietsz, akkor egy nap alatt is teljesítheted, ha nem, akkor szánd rá az egész hétvégét, a Beachen várnak esti koncertekkel pénteken és szombaton egyaránt.

Szigliget Várudvar Fesztivál (2022. június 17-19.)

A Szigliget Várudvar Fesztivál három napon át hozza el nektek a nyár igazi hangulatát és nyitja meg a szezont a Balaton felett egy szinttel. Koncertek (Follow The Flow, Honeybeast, Fran Palermo, Carson Coma, Bohemian Betyars), fényfestés és street food különlegességek várnak majd titeket.

Szent Iván Éji Via Ferrata Cseszneken (2022. június 18.)

Ünnepeljétek a Szent Iván Éjt Cseszneken a Kőmosó-szurdokban. 21 órától mászás kifulladásig, ki-ki az ereje és tehetsége szerint. A mászás után tábortűz, szalonnasütés akár hajnalig.

Szent Iván Éji Via Ferrata Cseszneken (2022. június 18.)

THE BEAUX JAXON R&B QUARTET (2022. június 18., Káptalantóti)

Jó kis blues bulinak ígérkezik az este, egy hazánkban élő amerikai gitáros vezette formáció fogja elhúzni a nótátokat. Harapnivalók lesznek a borocskák mellé, a naplemente remélhetőleg pazar lesz és megkóstolhatjátok a Sabar Borház új Kéknyelűjét is.

Tűzgyűrű tanösvény túra, ahol feltárulnak egy vulkán titkai (2022. június 19., Badacsony)

Járd be és ismerd meg egy túravezető segítségével a 10 állomásos a Tűzgyűrű tanösvényt a Badacsonyon!

Magyar Bori // Tagyon Birtok (2022. június 23.)

Bori repertoárját egyedi módon alkotja meg, mely jazz, country, és popzenei feldolgozásokból áll, s melyet olykor egy-egy magyar népdallal, illetve más népek tradicionális darabajaival fűszerez meg.

Margaret Island Akusztik koncert // frissTerasz (2022. június 23., Badacsonytomaj)

A zenekar egyedi, négyfős akusztikus felállással érkezik a badacsonytomaji frissTeraszra.

Programok Badacsonytomaj 2022 : Margaret Island Akusztik koncert // frissTerasz

A miniszter félrelép (2022. június 24., Szigliget)

Az ismert darab a Szigliget Várudvar színpadán, Böhm György rendezésében.

XI.Vonyarcvashegyi Kézműves Sörök és Házi Ízek Fesztivál (2022. június 24-26.)

Sörkülönlegességekkel, ízletes finomságokkal, kulturális programokkal és kézműves vásárral várnak titeket Vonyarcon.

Haláp, az elrabolt óriás (2022. június 25., Zalahaláp)

A Tapolcai-medence északi őrzője, a Haláp egy „csontvázként” hagyott maradék. Habár a legfiatalabb vulkán a környéken, kőzete a “társaihoz” képest a legkeményebb. A mára már lepusztított hegy ámulatba ejti a látogatót, a hegytetőre felérve a kilátás pedig a medencére és a Balatonra nem mindennapi. A túrán olyan kérdésekre kaphatsz választ, mint például hogy miért Haláp a hegy neve, vagy hogy melyik repülőtér kifutóját építették a halápi bazanitból.

Flamenco Infinito (2022. június 25., Kisapáti)

Kisapáti hangulatos vendéglője, a Taberna Infinito finom ételekkel és pazar kilátással vonzza az átlagon felüli balatoni kikapcsolódásra vágyókat. Június 25-én magasabb fokozatra kapcsol: all inclusive (bor)vacsorával, flamencoművészek közreműködésével idézi meg a hamisítatlan andalúz életérzést.

Balatoni programok 2022 június

Be Massive Horizon Party Badacsony – frissTerasz – Daytime Open Air Party (2022. június 25., Badacsonytomaj)

A tánc, a gyönyörű panoráma és elektronika elegyedését ötvöző, Be Massive által szervezett Horizon sorozat a frissTeraszhoz érkezik.

Móser Ádám // Tagyon Birtok (2022. június 30.)

Móser Ádám zenéjének központi gondolata az improvizáció szabadsága. Francia, zsidó, argentin, balkáni és cirkuszi zenék keverednek benne kortárs elemekkel.

Pocca Piknik (2022. június 30. – július 2., Felsőörs)

Június 30. és július 2. között immár második alkalommal tartanak zenés, gasztronómiai kiválóságokat és minőségi borokat felvonultató pikniket Felsőörs festői külterületén. A bódító levendulaillatban úszó Pocca-dűlőn népszerű blues, rockabilly és dixieland előadók adják meg az esemény lüktetését.

Észak Balaton programok 2022 június

Kontor Horvath Acoustic koncert // frissTerasz (2022. június 30., Badacsonytomaj)

Kontor Tamás és Horváth Misi duó produkciója gitár, ének, looppedál, harmonika, és a lábdob (Stomp Box) segítségével olykor komplett zenekarként szólal meg, egy igazi érdekesség a hazai színpadokon. A produkció sokszínűsége a két zenész ingerekben gazdag zenei útjának egyenes következménye, hallhattok popos rockos nótát ugyanúgy, ahogy visszaköszön a blues vagy a country is.

Júniusi programok a Balaton déli partján

Pünkösdi Fesztivál (2022. június 3-6., Siófok)

Gasztro show, játszóház, kézműves foglalkozások, táncelőadások és koncertek várnak titeket a Fő téren.

Nyárköszöntő Jazz est (2022. június 4., Balatonszemes)

Borbényi Dániel jazzgitáros Barakonyi Brúnó nagybőgőssel és Imre Ákos Fábián dobossal olasz és brazil szerzemények mellett jazz örökzöldeket is játszik nektek.

Krúbi koncert ❯ Plázs Siófok (2022. június 4.)

Este 9 órai kezdettel szántja fel a Plázs Siófok színpadát az utóbbi évek egyik legnagyobb felfedezettje, az énekes-rapper Krúbi. A Balaton déli partjának nemhivatalos központjában megrendezett koncert kihagyhatatlan program a rajongók számára.

További júniusi programok a Plázson: ITT!

Programok a Balaton déli partján 2022 június

Kislaki Pünkösdi Nyitott Hétvége (2022. június 4-6., Balatonboglár)

A nyitott hétvégén minden nap 12-20 óráig várnak benneteket kislaki borokkal – köztük jó pár újdonsággal, borkorcsolyákkal, hideg tálakkal, és jó hangulattal.

Ünnepi könyvhét – Mesterházy Balázs: Isten a kertben (2022. június 8., Siófok)

Mesterházy Balázs (író, költő) felolvasással és beszélgetéssel egybekötött könyvbemutatója. A könyv a helyszínen megvásárolható lesz, a bemutató után a szerző dedikál. A könyvbemutatót a könyv grafikáit is készítő Károlyi Zsuzsanna festményeiből és tusrajzaiból összeállított kiállítás kíséri.

Látnivalók és állandó programok a Balaton déli partján:

Be Massive Horizon Open-Air Party Kőröshegyi Levendulás (2022. június 18.)

A Be Massive Horizon egy különleges bulisorozat, ami páratlan szépségű helyszíneken hoz tető alá zenés-táncos programokat. Június 18-án sem lesz más a helyzet, ugyanis a hangulatért felelős Metha és a Be Massive DJ-csapata a szabad ég alatt, a Kőröshegyi Levendulásban áll a keverőpult mögé.

Everness Fesztivál 2022 (2022. június 21-27., Siófok)

2022. június 22-27-ig elhozzák nektek a hazai és nemzetközi élvonalból a tudatosság útján járó, spirituális előadókat, zenészeket és művészeket, a cél, hogy minden irányzat képviseltesse magát, a lehető legmagasabb színvonalon.

Újraindul a kisvasút is a déli parton:

Szentivánéji buli a Balaton közepén (2022. június 25., Balatonlelle)

Az év leghosszabb napja remek apropó az ünneplésre. A BL YachtClub gondoskodik róla, hogy június 25-én különleges bulialakulat formálódjon a Balaton közepén. A zenéért a Saxbeats felel, étel- és italfronton grillfogásokkal és a legfinomabb balatoni ginnel készülnek. A saját hajó előny, de nem feltétel.

Balaton Sound 2022 (2022. június 29. – július 2., Zamárdi)

A nemzetközi elektronikus zenei színtér legnépszerűbb DJ-i mind ott lesznek nyáron Zamárdiban.